Aardappel-roomtaart

Aardappel-roomtaart zelf gemaakt! Dat kan jij ook!

Als ik het kan (ramp in de keuken), dan kan jij het ook!

Hier geen ‘echte ramp’ in de keuken hoor, ik overdrijf, tis zegmaar niveau beginnend hobbykokkin. Het rampengebeuren is meer toepasbaar op een ander aspect van de keuken na het kokkerellen! 😉 Meestal is hetgeen ik op tafel zet erg lekker, maar de keuken heeft tijdens het kookproces een gedaanteverwisseling ondergaan en ziet er op zijn zachtst gezegd niet netjes opgeruimd uit. Ik kook dus rommelig, maar dat past best bij mijn rommelige, chaotische karakter.

Beter dus om lekker te komen eten en de keuken in Huize Onlybyme te negeren! Het gaat immers om de smaak! 😉

Vandaag maken we Aardappel-roomtaart volgens Frans recept uit een koekboek dat ik zeer binnenkort zal reviewen. Het beste doe je dat door te gaan kokkerellen vind ik. Het gaat immers om de duidelijkheid van de omschrijvingen en het verkregen resultaat. Dat dit resultaat bij mij altijd afwijkt van het beoogde resultaat op het plaatje laat zich raden. Ik ben geen taartenexpert en zal dus ook nooit mee mogen doen aan ook maar de voorronde van Holland Bakt, maar dat is niet erg. Het enige wat ik wil is een taart op tafel zetten die lekker smaakt. Dat is dan ook gelukt en graag vertel ik hoe dat tot stand is gekomen.

Aardappel-roomtaart

In het kookboek zie je deze smakelijk afbeelding staan en denk je, dat kan ik ook! Althans dat dacht ik, zeker toen de lijst aan ingrediënten niet al te lang was en ik dacht, dit is te doen. Dat ik besloot zelf het bladerdeeg te gaan maken was een extra uitdaging, maar sla die gerust over. Mijn bladerdeeg avontuur licht ik toe in een andere blog. 😉

Aardappel-roomtaart

Dat mijn resultaat er anders uitziet heeft te maken met verschillende redenen. Mijn eigen gemaakte bladerdeeg liet zich niet zo makkelijk dun uitrollen dus ik verkoos een kleinere maat bakblik. Hierdoor had ik geen ruimte om alle aardappelstukjes netjes rond te leggen en uiteraard veel saus over. Toch zag het geheel er heerlijk uit toen het uit de oven kwam. Als je niet beter weet, denk je, mjammie.

file6

De benodigdheden voor Aardappel-roomtaart

Voor 6-8 personen

  • 500 gram koud bladerdeeg
  • 500 gram aardappels
  • 700 ml slagroom (35% vet)
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 3 theelepels zout (of naar behoefte)
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 3 eieren
  • 150 gram Gruyère, geraspt
  • een taartring met losse bodem van 25 cm.

Over de bladerdeeg: De bladerdeeg kan je dus zelf bereiden, indien je dat doet, dan is bladerdeeg met 5 volledige toeren gewenst. Houd er rekening mee dat bladerdeeg maken een langdurig proces is en je daar al een dag van te voren mee aan de slag moet. (Goed werk heeft tijd nodig schijnt…) Bladerdeeg kant- en klaar kopen kan ook, liefst dan wel aan 1 stuk zodat je het makkelijk over de taartbodem kunt uitspreiden.  (Dat ik met de tijd in de knoei kwam laat zich raden, dus ook de blog over bladerdeeg zelf maken kan ik vanuit humoristisch oogpunt aanbevelen. En het resultaat was nog steeds smakelijk, dus mocht je ook gaan smokkelen, het komt goed!)

De bereiding van aardappel-roomtaart

Aardappel-roomtaart

  • Bekleed de taartvorm met bladerdeeg en laat deze dan 30 minuten rusten in de koelkast.
  • De taartbodem wordt eerst al zonder vulling gebakken in de oven. Bedek het afgekoelde bladerdeeg met folie en zorg dat alle deeg is bedekt. Vul de vorm met ongekookte rijst. Plaats de vorm in een voorverwarmde oven van 190 graden en bak het bladerdeeg in 20 minuten tot de bodem goudgeel is.
  • Verlaag de ovenstand naar 160 graden en haal de taart eruit, verwijder de rijst en folie en laat het geheel afkoelen.
  • Schil de aardappels en snij deze in gelijke stukken (zodat alles gelijke tijd van gaar worden nodig heeft). Je kan het jezelf ook makkelijk maken en ze kant- en klaar kopen.
  • De aardappels hoeven niet voorgekookt daar is bij de bereidingstijd rekening mee gehouden. Mocht je kant-en klare aardappelschijfjes gebruiken check dan of de bereiding kan worden verkort.
  • Voeg de room en kruiden in een steelpan en breng dit op hoog vuur aan de kook.
  • Haal zodra de room kookt het kookt het geheel van de vuur af en leg de aardappelschijfjes er in. Laat dit geheel 15 minuten staan of tot het geheel koel aanvoelt.
  • Zeef de aardappelschijfjes eruit en het vang de room op een in bak.
  • Voeg de eieren en de helft van de gruyère door de room
  • Leg de aardappelschijfjes in de schaal in een overlappend patroon. (Bij mij ging dat niet, dus heb ze gewoon in de vorm gedaan zoals het uitkwam.)
  • Vul de taart met het roommengsel en het is de bedoeling dat de aardappels niet helemaal onder komen. (Hier ben ik vanaf geweken anders had er veel te weinig room in mijn taart gezeten.) 
  • Bovenop de andere helft van de gruyère strooien.
  • Het geheel kan dan 45 minuten op 160 graden in de oven.
  • Op het laatst verhoog je de temperatuur naar 190 graden en laat je de taart nog een 10-15 minuten doorbakken. Als de aardappels gaar zijn is je taart klaar. (Bij mij was dit gokken gezien de aardappels niet zichtbaar waren, maar als je precies de beoogde foto volgt boven in de blog, dan zou het goed moeten komen met prikken met een mespuntje en indien een klein beetje weerstand dan nog even wachten).
  • Daarna moet de taart afkoelen minstens 15 minuten om op te stijven, uiteraard waren wij daarin eigenwijs (we hadden trek).
  • Daarna kan je de taart zonder problemen uit de vorm halen.
  • De taart is zowel warm als koud te nuttigen en een ware hemelse ervaring. (Aldus het testpanel van 3 personen.)

Aardappel-roomtaart

Hoeveelheid/ aantal personen kloppend?

Wij aten de aardappel-roomtaart met 3 volwassenen en hoewel ik niet alle saus en aardappels in mijn kleinere taartring kwijt kon (had de helft van de saus over) smaakt dit ook zeer lekker… al is het een zeer machtige taart te noemen die je niet moet onderschatten. Na twee puntjes in combinatie met witlofrolletjes ham-kaas uit de oven, was genoeg om totaal vol te zitten. Sterker nog, het zakt nog na en in feite was iets minder beter geweest. Nu ben ik best iemand die lekker kan eten, maar je zit er echt snel van vol. Dus als bijgerecht is het zeker geschikt voor 6 personen.

Binnenkort doe ik hier een nieuwe poging en dan wel met als doel het resultaat als te zien in de bovenste foto als moet ik zeggen dat hoe wij het aten, echt overheerlijk was in combinatie met de witlofrolletjes. Uiteraard valt het bijgerecht met veel meer andere combinaties te combineren dan witlofrolletjes. 😉

Mocht je het ook zelf gaan proberen? Laat je me weten of het gelukt is? Foto’s per mail altijd welkom hoor! 

Eerder maakte deze keukenramp (zonder al te veel schade in de keuken qua rommel) al: Kaasbroodjes; Snel bereid en lekker! en Alternatief kaasbroodje, snel en makkelijk! Beiden zeer geschikt voor een zondagse brunch of gewoon wanneer je trek hebt in iets warms om de dag mee te beginnen of halverwege de dag om de honger te stillen. 😉

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten