Zelf verse preischotel maken. Goedkoop en lekkerder!

Een preischotel maken zonder kant-en-klaar producten is veel lekkerder!

Zelf een preischotel maken is niet moeilijk. Als je de bechamelsaus van een eerdere blog, zelf kunt maken, is dit kinderspel. Je kan het al een dag of in de ochtend van tevoren maken en dus ideaal als je ’s avonds wat haast hebt en minder tijd om te koken.

preischotel

Zelf verse preischotel maken!

Ingrediënten

  • Gehakt, ongeveer 750 gram
  • Prei, 2 dunne of 1 dikke
  • Aardappels, 500 tot 750 gram
  • Boter, bloem en melk voor de bechamelsaus
  • Bouillonblokje rund of kip
  • Gerookte spekblokjes, 200 tot 300 gram
  • Parmezaanse kaas
  • Sheddar kaas, een plakje of 2-3.
  • En eventueel nog wat kaas die je meestal in huis hebt.

preischotel

Bereiding

  • Bak het gehakt wat rul, maar niet helemaal gaar. Het moet immers nog de oven in. De aardappels schillen en in plakken snijden. Kook deze eventueel even voor, zodat de oventijd minder wordt. Na het wassen even op een schone theedoek laten drogen.

Tip: Als je ze even voor kookt, even met koud water naspoelen om het gaar proces te stoppen en ook laten drogen.

  • De prei in halve ringen snijden. Haal eerst het achterkantje eraf, snij dan in de lengte door en dan kan je halve ringen snijden. Goed wassen en even in een vergiet of op een schone theedoek laten drogen.
  • Vet je ovenschaal in en leg onderop het gehakt. Daar de prei op en dan de aardappels om alles goed mee af te dekken.
  • Maak een bechamelsaus en hou hem iets dunner. De kaas verdikt hem namelijk nog. (hulp nodig bij de bechamelsaus, kijk hier)
  • Bak de spekjes even aan, niet bruin laten worden en doe die in de saus. Breng de saus op smaak en doe er als laatste de kaas in. Niet teveel Parmezaanse kaas, want die gaat meteen overheersen.
  • Giet de saus over de aardappels en zet de sch
    aal in het midden van de oven.
  • Ongeveer een half uur op 150 graden.

preischotel

Eet smakelijk en genieten maar!

Extra Tips

  • Wil je extra snel zijn, dan kan je ook kiezen voor een pot aardappel anders met bacon smaak en ook nog voorgesneden aardappels.
  • Wat champignons erbij is ook lekker.
  • Dit eten nodigt gewoon uit om heerlijk in de bank te kruipen met je bord op schoot, alles is al kleingemaakt dus geniet van dit heerlijke comfort food.

Al fan geworden van de handige, makkelijke, vaak snelle & goedkope recepten van Wendy?

Indien je geen recepten van Wendy meer wilt missen? Elke woensdag komt er een nieuw recept online. Wendy heeft zelf een groot gezin en weet als geen ander hoe je lekker kunt koken & toch kunt besparen. Haar leerschool was haar vader, kok van beroep. Graag geeft ze haar opgedane kennis aan jullie door.

Eerdere recepten van haar hand:

Andere recepten op Onlybyme:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge