tips voor een goede administratie 1

Tips voor een goede administratie

Een goede administratie is essentieel als je een succesvolle onderneming wilt. Als je je administratie niet op orde hebt heb je geen goed inzicht in je financiën. Hierdoor heb je het niet op tijd door als je financiële problemen hebt, waardoor je niet op tijd hierop actie kunt nemen. Hoe zorg je dan voor een goede administratie? Dat lees je in dit artikel.

Tips voor een goede administratie

Maak gebruik van een boekhoudprogramma

Je kunt al je administratie ouderwets bijhouden in een boekhoudprogramma, maar laten we eerlijk zijn. Naast dat dit veel meer tijd kost, is het ook erg vervelend werk. Maak het jezelf daarom makkelijker door gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Er is tegenwoordig veel keuze uit boekhoudprogramma’s. Zo is er altijd een boekhoudprogramma, die past bij jouw voorkeuren. Van de meeste boekhoudprogramma’s kan je ook een demo uitproberen voordat je het gaat aanschaffen. Een boekhoudprogramma kost wel wat geld, maar die investering haal je er makkelijk uit. Je houdt immers meer tijd over, doordat het programma veel dingen automatisch voor je doet.

Houd je inkomsten en uitgaven goed bij

Een goede administratie houdt in dat je goed je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Hierdoor heb je inzicht in hoe je ervoor staat met je financiën. Plan daarom een vast moment in dat je je uitgaven bijhoudt. Dit kan wekelijks zijn of maandelijks. Kies een frequentie wat prettig voor je is. Goed je uitgaven bijhouden is niet alleen belangrijk om goed inzicht te hebben in je winst. Sommige van deze uitgaven kan je namelijk ook aftrekken van de belasting. Dit kunnen bijvoorbeeld kosten zijn voor de huur van je kantoor of winkelpand, kosten voor verduurzaming van je pand en afschrijvingen van bedrijfsmaterialen. Maak je geen gebruik van een winkelpand, maar verkoop je je producten via een website? Dan kan je soms de kosten voor managed vp hosting en website verhuizen ook aftrekken van de belasting.

Huur een boekhouder of accountant in

Vind je het doen van je administratie te veel gedoe? Dan kan je je energie besparen door dit uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Naast dat dit je veel tijd kan besparen, kan het je soms ook geld opleveren. Een boekhouder en accountant weet namelijk precies van welke aftrekposten je gebruik kunt maken. Ook verklein je hiermee de kans dat je fouten maakt in je belastingaangifte. Dit scheelt je een grote rekening achteraf!

Ben je nog niet begonnen met ondernemen, maar ben je dit van plan? Neem dan in je ondernemingsplan op hoe je je administratie wilt gaan regelen.


Dit artikel bevat een betaalde samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten