voorbereidingen coloscopie
|

Voorbereidingen coloscopie – Wat kan je verwachten?

In 2016 heb ik zelf een coloscopie ondergaan. Bij het ondergaan van een coloscopie horen voorbereidingen die je thuis dient uit te voeren. Deze blog bevat mijn ervaringsverhaal, zodat je jezelf een beeld kunt vormen van de voorbereidingen coloscopie die je moet verrichten en is puur informatief van aard.

voorbereidingen coloscopie

Wat is een coloscopie?

In eenvoudige bewoording: de arts gaat met behulp van een flexibele slang via de anus de dikke darm van binnen bekijken. Deze slang heet een endoscoop met aan het uiteindelijk een lampje en camera. Dit geeft de arts een volledig beeld van de binnenkant van je dikke darm. De arts kan via een coloscopie alles bekijken vanaf het einde van de dunne darm tot de anus.  Zo kan goed worden beoordeeld of, en zo ja wat voor problemen er zichtbaar zijn in dit gebied.

Tijdens een coloscopie kan de arts ook gelijk kleine ingrepen uitvoeren. Bijvoorbeeld door een stukje darm weg te halen voor onderzoek (biopt) of een poliep verwijderen.

Een roesje tijdens het onderzoek

Veelal kan er worden gekozen voor een roesje, zodat je het onderzoek niet al te bewust meemaakt. Dit roesje is geen narcose. Het is een soort slaapverwekkend en ontspannend middel dat via een infuus wordt toegediend. Je ervaart dan minder pijn en angst. De uitwerkingen zijn per persoon verschillend.

Sommige mensen vallen in slaap en anderen zijn slechts versuft. Je bent tijdens het onderzoek wel in staat om de aanwijzingen van de arts op te volgen. Veelal ervaar je het onderzoek zelf niet of nauwelijks. Het roesje zorgt er wel voor dat je niet kunt deelnemen aan het verkeer na de behandeling. Ook zal je eerst na het onderzoek wat moeten bijkomen van de roest (uitslapen, goed wakker worden).

Voor meer informatie over de coloscopie is uitgebreid geschreven door de Maag Lever Darm stichting.

Mijn eigen ervaring van de voorbereidingen coloscopie

29 juni 2016

Bisacodyl

‘s Morgens begint de dag met het innemen van twee minitabletjes bisacodyl. Het inslikken met water is dan ook geen probleem. Vanwege een eerder lactose onderzoek aan het begin van de week zijn mijn darmen niet tot rust. Gedurende de dag verlies ik al het grootste gedeelte van de ontlasting in vaste, steeds dunnere vorm, tot echte diarree aan toe. Die minitabletjes zijn sterk laxerend en aangezien mijn darmen toch al sterk de neiging hebben te reageren op veranderingen, is de meeste inhoud al uit de darmen verdwenen voor ik met het drinken van Moviprep begin.

Tot 17 uur mag ik normaal eten gedurende de dag en zelfs rond de middag een warme maaltijd nuttigen. Enkel mijn eetlust is door de ‘opgewekte’ diarree zo goed als nihil, dus ik sla de warme maaltijd over. Om 17 uur mag je nog een broodmaaltijd nuttigen, dit doe ik bewust wel. Niet door honger gevoel, maar uit het oogpunt dat ik hierna 24 uur geen eten meer binnen zal krijgen. Na 17 uur mag je enkel nog heldere vloeistoffen drinken, wel is bouillon en dranken met suiker toegestaan, dit om iets aan voedingsstoffen binnen te krijgen en de ergste slapheid te voorkomen.

voorbereidingen coloscopie

Moviprep: vies, maar geen nasmaak die blijft hangen

Om 18 uur begint het drinken van Moviprep. De bereiding is simpel. Een maatbeker, de twee zakjes Moviprep erin, aanvullen tot een liter en roeren. Nadat alles is opgelost is het de bedoeling de drank met een uur op te drinken. Het is geen lekkere drank en ik heb na proeven dan ook besloten het in etappes zo snel mogelijk weg te drinken. Dit deed ik door een glas te vullen en te denken aan dorstlessen met een glas water,wat je dan achter elkaar opdrinkt.

Met dit drankje lukt een heel glas niet, dus halverwege stoppen en spoedig daarna de andere helft. Als je jezelf dwingt te veel achter elkaar te drinken (een heel glas) kan het voelen als teveel en krijg je braakneigingen. De nasmaak is gelukkig heel snel weer weg. Hoe meer je op hebt van die liter hoe meer tegenzin naar de rest, maar je weet waarvoor je het doet.

De toiletbezoeken: is me meegevallen

Nadat de Moviprep op is moet je het uur daarna een liter heldere vloeistof naar keuze drinken. Zelf ben ik een groot liefhebster van water, dus dat was voor mij geen probleem. Al zat ik al voor het tweede uur om was op het toilet. De toilet bezoeken zijn mij persoonlijk meegevallen. Wellicht hielp het dat mijn darmen al van nature onrustig zijn en snel overschakelen richting diarree. De lediging van de darmen is dan ook vrij snel verlopen, al blijft het wel heel de nacht borrelen. Bij rechtop zitten is het geregeld even nodig om naar het toilet te gaan. Je poept als het ware water, die steeds lichter wordt van kleur en wat resten aan ontlasting meegeeft.

De nacht

De rest van de avond/nacht mag je gewoon naar behoefte drinken uit de toegestane heldere vloeistoffen.  Vanwege geen behoefte aan iets anders als water hou ik het daarbij gedurende de avond/nacht.

De nacht verloopt verder zonder problemen, geen pijnlijke krampen. Het schoonmaken van de darmen voelt vooral als veel geborrel van binnen, je voelt als het waren het water lopen en dat moet er weer uit, ook is er wat extra luchtvorming. Verder lijkt het in niets op een hevige diarree aanval waarbij die krampen wel echt aanwezig zijn. Deze chemische manier van je darm leeg maken is wat dat betreft (op het drinken van de Moviprep na) een fijnere manier dan bij echte buikgriep.

30 juni 2016

Door de onrustige darmen, die borrelen en af en toe een bezoek aan het toilet vragen, geen al te beste nacht. De dag begint dan ook vroeg. Ik neem wat toegestane druivensuiker en water. Je mag ook kiezen voor andere soorten heldere drank (zonder koolzuur), maar de behoefte is er niet. Dus houd ik het bij water vooralsnog.

Tweede ronde Moviprep

Vanmorgen de tweede keer een liter Moviprep. Nu er al geen behoefte is aan drinken of eten is dit een grotere uitdaging dan gister. Ook omdat de drank verre van lekker te noemen is en echt een ‘moetje’.

Het onderzoek zelf start vanaf 14 uur. Aangezien ik naast een coloscopie gelijk een gastroscopie (maagonderzoek) zal ondergaan, is het noodzakelijk dat ik 3 uur van te voren geheel nuchter ben, dus vanaf 11 uur (zonder gastroscopie is dit 2 uur van te voren). De Moviprep moet dus om 9 uur worden gestart, om dit en daarna een liter water (of andere keuze aan heldere vloeistof) binnen te hebben op tijd.

voorbereidingen coloscopie

Het innemen van weer een liter vieze Moviprep is even een hekel punt. Al vooraf zie ik er tegenop, maar besluit het opnieuw te hanteren als de eerste ronde. Zo snel mogelijk doorslikken en vooral niet proeven. Dit lukt gelukkig weer aardig… de darmen beginnen weer te doen wat ze moeten doen: borrelen… ik ben zelden zo schoon geweest van binnen. 🙂

De tweede liter vocht daarna is geen probleem, tot 11 uur mag er gedronken worden en na een uur vies ‘moeten’ drinken is lekker mogen (maar ook moeten) drinken naar keuze binnen de toegestane heldere vloeistoffen een heel ander gevoel.

Na 11 uur breek de nuchter periode aan. De eerste uren is dat na zoveel vocht geen probleem. Enkel indien er vertragingen optreden. Uit eerdere nuchter ervaringen weet ik dat het helpt om dan je mond te spoelen om van het droge gevoel af te zijn.

Voor de zekerheid

De coloscopie is een onderzoek waarvoor geen opname nodig is in het ziekenhuis. Toch neem ik voor de zekerheid een kleine tas mee met wat spullen indien ik toch langer dan gewenst en vooraf ingeschat, dien te blijven. Denk hierbij aan een pyjama en lekker zittende kleding, vest, toiletartikels, een boek, mini laptop. Zo goed als zeker totaal overbodig, maar beter mee als om verlegen!

Conclusie voorbereidingen coloscopie

De geestelijke voorbereiding is me het zwaarst gevallen.

  • Het onderbrengen van dochterlief en haar niet kunnen vertellen wat er speelt uit bescherming en haar niet ongerust willen maken. Wanneer vertel je iets aan je kind?
  • Het besef dat elke ingreep risico’s heeft, hoe klein en verwaarloosbaar ook. Zo zijn er mensen die een darmperforatie oplopen en dit is een heel ernstige complicatie die tot de dood kan lijden. Niet dat ik daar vanuit ga, maar de realist in mezelf heeft genoeg meegemaakt in het leven om het te benoemen voor mezelf en een plaatsje te geven. 1 op de 1000 mensen krijgen last van een perforatie van de darmwand. Als er ontlasting de darmen op die plek verlaat kan dat een flinke buikvliesontsteking opleveren met in het uiterste geval fatale gevolgen.
  • De zorgen over de onderzoeken. Er zijn leukere dingen waar je naar toe werkt!
  • De onzekerheid is denk nog wel het ergst. Wat voor uitslagen volgen er na vandaag? Weten we dan de oorzaak van mijn klachten? Volgen er dan nog andere onderzoeken? Is de aandoening onschuldig of toch, hoewel niet verwacht: ernstig? Kortom, onzekerheid die knaagt.

De lichamelijke voorbereiding is me erg meegevallen.

  • Het drinken van de Moviprep is een uitdaging, zeker voor lastige drinkers. Nu ben ik gelukkig een makkelijke drinker maar de laatste slokken van een liter vocht wat bepaald niet lekker te noemen is, valt ook mij zwaar.
  • Als je gewend bent om veel hele glazen water op te drinken binnen een korte tijd dan zal het wel te doen zijn. Heb je echter moeite om per dag aan de gewenste 1,5 liter vocht te komen, dan wens ik je veel sterkte.
  • De liter heldere drank naar keuze die je het tweede uur moet drinken is voor mij geen probleem. Eerder lekker na die ‘zooi’ die alles schoonveegt van binnen.
  • Het kwijtraken van de ontlasting is me heel erg meegevallen. Het is niet te vergelijken met buikgriep of normale diarree aangezien je geen krampen ervaart, enkel veel geborrel en wat extra luchtigheid. Je moet wel geregeld naar de wc de eerste uren na het drinken van die 2 liter vocht, maar het is wel gewoon op te houden en je hoeft niet letterlijk op het toilet te bivakkeren. Althans dat is mijn ervaring, ieder mens is uniek, dus wellicht zijn ook hier verschillen.
  • Het nuchter moeten blijven, ook zonder drinken is 3 uur voorafgaand aan het onderzoek indien er ook een gastroscopie wordt verricht en 2 uur indien het enkel een coloscopie betreft. Dit valt erg mee na zoveel moeten drinken. Enkel bij vertraging zal het wat tegenvallen als je gewend ben heel de dag door vaak wat te drinken. Bij eerder onderzoek moest ik veel langer geheel nuchter zijn dus dit is voor mij geen echt probleem te noemen.
Tot slot – ieder mens ervaart iets anders.

Hopelijk heeft mijn ervaring lezen je geholpen met een beeld te vormen wat je te wachten staat in de praktijk, mocht je het zelf moeten ondergaan of je meer inzicht gegeven in de ervaring zelf als naaste van iemand die het ondergaan moet of uit medische interesse. Hou er echter rekening mee dat ieder mens verschillend is en het voor ieder mens een ervaring op zich is.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten