Speksaté met rijst en courgette

Maak eens speksaté! Makkelijk te maken en zeer lekker!

Een lekker gerecht net even anders bereid! Maak zelf je verse satésaus met de heldere uitleg van Wendy en gebruik speklappen in plaats van kip of varkensvlees.

Recept 4# – Speksaté met rijst en courgette

Krijg je al trek bij het eindresultaat?

Speksaté met rijst en courgette

Benodigdheden

  • Ongeveer een kilo speklappen
  • 100 gr rijst per persoon
  • 2 à 3 courgettes
  • 4 à 5 eetlepels pindakaas (de goedkoopste die je kan vinden)
  • Chilisaus (er is ook een milde variant voor mensen die niet van té pittig houden)
  • Rode peper naar smaak
  • Melk
  • 2 uien
  • Ketjap manis
  • Olie of een frietpan (ga er van uit dat je het na het bakken moet vernieuwen i.v.m. verkleuren door de ketjap)

Bereiding

Voorbereiding speklappen:

  • Snij de speklappen in stukken van 1 à 2 cm, net wat je fijn vindt om te eten. Doe ze in een mengkom en voeg ketjap chilisaus toe tot het vlees royaal in de saus ligt. Roer het even door en leg er dan grove stukken ui op.(Snij de uit niet te klein want het moet er weer uit voor het bakken.) Afdekken met huishoudfolie en minimaal een uur laten staan. Als je het langer dan een uur wilt laten staan, zet het dan in de koelkast, maar zorg wel dat je het een half uur voor het bakken eerst op kamertemperatuur laat komen. Tip: De speklappen zou je een eventueel de avond ervoor al kunnen voorbereiden.
  • Kook de rijst en snipper de ui. Snij ook de rode peper klein en de courgette in schuine plakken van ongeveer een cm dikte.

Zelf Satésaus maken:

  • Nu zijn de voorbereidingen zover klaar dus kan er een pan op het vuur voor de satésaus. Een klein scheutje olie erin en als dat warm is de ui en de rode peper toevoegen. Laat de ui een beetje zacht worden zet de pit op halve kracht en voeg dan de pindakaas toe. Rustig roeren met een garde tot het een warm, smeuïg papje wordt. Voeg wat melk toe (begin met ongeveer 1 mok) en blijf roeren. Het wordt nu steviger en is bijna niet door te roeren. Voeg weer melk toe tijdens het roeren en je zal merken dat hij steeds dunner wordt. Voeg de rode peper toe, de chilisaus en een flinke scheut ketjap. Dan even proeven of de saus goed op smaak is. Eventueel nog wat sambal of tabasco toevoegen om hem meer pit te geven.
  • Smeer de plakken courgette in met een beetje olie en bak ze ongeveer 5 minuten in een grillpan. Natuurlijk kan het in een normale koekenpan ook.
  • Zorg dat je frietpan heet is en heb je geen frietpan zet dan een gewone pan op het vuur met een laag olie van ongeveer 3 cm. Zorg dat het goed heet is en bak in 3 etappes de speklappen. Een minuut of 3 à 4 is lang genoeg. Even laten uitlekken op een stukje keukenrol en het eten is klaar.

EET SMAKELIJK!

Extra Tips bij Speksaté met rijst en courgette

  • Saté is ook heel goed te maken van varkensvlees of kip.
  • Wil je dit in de zomer eten, rijg het dan aan stokjes zodat het op de barbecue kan.
  • De courgette kan je ook vervangen door andere groentes. Sperziebonen, peultjes, of gemengde groentes zijn hier ook heel lekker bij.
  • Serveer het met wat kroepoek, atjar, augurk, komkommer het maakt niet uit. Bij rijst en saté past heel veel, dus leef je lekker uit en probeer eens verschillende dingen.
  • Je kan de rijst ook vervangen door brood en wat rauwkost erbij.

Barbara: Ga jij dit recept uitproberen? Die speksaté lijkt mij een lekkere variatie die hier zeker getest gaat worden!!! Alleen voor mij zonder saus en voor dametje met! 😉

Indien je geen recepten van Wendy meer wilt missen? Elke woensdag komt er een nieuw recept online. Wendy heeft zelf een groot gezin en weet als geen ander hoe je lekker kunt koken & toch kunt besparen. Haar leerschool was haar vader, kok van beroep. Graag geeft ze haar opgedane kennis aan jullie door.

Eerdere recepten van haar hand:

Andere recepten op Onlybyme:

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

2 gedachten over “Speksaté met rijst en courgette”