Besparen gaat snel met een bechamel

Bechamel is dé basissaus voor heel veel gerechten!

Veel mensen kopen kant en klare soep en/of sauzen. Velen omdat het sneller gaat en anderen omdat ze niet weten hoe ze het zelf moeten maken. Zelf ben ik een groot voorstander van zelf maken. De basis van de meeste sauzen en gebonden soepen is namelijk een bechamel. Gemaakt van boter, bloem en melk. Ingrediënten die iedereen, volgens mij, wel in huis heeft. En heel belangrijk: ze zijn niet duur.

Kosten bechamel zelf maken

Een liter houdbare melk kost ongeveer 50 cent. Je kan houdbare melk heel goed gebruiken voor dit recept, niks mis mee.
Een kilo bloem kost ongeveer 40 cent.
Een pakje boter van 250 gram zit tussen de 50 cent en 1 euro.

Ga uit van het duurste en je bent ongeveer 2 euro kwijt voor de ingrediënten, waar je maar liefst 8 x keer saus van kunt bereiden!

Wat kosten kant en klaar producten?

De A-merken vragen makkelijk zo’n 2 euro per liter soep.
Sauzen kosten gemiddeld zo’n 2,50 euro voor 1 liter.
Grand’Italia verkoopt zelfs 400 gram bechamelsaus voor 2.09 euro.
Hier valt echt heel veel op te besparen.

Durf jij de uitdaging aan? Bechamel zelf te leren maken?

Zorg dan dat je boter bloem en melk in huis hebt. Neem een pan, een steelpan is het handigst i.v.m. roeren. Nu ben je klaar om te oefenen. Verdeel de boter met behulp van de strepen die je ziet op de verpakking. Maak zo blokjes van ongeveer 50 gram. De hoeveelheid blokjes is het aantal keer dat je kan oefenen.

Leg de boter in de pan en laat zachtjes smelten, zodra het gesmolten is doe je er bloem bij. Hoeveel bloem? Dat ligt aan de boter. Schep er net zolang bloem bij tot je merkt dat de boter verzadigd is en de bloem niet meer opneemt. Laat het heel even pruttelen. Schenk er dan telkens wat melk bij en blijf roeren. Als de melk er net bij gaat, lijkt het of het niet wil mengen. Blijf roeren want als de melk opwarmt krijg je vanzelf weer een gladde saus. Maak hem zo dik of dun als je wilt.

Bechamel als basis voor soep

Zelf gebonden soep maken is nu kinderspel! Verdun de saus verder met water tot de goede dikte. Bouillonblokjes naar smaak toevoegen en dan erin doen waar je zin in hebt. Champignons met wat ham, asperges, broccoli, bloemkool, enz. Eet smakelijk!

Nog wat extra tips:

• Bechamel staat bekend als de saus die snel aanbrand, maar zolang je er bij blijft en de saus in beweging houdt in de pan kan er weinig mis gaan.
• Gaat het toch mis, maak je pan schoon door hem even uit te koken met soda. Al de aangebrande saus komt dan los van de bodem zonder te schrobben.
• Voeg voor meer smaak ook eens kookvocht van je groente toe aan de saus in plaats van water.
• Smaakt de saus te veel naar de bloem, laat hem nog wat langer doorkoken (terwijl je roert). Die smaakt verdwijnt dan vanzelf.
• Heb je toch klonten gekregen? Dan is er teveel melk in 1 keer ingedaan. Ook dan gewoon geduldig even door laten koken en blijven roeren. Meestal trek je de klonten er weer mee uit als de saus weer wat indikt.
• Probeer tijdens het oefenen goed te letten op wat er in de pan gebeurd en welke hoeveelheid saus je krijgt na aanleiding van de boter waarmee je begon. Zo leer je vanzelf de hoeveelheden in te schatten en krijg je de routine om het zonder maatbeker en/ of weegschaal te doen. (Voor het geld hoef je het niet te laten want dat verdien je snel genoeg terug als je het kunt).

Oefening baart kunst en daarna is het besparen vanaf dat moment aangebroken!

Maak jij je bechamel saus ook zelf? Of ga je naar aanleiding van deze uitleg van Wendy zelf proberen te leren?

Comments

 1. Marjolijn says:

  Ik maak mijn sausjes en soepen altijd zelf, bij ons komt niks uit zakjes en pakies. I.p.v melk kan je ook heel goed water gebruiken. Doet aan de smaak verder niks af.

  1. Barbara says:

   Bedankt voor deze extra tip Marjolijn!

 2. ByJon says:

  Kan ik vriendlief aan het werk zetten…. 😉 (ik ben niet zo’n geduldige kok)

  1. Barbara says:

   Nou ik ben een dame van de makkelijk… maar goed, ik wil het wel gaan proberen zelf gebonden soepen maken, maar dan niet met dochterlief op mijn neus als ik aan het oefenen ben grinnik… dat vraagt om klonten grinnik!

 3. Goed uitgelegd!
  Ik maak het eigenlijk ook altijd zelf, is niet alleen goedkoper, maar ik vind het ook lekkerder. (of beetje kaas of kerrie erbij voor over de bloemkool)
  Vroeger thuis werd het ook gewoon zelf gemaakt, al deed mijn (pleeg)moeder het wel op een iets andere manier. die deed alles in de pan, dan pas op het vuur en maar blijven roeren. Lukt ook prima!

  1. Barbara says:

   Meer wegen naar Rome blijkbaar Linda. Leuk dat je reageert! Zelf ben ik niet zo kokkin, dus de eer naar Wendy, maar ik ga zodra zin in soep zelf broccoli soep maken en daar uiteraard over schrijven a la hoe een pakjes mens leert alles zelf te doen grinnik 🙂

 4. wendy says:

  Ik ben erg benieuwd maar ik ben haast zeker dat het jullie gaat lukken. En dank voor de extra tips en suggesties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.