Pinterest binnen 3 maanden naar 280K views

Pinterest laten groeien is niet moeilijk

Makkelijk om te zeggen, maar ik laat je in deze blog zien hoe ik binnen 3 maanden tijd mijn persoonlijke Pinterest account heb laten verveelvoudigen van zo goed als niets, tot nu eind maart boven de 280K.

(Update 31 maart: inmiddels is de teller al gestegen naar 320K+.)

De algemene werking van Pinterest en Pinterest laten groeien is niet heel ingewikkeld.
Afbeelding is grafiek met groeicurve.

#Pinterest #Pinteresttip #Pinterestgroei #Zakelijk #ZakelijkPinterest
De algemene werking van Pinterest en Pinterest laten groeien is niet heel ingewikkeld.
Afbeelding is grafiek met groeicurve.

#Pinterest #Pinteresttip #Pinterestgroei #Zakelijk #ZakelijkPinterest

Pinterest laten groeien, zo werkt het voor mij!

Allereerst wil ik eenieder die Pinterest wil gaan toepassen adviseren om rond te neuzen bij collega’s die Pinterest succesvol toepassen. Lees hun informatieve artikel en maak je bekend met de algemene werking van Pinterest. Ook zijn er veel Engelstalige artikels te vinden die je verder helpen. Hier hoef je geen volledige studie van te maken, maar als je eenmaal de basis begrijpt kan je een begin maken.

Lange tijd vond ik Pinterest nutteloos, hoe mis had ik het!

Nu had ik al langere tijd een account en feitelijk deed ik niets anders dan mijn blogs (vooral recensies van boeken) daar delen.


Ik begreep er niets van waarom velen Pinterest zalig vonden om te vertoeven en hele mappen vol met inspiratie hadden staan voor persoonlijk gebruik. Ik zag het als nutteloos tijdverdrijf en zou wel op zoek gaan naar een nieuw idee als ik iets wilde creëren en niet in mijn ogen doelloos rondkijken tot ‘het idee’ in beeld tot me zou komen.

Wel zag ik dat mijn pins werden gevonden en bewaard op andere borden van boekliefhebbers en verwachtte er weinig van. Tot ik zag dat heel langzaam het aantal views op mijn website via Pinterest toenamen. Geen grootse toename hoor, nee heel rustig aan.

Ineens ging er een pin ‘spontaan’ viraal

Daarna maakte ik per toeval mijn eerste virale pin mee en had mega veel bezoekers (vorig jaar zomer) die via die ene afbeelding op Pinterest op mijn blog terecht kwamen en toen ging het licht bij mij aan. Pinterest is veel meer dan doelloos mappen vol duwen met afbeeldingen en voor verveelmomenten. Ik had het helemaal verkeerd benaderd.

Verdiepen in de werking van Pinterest

Eenmaal ‘wakker’ wilde ik er het mijne van weten. Enkel had ik geen zin om uren per dag te gaan pinnen voor een paar bezoekers meer op Onlybyme. Ik verdiepte me in de basis en inmiddels begrijp ik denk redelijk hoe het geheel werkt, maar ik noem mezelf totaal nog geen expert. Hetgeen ik nu doe werkt, maar ik kan nog veel leren. Daarom staat er na het herstellen van de bevalling (uk zit nog keurig in de buik op dit moment van schrijven) een cursus op de planning die ik wil gaan volgen bij een Pinterest Expert om nog meer ins en outs van dit sociale kanaal tot me te nemen in zo min mogelijk tijd. Tijd is immers ook kostbaar en hoewel ik momenteel goed bezig ben is dit nog maar het begin, daar ben ik van overtuigd.

Zo heb ik mijn Pinterest opgebouwd tot nu toe

Kort gezegd ben ik gaan ‘pinnen’. Ik heb nagedacht over de onderwerpen waar ik geregeld over schrijf en op wat voor soort borden artikels met die onderwerpen zouden kunnen worden geplaatst.

Een actueel voorbeeld is daarvan het bord “Baby gerelateerde pins”. Heel passend nu met hoogzwanger zijn en straks opnieuw mama worden van een baby. Ik ben dit bord gaan vullen met pins die informatie bevatten over baby’s in de breedst mogelijk zin van het woord. Tips over zwangerschap, babyfotografie, how to do’s, creatieve ideeën, ga zo maar door.

Vooruit denken

Volgers van Onlybyme weten dat ik geregeld een column schrijf over mijn zwangerschap en die blogs heb ik ook op dat specifieke bord gedeeld. Uiteraard is het aandeel van externe pins van anderen vele malen groter, maar ik denk vooruit. Over baby’s, opvoeden, babykleren, babyproducten valt in de nabije toekomst nog heel veel te schrijven, zowel vanuit mezelf als door samenwerkingen die ik aanga. De grote toename van het bereik van mijn Pinterest kanaal is nu dus niet in eerste instantie direct terug te zien in een zeer groot aantal extra bezoekers op de website. Het neemt toe, maar niet met dezelfde snelheid.

Borden maken en vullen

Buiten dit bord ben ik op dezelfde wijze ook andere borden gaan vullen en een aantal borden worden nu veelvuldig bezocht. Ook neemt het aantal volgers spontaan toe, die automatisch af en toe wat van je nieuwe pins te zien krijgen en zie ik steeds meer deelacties van pins via mijn borden naar borden van anderen. Hierdoor neemt het bereik steeds meer toe en als dit gebeurd met een pin die vanaf Onlybyme op mijn account wordt geplaatst kan dat ineens heel veel bezoekers opleveren. (zoals mijn virale pin van vorig jaar zomer)

Pinafbeeldingen maken

Vanaf een bepaald punt ben ik heel bewust nieuwe blogpost ook van speciale pinafbeeldingen gaan voorzien. Dit zijn verticale afbeeldingen met een afbeelding van je onderwerp en beknopte begeleidende tekst. Ik ben nog lerende wat het beste werkt, maar het is zo dat verticale afbeeldingen op Pinterest meer views krijgen en als ook direct duidelijk is waar de inhoud van de blog achter die afbeelding over gaat, is het voor geïnteresseerden vaak het soort afbeelding dat ze bewaren op hun eigen borden over dat onderwerp. En dat wil je bereiken: dat bezoekers jouw pin gaan bewaren op hun eigen borden en daarmee jouw bereik vergroten.

Ook oudere blogs die goed lopen voorzie ik van Pinafbeeldingen die ik verspreid op Pinterest en ik ben me aan het verdiepen in het maken van meerdere soorten afbeeldingen die naar een en hetzelfde artikel wijzen. Dit schijnt, als je het goed doet, ook erg goed te werken.

Als beginnende pinner kom je al een heel eind.

Deze blog gaat verder niet dieper in op hoe je precies het beste borden aanmaakt, pins verzameld, afbeeldingen creëert, etc. Ik houd het bij de algemene aanpak, heel bewust. Dit omdat ik mezelf nog steeds niet als een deskundige beschouw en (nog) niet alles goed kan inschatten. Lezers de verkeerde kant op sturen is dan ook niet mijn stijl, maar als ik als ‘beginnende pinner’ deze resultaten kan boeken dan jij ook. Feitelijk hoop ik dat het lezen van deze blog je inspireert om je zelf ook dieper in Pinterest te gaan verdiepen en zo zelf leert hoe je kunt starten en ervaren dat het laten groeien van je Pinterest account niet moeilijk is, ook al weet je nog niet alle ins en outs. (Net zoals ik.)

Bescheiden trots op mijn resultaat

Het schrijven van deze blog is geboren uit een bescheiden trots zijn dat de ‘door mij gelezen informatie over Pinterest’ werkt en mijn account momenteel zeer snel laat groeien. Feitelijk herhaal ik nu enkel wat ik doe tot nu toe.

Lange tijd vond ik Pinterest nutteloos, hoe mis had ik het! Binnen korte tijd meer dan 280K views. Lees mijn ervaringsverhaal en hoe ik als beginner zo snel meer bereik genereerde.

#pinterest #pinterestervaring #ervaringsverhaal #zakelijk #businesstip #pinteresttip #business #zakelijkegroei #meerbereik #Pinterestwerkt

Automatisch plaatsen van pins scheelt tijd

Wel heb ik besloten om een deel van mijn pins te automatiseren. Er is namelijk een mogelijkheid om met Tailwind (een betaalde service) automatisch pins in te plannen. Dit scheelt mij heel veel tijd en continu nieuwe pins op mijn borden. Ik selecteer via Pinterest op momenten dat ik tijd heb pins over een bepaald onderwerp en plan deze versnelt in op Tailwind, die deze pins daarna automatisch plaatst op door mij aangegeven momenten.Deze blog schrijf ik niet om Tailwind te promoten, maar je kunt het zelf ervaren door het gratis uit te proberen. Ik adviseer je hier wel mee te wachten tot je de basis van Pinterest begrijpt.

Het is geen noodzakelijk programma, maar hierdoor kan ik vooruit werken en zorgen dat er elke dag nieuwe pins aan borden worden toegevoegd. Ik heb immers niet elke dag tijd (en zin) om nieuwe pins te verzamelen. Toch wil ik benadrukken dat het ook zonder kan, enkel dan meer tijd kost om borden te vullen en continu aan te vullen met nieuwe content.

Begin en zie of het werkt! Ik was sceptisch, maar nu niet meer!

Vaak krijg je tips van zeer ervaren Pinterest gebruikers die met grote getallen laten zien hoe succesvol ze zijn. Voor mij werkte dat in de eerste plaats vertragend. Ik dacht: de markt is vol, zij hebben al zoveel volgers en bereik. Maar toen er ‘zomaar’ een blog viraal ging zonder opzet en op het juiste moment is door gedeeld zonder mijn ‘weten’, besloot ik dat er echt nog marktaandeel is voor nieuwkomers.

Mijn beschikbare uren per week zijn beperkt en ik heb dan ook slecht bescheiden tijd besteed aan het bestuderen van de algemene werking van Pinterest. Ik ben ‘gewoon begonnen met pinnen’ en zie elke week, feitelijk bijna elke dag, het bereik toenemen. (En dit geeft best een bescheiden kick: het gevoel dat je goed bezig bent, direct terug zien in resultaat.)

Themaborden werken goed

Zo heb ik heel bewust in februari besloten om een Lente & Pasen bord aan te maken, een thema waar nu veel op wordt gezocht en via dat bord krijg ik nu ook een deel van het recente bereik binnen. Op dit moment ben ik bezig om nieuwe borden te vullen, denk aan de zomer, de tuin, etc. En dit kost me (met behulp van Tailwind) niet noemenswaardig veel tijd. Ik zoek op zoekwoorden en selecteer geschikte pins en plan deze versnelt in op Tailwind, waar elke dag een aantal pins van online komen. Daarnaast zit ik wel eens op een verloren moment rond te snuffelen (vooral naar creatieve inspiratie) en dan pin ik die ideeën direct op het relevante bord.

Nogmaals, ik wil deze blog niet gebruiken om “Tailwind” te promoten, maar puur laten weten dat het mij tijd scheelt. Iedereen kan zelf beslissen of dat iets is om te overwegen. Het is in dit geval puur een toevoeging aan de algemene informatie in deze blog en laat zien dat mijn Pinterest groeit met slechts enkele uren actief ‘pinnen’ per week. Geregeld slechts 1 à 2 uur.

Mocht jij ook denken zoals ik voorheen dacht over Pinterest, geef het een kans als je een klein beetje tijd vrij kunt maken om te investeren. Het zal je uiteindelijk veel meer opleveren, daar ben ik van overtuigd. Succes!

(Volgens zeggen hebben grote Pinners via Pinterest het grootste bereik richting hun website(s). Zover is het bij mij nog lang niet, maar ik zie wel de potentie ervan in en zal zeker over bepaalde tijd een update plaatsen over dit onderwerp.)

Gerelateerde blogs

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten