Letterlijk ziek van de warmte: dit helpt!

Tegenwoordig is ziek van de warmte worden elk jaar bij mij van toepassing, zeker nu de zomers flink warmer worden en hogere temperaturen steeds vaker voorkomen. Wat doe je als je letterlijk ziek wordt van de warmte?

Deze blog geeft mijn ervaring weer van hoe ik in 2015 zelf meemaakte dat ik ‘letterlijk ziek werd van de warmte‘ en ook dat het niet direct herstelde toen het weer veranderde naar iets koelere temperaturen. Misschien bereiken deze tips je op tijd om te voorkomen waar ik toen in belandde!

 
drinking-87155_640

Meer water drinken alleen is niet genoeg!

Je hoort het overal. Met warm weer meer water drinken. Dus wij allemaal braaf aan het water, deze dame inclusief. Echter is dat niet voldoende. Je lichaam verliest namelijk niet enkel veel vocht tijdens de warmere dagen, ook je zouten verlaten via zweet je lichaam. Als je dan daarna enkel veel gaat drinken, verdun je de overgebleven zouten enkel maar en raakt de zouthuishouding enkel maar verder uit balans. Gevolg: we voelen ons slap en ellendig tot misselijkheid aan toe. Hier de ervaringsdeskundige!

ziek van de warmte

De oplossing is zo simpel… meer zout toevoegen aan je eten*. Bouillon, nootjes, zoute drop… het zal je beter later voelen. Al zal het langer duren om geheel te herstellen, de zouthuishouding herstelt immers maar langzaam.

Het meest ideaal is het om ORS te nemen, dat is een zout/suiker verbinding die de tekorten het snelst aanvult en het beste wordt opgenomen in het lichaam.  Niet het lekkerste, maar je bent wel het snelst van je klachten af. ORS is bij de drogist verkrijgbaar, zelfs met een smaakje.

*Let wel op de hoeveelheid zouten! Een hele zak zoute drop is zeker niet de oplossing. Zeker mensen met hoge bloeddruk dienen heel goed op te letten. Het is een combinatie van én, én. Dus meer water drinken, iets meer zouten en suikers. Dit om je vochthuishouding zo ideaal mogelijk op peil te houden. Bouillon verdient dus zeker de voorkeur boven veel zoute drop of chips. Het is vaak meer wat voor handen is. Een snufje extra zout over het eten kan ook al wonderen verrichten. Het gaat erom dat je niet enkel compenseert met water in grote hoeveelheden. De suikers zijn veelal al opgelost door een drankje te drinken waar suikers in zitten. Ook daarvoor hoeven we geen hele zak snoepgoed weg te eten. Ga je onderweg: neem een zakje ORS mee, overal en altijd te gebruiken en je flauwte (die altijd opkomt als je er niet op rekent) is binnen een half uur weer weg.

Ziek van de warmte: overige zinvolle tips

 • Zorg voor algehele afkoeling. Bereik dit simpel door de voeten in een teiltje met water te doen… een natte handdoek in de nek te leggen en af en toe een frisse douche kan ook helpen, maar niet te koud, anders vliegt de warmte je daarna wellicht meteen weer aan.
 • Verder is rustiger aan doen, het beste advies. Je lichaam is hitte niet gewend (althans hier in Nederland/België niet) en dus zal je lichaam heftiger reageren dan wanneer je elke week tropische temperaturen ervaart. Wees lief voor jezelf en ga niet te inspannend bezig. Hardlopen kan wel, maar kies dan de koelste momenten van de dag. Tuinieren prima, maar wacht tot je uit de zon, heel langzaam iets kan doen. Plan je activiteiten!
 • Mocht je wel gaan werken, pas de airco in je auto aan voordat je arriveert op je werk of thuis. Anders is de overgang naar buiten toe veel te groot. Daardoor kan je ineens hele erge hoofdpijn krijgen. Iets wat je wil vermijden!
 • Houd de oudere mensen in je omgeving een beetje in de gaten. Zij hebben het meest last van plotselinge hittegolven en loop eens een keertje extra binnen!
 • Ook al heb je geen trek: blijf eten! Je het al die mineralen en vitamines nodig die stiekem te snel je lichaam verlaten. Juist blijven eten en letten op dat de balans van zouten en suikers goed blijft tezamen met extra vochtinname is de tip om te voorkomen dat je letterlijk ziek wordt van de warmte.

Laten we hopen dat ziek worden van de hitte de meeste mensen bespaard blijft!


Deze artikelen hebben gerelateerde onderwerpen:


Disclaimer: de oorsprong van deze blog ligt bij de eigen ervaring mega ziek te zijn geworden van de warmte. De overige informatie is online verzameld bij diverse betrouwbare zoals Wikipedia. Ik adviseer eenieder die zich erg onwel voelt (door warme temperaturen) altijd contact te leggen met een hulpverlener.

Comments

 1. Marjolijn says:

  Dat meer water drinken niet goed is wist ik, ik wissel het op warme dagen af met aanmaak en thee, en tussendoor eet ik een handje chips of een zout dropje. Ik kreeg deze tip van een vriendin die verpleegkundige toen zij zag dat ik ook braaf heel veel water dronk.

  Hier gelukkig geen last van de warmte, maar paar dagen wat minder is niet erg.

 2. Ja hier ook last van de warmte, maar niet ziek van geworden.
  Ik drink namelijk veel water…en elke dag 2 bekers bouillon.
  Dat helpt echt goed. Ook de honden krijgen met die warmte bouillon, dan
  gaat het ook veel beter met de oudste hond, die lag altijd voor pampus net als ik…totdat we enkele jaren geleden bouillon gingen drinken bij warm weer.
  Zowel de hond als ik functioneren dan echt wal beter.

  1. Bea says:

   Hoe maak je je bouillon? Gewoon gekookt water met 1/3 bouillonblokje? Chilps lijkt me niet goed, is ook vet… (maar wel lekker…😊)

 3. Oh ja, vergeet ik nog wat: Kortere haren is ook fijn met warm weer.
  Ik zweet me gek en mijn haar is dan kliedernat. Ik heb het deze keer opgestoken.
  Maar vanmorgen was ik er helemaal klaar mee en heb ik het zelf kortgeknipt.
  Staat leuk en zit heerlijk.

 4. Oh ja, vergeet ik nog wat: Kortere haren is ook fijn met warm weer.
  Ik zweet me gek en mijn haar is dan kliedernat. Ik heb het deze keer opgestoken.
  Maar vanmorgen was ik er helemaal klaar mee en heb ik het zelf kortgeknipt.
  Staat leuk en zit heerlijk.

 5. marjon1911 says:

  Ik drink eigenlijk te weinig. Probeer er wel altijd op te letten. De kinderen hebben hier met warm weer geluk. Ik geef ze dan altijd een klein bakje chipjes. Puur voor het zout.

 6. Wildcard says:

  Ik kan ook niet goed tegen drukkende warmte, zelfs met of zonder drinken.

 7. Barbara says:

  Gelukkig lijkt het na morgen weer even gedaan met de warmte Wildcard! Maar in NL weet je het maar nooit!

 8. Barbara says:

  Ja ik begrijp nu waarom ik als kind in de zomer vaker chips kreeg hahahaa… herkenbaar….

 9. Barbara says:

  Inmiddels na veel extra zout inname voel ik me weer een beetje normaal…

 10. Barbara says:

  Nog 1 dag Marjolijn daarna weer heerlijke normale temperaturen!

 11. Vivian says:

  Ik ben er gelukkig niet echt ziek van geworden, maar waar ik wel last van heb is enorme vermoeidheid – en nou ben ik sowieso al snel en vaak moe, dus dat was niet zo’n pretje. Wat een leuke nieuwe layout heb je trouwens!

 12. Barbara says:

  Dankjewel Vivian, het was tijd voor een verandering…

 13. Kimberley Pex says:

  i d d veel meer zout ! En wat kaliumzout is ook goed. Met veel drinken spoel je alle mineralen weg. Blij dat ik terecht ben gekomen bij lotgenoten, want “stralend zonnig zomerweer” betekent voor mij helemaal gammel liggen te vegeteren op de bank. Nu wat regen , flink wat regen, alles is kurkdroog, droog land, dooie ooievaars . Het is een extreem droog jaar 2018. Iemand zei gisteren op tv dat de temperaturen hier worden zoals in Californië……

  1. Bea says:

   Vreselijk he? Heel extreem… Ik verlang erg maar september… Ook weer beter slapen… Hopelijk blijft ook die voorspelde wespenplaag uit….

 14. Zoee says:

  Ik eet echt zo min mogelijk met warm weer. Als mijn lijf erom vroeg dat had ik wel trek. Echt het hoognodige. 2 boterhammen, 2 stuks fruit en een klein bord avondeten. Wel drink ik veel water al dan niet aangelengd met siroop. Mooi voordeel dat je weer wat afvalt.

 15. Janneke says:

  Tomaten eten is ook goed! Je verliest ook kaliumzouten en fie zitten oa in tomaat. Chips en zoutjes vullen vnl het natriumzoutgehalte aan maar daar kun je wel snel teveel van binnen krijgen!

 16. Simone says:

  Hoi mijn naam is simone en ik ben al heel erg lang ziek van de zon en nu weet ik me geen raad wat ik nu moet doen

  1. kimberley pex says:

   Heeeeel vaak onder de douche, en niet afdrogen. Low salt kopen, kaliumzout met natrium , en zeezout. Calcium en magnesium tegen hittekaramp en hitte stress. Fruit of 100%fruitsap eten drinken. Een natte lap in je nek leggen. Haren vaak nat maken. Heel rustig blijven. Bij gebrek aan geld voor zonwering ; hagel witte A 4-tjes aan elkaar met plakband , voor het raam aan de binnenkant plakken(ALS t gaat regenen en ze zitten buiten t raam , dan heb je alles voor niks gedaan) of dubbel wit papier. Veel planten in huis, vooral planten met grote bladeren, i v m zuurstof en vocht. Sterkte allemaal ! Groeten, kim*******

 17. julot says:

  Ik deed geen flikker,en maar puffen en maar klagen,ik raakte mijzelf kwijt en mocht niet aan de toekomst met vaker en nog meer hitte denken.Ik heb ervaren dat je hier goed mee om kunt gaan..De tips voor verkoeling op internet, wat al niet meer.De dagindeling voor de hitte aanpassen.Laten we het maar accepteren,daar wordt je al rustig en minder warm van..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.