easter 3222492 1280
|

Pasen: Is de achterliggende gedachte van Pasen nog belangrijk?

Het ligt er denk ik aan wie je de vraag stelt: is de achterliggende gedachte van Pasen nog belangrijk?. Christenen zullen dit heel duidelijk beamen. Niet-christenen wellicht wat minder snel.

Laatste update artikel: februari 2019.

achterliggende gedachte van Pasen
©Pixabay

De achterliggende gedachte van Pasen

Zelf bevind ik me in het midden en zie het als een verrijking van mijn opvoeding. Toch heb ik totaal geen problemen met de manier hoe tegenwoordig heel veel mensen Pasen vieren, totaal los van de christelijke betekenis van deze feestdag. Lekker samenzijn met de familie, paaseitjes zoeken met de kinderen en leuke activiteiten ondernemen.

Pasen is de belangrijkste feestdag van het Liturgische jaar, eerder schreef ik al beknopt over de voorgeschiedenis van Pasen. Veel mensen weten tegenwoordig niet meer waarom we nu ‘eigenlijk’ Pasen vieren. Door de toenemende diversiteit van onze samenleving hebben steeds meer bevolkingsgroepen geen binding met de christelijke feestdagen. Ook is er een grote groep mensen die totaal geen geloof aanhangt. Het mooie van Nederland is, dat dit goed naast elkaar kan.

9ste Editie The passion 2019

Ook dit jaar jaar wordt The Passion op televisie getoond, elke keer vanuit een andere stad, met andere artiesten. Dit jaar vindt dit steeds grotere spektakel plaats in Dordrecht. Op witte donderdag, 26 april,  zal dit live event weer vele bezoekers trekken uit de eigen stad en ook ver buiten de grenzen van Dordrecht.

Vanaf de website The passion.nl: 

Passion is de moderne vertelling van de laatste uren van Jezus’ leven, lijden én opstanding. 18 April op NPO1.

Koester onze vrijheid!

Leven en laten leven, hopelijk blijft dat nog heel lang zo in Nederland en de ons omringende landen.

Laat alle geloofsoorlogen, de terroristische aanslagen elk jaar weer op diverse locaties in de wereld ons niet verdelen, maar juist steviger verenigen. Terroristen proberen de westerse samenleving te raken in ons democratische hart. De enige manier om dit het hoofd te bieden is geloven in onze eigen normen en waarden. Geloven in vrijheid van meningsuiting, geloven in een democratische rechtstaat waarin we proberen eenieder in zijn waarde te laten.

Koester onze westerse normen en waarden. Gun mensen die vluchten uit Syrië hier een nieuw thuis in Europa, ook in Nederland. Heb je medemens lief.

Gun eenieder een thuis als Nederland

Feitelijk maakt het niet uit of je nu wel of niet gelooft in de kruisiging van Jesus om je te beseffen dat we ons zeer gelukkig mogen prijzen met Nederland als thuisland. Een land waarin wij zelf en onze kinderen kunnen opgroeien in vrede. Een land waarin ik hoop dat we anderen verwelkomen die zelf dit geluk niet mochten ervaren. Waar plaats is en blijft voor mensen met een andere huidskleur, ander gedachtegoed en andere normen en waarden. Waar voor iedereen plaats is die bereid is om in harmonie samen te leven.

Feitelijk is de achterliggende gedachte van passen dus nog wel heel erg belangrijk. Deze is verankerd in onze normen en waarden. Anders verwoordt wellicht dan de Christenen dit doen, maar het is er zeker. Juist de mogelijkheid om Pasen te vieren op je eigen wijze bevestigt dit. Samen naast elkaar, met elkaar.

Gerelateerd:

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten