bitcoin 2007769 1920
|

Bitcoin interessant voor iedereen? | De Bitcoin uitgelegd

Weergave van een bitcoin. Illustratief bedoeld bij

Zelf ben ik behoorlijk nieuwsgierig aangelegd. Liefst wil ik (bijna) alles begrijpen. Dit is geregeld een uitdaging. Ik ben niet thuis in de financiële markt en geen expert in beleggen of online betaalmiddelen. Kortom een leek op dit gebied. Toch wil ik begrijpen waarom de bitcoin al 10 jaar geregeld het nieuws haalt. En als experimenteel betaalmiddel succesvol blijkt te zijn. Ik ben op zoek gegaan naar uitleg, net zo lang tot ik het begreep. De bitcoin wordt in dit artikel eenvoudig uitgelegd (voor zover mogelijk).

Is Bitcoin interessant voor iedereen? Wat is Bitcoin? De uitleg van de bitcoin in Jip-en-Janneke taal.

Is Bitcoin interessant voor iedereen?

Een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is in een paar zinnen. Ik denk dat bitcoin interessant kan zijn voor iedereen die interesse heeft in alternatieve betaalmiddelen. Toch is de waarschuwing ‘altijd je gezonde verstand gebruiken’ direct het volgende wat na mijn online studie is blijven hangen. Mijn advies: benader bitcoin met voorzichtige nieuwsgierigheid.

Wat is Bitcoin?

Wikipedia is vaak voor mij een startpunt voor het vinden van uitleg. Toch werd ik niet heel veel wijzer na het lezen van de inleidende tekst aldaar. In mijn beleving wordt het onderwerp nogal ingewikkeld besproken om als leek mee te starten. Nu ik me verder in de materie heb verdiept, begrijp ik ongeveer wat daar wordt beschreven. Ik wil je als leek afraden daar je zoektocht te starten. Ben je zelf wel bekend in de financiële wereld dan is het mogelijk wel een goed vertrekpunt. In mijn zoektocht naar antwoorden kwam ik onder andere terecht bij Beste Bank:

Deze kennisbank is het gevolg van het uitdiepen van de volgende vraag: wat is de beste bank in deze economische tijden? 

Dit informatieve artikel geeft de kennis die ik heb opgedaan over Bitcoin verkort weer. Dit zonder de intentie volledig te zijn*.

Bitcoin is digitaal contant geld.

Een bitcoin is digitaal contant geld. Iets wat wellicht direct vraagtekens oproept. Digitaal en contant gaan immers niet direct samen. Toch is digitaal contant geld de best passende omschrijving die ik hieronder uitleg in Jip-en-Janneke-taal:

Van contant geld in je eigen portemonnee ben je zelf de rechtmatige eigenaar. Je kunt zonder tussenkomst van derden bepalen wat je met je geld in je portemonnee doet. Je kunt het houden, uitgeven, inwisselen voor een ander soort betaalmiddel (denk aan cadeaukaarten, storten op je digitale bankrekening, munten op een festival die een waarde vertegenwoordigen, etc.) of zelfs weggeven. Niemand anders beslist wat jij wanneer doet met jouw contant geld.

Veel mensen hebben tegenwoordig zelden nog contant geld in de portemonnee, deels vanuit het besef dat het meest kwetsbare aan contant geld is dat het ‘makkelijk’ ontvreemd kan worden. Digitaal betalen is sneller (zeker sinds de opkomst van het chippen van kleine bedragen) en voorkomt fouten bij betalingen met het wisselgeld.

Digitaal betalen is gemeengoed geworden in onze huidige maatschappij.

Vrijwel alles kan worden betaald met pinpassen, creditcards, mobiele telefoons. Veelal worden online digitale transacties verricht tussen personen en bedrijven, via digitaal beheerbare bankrekeningen op internet. Deels is dit zelfs geautomatiseerd door het afgeven van machtigingen aan bedrijven die periodiek overeengekomen bedragen afschrijven van jouw betaalrekening. Daarnaast kan je zelf ook periodieke overschrijvingen instellen om te zorgen dat bijvoorbeeld het zakgeld automatisch maandelijks op een vast moment bij je kinderen op de rekening wordt bijgeschreven. Het systeem geeft de mogelijkheid je verplichte terugkerende betalingen te automatiseren en voorkomt achterstallige betalingen. Gemak dient de mens.

Dit heeft als neveneffect dat mensen makkelijker de grip op hun geld kwijtraken doordat het fysieke aspect van geld is verdwenen. Hierdoor kunnen mensen makkelijker in de schulden terechtkomen. Je hebt minder duidelijk direct in beeld hoeveel geld er per maand inkomt en uitgaat. Het teveel aangaan van betalingsverplichtingen ligt op de loer. Zeker als je zelf geen boekhouding van inkomsten en uitgaven bijhoudt en makkelijk wordt verleid tot het aangaan van abonnementen of aankopen op afbetaling.

Waarom is er behoefte aan digitaal contant geld?

Zodra je betaalt via je pinpas staat je geld online bij je bank geparkeerd en is feitelijk niet jij, maar jouw bank degene die jouw geld beheert. Jouw geld en dat van vele anderen tezamen. Jouw geld wordt dan ook gebruikt door de bank voor het in stand houden van het kapitaal van de bank en de manier waarop het bankwezen in beginsel werkt. Het geld in kas wordt belegd in aandelen en obligaties met als doel rendement te behalen. Opnames vanaf de bank door individuele worden ‘betaald’ vanuit de grote pot met geld die de bank(en) beheren. Bank beheren ons geld door dit uit te lenen aan bedrijven, maar ook aan jou als individu bij bijvoorbeeld het verstrekken van een hypotheek op je woning.

Banken faciliteren als het ware het principe ‘betalen op afbetaling’ en hebben slechts een klein percentage van het geld dat is uitgeleend aan derden (bedrijven en personen) letterlijk in kas. Daardoor kan een bank ‘omvallen’ indien ineens massaal geld van de bank wordt onttrokken door grote opnamen van de rekeninghouders.

De bitcoin haalt de bank als derde partij ertussenuit.

Het meest interessante aan het principe van de bitcoin is dat de bank en het hele huidige financiële bankwezen buiten wordt gesloten. Net als met contant betalingen. Er staat niets tussen jou en de ontvanger van je bitcoin. Je online portemonnee met bitcoin is van jou en enkel van jou en niet in beheer van een bank. Je bepaalt zelf wat hiermee gebeurd en je hoeft geen kosten te betalen voor transacties. Daarbij is de hoeveelheid bitcoins vastgelegd en kan dit niet worden verveelvoudigd. Er kan dus niet door een instantie geld worden bijgemaakt. Hetgeen er is, is er en je kunt een deel van een bitcoin aankopen en weer verkopen, bewaren, weggeven etc.

De bitcoin biedt een alternatief.

Het gehele denkproces van bitcoin werkt anders dan ons hedendaagse betaalsysteem, dat door kenners met regelmaat kritisch wordt gadegeslagen. Met de bankencrisis nog vers in het geheugen en termen als geldbubbels is de bitcoin mogelijk een blijvend alternatief. De bitcoin geeft in de huidige experimentele fase** al 10 jaar lang de mogelijkheid digitaal contant te betalen zonder tussenkomst van derden.

Is het gebruik van de bitcoin veilig?

Ten opzichte van de fysieke portemonnee met geld heeft de bitcoin een voordeel: het is veiliger en tot op heden niet te onderscheppen. Alle transacties van bitcoins en delen van bitcoins worden door in een publiek toegankelijk logboek opgeslagen. Dit transactielogboek wordt de blockchain genoemd. Daarbij kan elke transactie slechts eenmalig plaatsvinden en is dit niet omkeerbaar. Eenmaal weggegeven kan het niet meer worden teruggehaald door de verzender. De ontvanger weet dus met zekerheid dat het geld vanaf het moment van ontvangst hem toebehoort. Het is dus niet mogelijk een bitcoin te kopiëren en meerdere malen uit te geven.

Hoe kom je aan bitcoins?

Nadat je eenmaal begrijpt wat Bitcoin is, volgt de volgende vraag. Hoe kom je zelf betrouwbaar aan bitcoins? Je hebt hiervoor een Bitcoin exchange nodig. Dit is een online ruilbeurs voor het kopen en verkopen van bitcoins en wordt eenvoudiger aangeduid in het Nederlands als een bitcoinbeurs. Enkel waar moet je dan wezen? Vele keuzes en dus is een beginpunt met informatie over de mogelijkheden handig. Op deze Bitcoin exchange pagina wordt bijgehouden wat waar mogelijk is en dit wordt steeds geupdate.***

Mocht je echt de diepte in willen duiken over bitcoins. De whitepaper van de bedenker van de bitcoin is via deze link in te zien. (pdf bestand) Zelf heb ik dit aan me voorbij laten gaan. Op dit moment beschouw ik mijn opgedane kennis als voldoende om te kunnen verwoorden wat bitcoin is en dat is voor nu genoeg. Op dit moment voel ik zelf nog geen behoefte om direct de bitcoin als betaalmiddel te gaan gebruiken, maar ik ben dan ook niet een voorloper bij nieuwe technieken in het algemeen.

Vaak kijk ik tijdelijk de kat uit de spreekwoordelijke boom. De ontwikkelingen van de bitcoin zullen dan ook blijvend mijn aandacht krijgen en wellicht zal ik binnen afzienbare tijd toch met voorzichtige nieuwsgierigheid de wereld van de bitcoin letterlijk gaan ondervinden. Mocht dat zo zijn dan volgt er uiteraard een update van dit artikel met mijn bevindingen van dat moment.

Ben jij al bekend met de bitcoin? Betaal jij al online met een bitcoinwallet? Wat zijn jouw ervaringen? Ik ben benieuwd.

Disclaimer

Deze blog is geschreven met het doel te informeren en gebaseerd op informatie die ik heb verkregen door het lezen over de bitcoin op verschillende websites. Het is geenszins een artikel dat ook maar pretendeert volledig te zijn. Belangstellenden adviseer ik dan ook zelf, na het lezen van deze informatie, de diepte in te duiken via Wikipedia, de whitepaper of andere informatieve bronnen zoals bijvoorbeeld Beste Bank. Mochten er onverhoopt toch nog fouten staan in deze tekst die met goede intenties tot correcte informatieverstrekking tot stand is gekomen, laat het me weten via mail en ik kan de tekst waar nodig aanpassen.

Voetnoten

  • Noot *: Er is zoveel over bitcoin te vertellen dat er hele websites over bitcoin en andere online betaalmiddelen bestaan. Deze wijden daar vele artikelen aan..Mission impossible dus om in 1 artikel alles te kunnen vertellen.
  • Noot**: Experimenteel en dus mogelijk onderhevig aan wijzigingen van het syteem met als doel het geheel te verbeteren. Investeren in en/of betalen met bitcoins is dan ook enkel aan te raden met geld dat gemist kan worden.
  • Noot***: Het is voor mij niet mogelijk om dit artikel continu te voorzien van updates over het onderwerp bitcoins, daarom verwijs ik naar een pagina die deze ontwikkelingen op de voet volgt.

Interne linken naar andere artikelen

Illustratieve afbeelding behorend bij artikel: Bitcoin eenvoudig uitgelegd.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten