Winterse temperaturen passen prima bij stampot dus zeker ook bij stampottaart!

Serveer stampot eens in taartvorm en geef het een feestelijk uiterlijk! Stampottaart

Stampottaart

Een taart hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, sterker nog, tegenwoordig is er kant-en-klaar bladerdeeg in het koelvak in de supermarkt te verkrijgen. Echt een tip om eens mee aan de gang te gaan. Er zijn meerdere varianten, voor deze taart nam ik de versie spelt pizza deeg van Fanny en nee ik maakte er GEEN pizza van maar een taart! Uiteraard had ik ook een andere variant kunnen kiezen, meer geschikt voor quiche, maar deze had ik in huis en ik mixte mijn eigen ingrediënten bijeen, aangezien de supermarkt hier een eind vandaan ligt en ik behoefte had aan makkelijk. Het resultaat was verrassend lekker. Soms iets gewoon uitproberen kan heel goed, als je wat lef hebt in de keuken! 😉

De ingrediënten

  • gekruide gehakt. (ik had gekruide halfomhalf gehakt in huis, maar uiteraard kan je ook voor rundergehakt gaan en deze zelf kruiden)
  • een voorgesneden pakket peen met ui (ook dit kan je geheel zelf vers snijden indien gewenst)
  • Spelt pizzadeeg van Fanny. (eigen bladerdeeg is uiteraard ook mogelijk)
  • eieren
  • een taartvorm (afhankelijk van aantal eters, zelf had ik de 24 cm vorm en dat is geschikt voor 4 personen)

De bereiding van Stampottaart is heerlijk simpel!

Hier een kokkin die graag lekker eet maar ook graag eenvoudig en niet te lang in de keuken staat. Wellicht is dit herkenbaar? Heus is af en toe uitgebreid kokkerellen leuk, maar totaal niet praktisch in een druk gezinsleven. Dus als ik iets bedenk om te bereiden, dan kijk ik eerst naar de bereidingstijd en mijn beschikbare tijd per moment.

Deze taart heeft vooral gaar en baktijd nodig, je kan dus onderwijl andere dingen doen in de buurt van de keuken.

De bereiding

  • Zet de peen met ui op met water en kook deze bijna gaar.
  • Rul de gehakt
  • Bekleed de bakvorm met bladerdeeg, hetgeen je overhoudt gebruik je om het geheel mee af te dekken.
  • Giet de peen met ui af en houdt het in de pan. Voeg de gerulde gehakt toe en 2 /3 rauwe eieren en roer het geheel door elkaar heen.
  • Vul de bakvorm en probeer het eventueel aanwezige vocht van de vulling in de pan achter te laten. Een grote opscheplepel met gaatjes erin kan hier goed bij helpen. Je pakt dan een schep vulling en drukt deze tegen de kant van de pan wat uit zodat het meeste vocht eruit is.
  • Denk de taart toe met de overgebleven bladerdeeg en bestrijk deze met een beetje eimengsel.
  • Dan de oven in! Baktijd is lastig voorspellen, maar hier was 25 minuten op 225 graden meer dan voldoende. Had denk ook al met 20 minuten volstaan. Hou de kleuring dus goed in de gaten!

StampottaartEet smakelijk!

Andere recepten: