Goedkoop Gourmetten: het kan echt!

Wel willen gourmetten, maar vind je de pakketten te duur? Hier kan je de oplossing lezen om goedkoop en toch lekker eten op tafel te zetten tijdens de feestdagen.

Goedkoop Gourmetten

Het kan goedkoper dan een kant- en klare schotel uit de Supermarkt!

Goedkoop Gourmetten

Uit onderzoek is gebleken dat de gourmetschotels uit de supermarkten ernstig tekort schieten op milieu en dierwelzijn. Het onderzoek was gedaan door Natuur& Milieu. En dat terwijl bijna 40% van de mensen, wil gaan gourmetten volgens diezelfde onderzoekers.

De pakketten van het vlees, vind ik persoonlijk ook vrij duur en als je dan bedenkt wat voor vlees er in zit. Wij zitten met 5 personen om de tafel en als ik dan al bijna 2 euro moet betalen voor 6 mini hamburgers, of 6 euro voor 500 gram vlees (slavinken, hamburgers, kip en varkensvlees) Sorry, daar pas ik voor. Dus heb ik mijn eigen manier om op een goedkope manier heerlijk te kunnen gourmetten.

Tips om te besparen op de kosten!

Vlees

Het vlees koop ik los in. Geen pakketten. Haal bij de slager (of de supermarkt) eens 1 kipfilet. Snij dat zelf in stukken, beetje olie en kruiden erop en mengen. Laat het even (min. 30 minuten maar mag ook de hele nacht)intrekken en je hebt je eerste vleessoort zelf gekruid. Echt, meer is het niet! Ditzelfde trucje kan je doen met varkensvlees en het maakt niet uit of het nu een schnitzel is of een filetlap. Snijden, olie, kruiden en afgedekt in de koelkast.  Rundvlees kan je ook makkelijk zelf snijden.

Vis

Doordat ik op het vlees al flink kan bezuinigen, heb ik zelfs geld voor vis. Ik haal meestal een zak uit de vriezer Tilapia of Panga. De dag of ochtend voordat je het nodig hebt haal je het uit de vriezer en op keukenpapier langzaam laten ontdooien. Zorg dat je de vis na het ontdooien nog een keer goed droogdept en weer snijden. Voor de smaak zou er een beetje gele Aromat (smaakversterker te vinden bij de bouillon) op kunnen doen en je vis is klaar.

Groente

Rauwkost is ook heerlijk. Ook dit haal ik los in huis. Paprika in 2 kleuren, ui, komkommer, tomaatjes en champignons. Alles zelf schoonmaken en snijden. Kinderen vinden het heerlijk om hier bij te mogen helpen.

Brood

Stokbrood is natuurlijk heel populair maar een Turks brood of Ciabatta is ook heerlijk. En wat dacht je van kaas/uienbrood. Als je, net als ik, gaat voor de broden die je thuis moet afbakken, heb je ze toch lekker warm uit de oven. Kruidenboter erbij en smullen maar.

Sausjes

Sausjes kan je ook heel makkelijk zelf maken. Als basis neem ik zelf mayonaise, gewoon het merk dat je altijd hebt. Eventueel 50/50 mengen met magere yoghurt.

 • Wil je kerriesaus, doe er kerriepoeder in, wat zout en wat gele Aromat. Alles naar eigen smaak dus tussendoor proven tot je de gewenste smaak hebt.
 • Mosterdsaus begint met dezelfde basis alleen die je er dan mosterd in.
 • Knoflooksaus idem. Kies voor poeder of vers, maakt niet uit.
 • Cocktailsaus heeft een basis van mayonaise en ketchup. Je kan er sherry of cognac bij doen maar het hoeft niet.

Als uitsmijter geef ik nog een simpel recept weg om zelf satésaus te maken.

Snipper een klein uitje en fruit dat aan met wat olie. Doe daar ongeveer 4 eetlepels pindakaas bij. De goedkoopste die je kan vinden in de winkel. Als dat mee opgewarmd is doe je er melk bij en span je je armspieren aan om goed te kunnen roeren. Het wordt nu heel dik en lijkt verkeerd te gaan maar blijf telkens melk toevoegen en je zult zien dat het weer smeuïg en glad wordt. Dan chilisaus toevoegen naar smaak en ketjap manis. Wil je een pittigere variant dan doe er een gesnipperde peper bij.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Zijn er nog vragen of opmerkingen, dan hoor ik dat graag! Dan rest mij verder niks anders, dan iedereen geweldige feestdagen toe te wensen.

 

Comments

 1. Marjolijn says:

  Wij doen het eigenlijk altijd zo, ik vind de gourmetpaketten ook vreselijk duur, vooral voor dat kleine beetje vlees wat erin zit.
  Op vis bezuinig ik vaak minder, meestal haal ik dan wat lekkere garnalen of gamba’s, even nachtje in de knoflookolie hmmmm heerlijk.
  Sausjes komen wel uit flesjes, behalve de satesaus die maken wij ook altijd zelf.

 2. Nele says:

  Niks leukers dan gourmetten. Maar inderdaad best duur. Toch halen wij gemakkelijk en goedkoop bij de Renmans – de beenhouwerij van de Aldi. Los zullen natuurlijk hun stukken vlees nog goedkoper zijn.

 3. janske says:

  Wij doen het ook bijna altijd op de low-budget manier…net zo lekker en je bespaard een hoop geld. Smakelijk!

 4. Wendy van den Berg says:

  Fijn om te weten dat meer mensen dit doen. Zelf doe ik het ook al jaren want dan weet je tenminste ook wat je op tafel zet.
  Marjolijn, ik heb 2 pubers in de groei aan tafel zitten die willen het liefst veel dus weinig garnalen en veel pangafilet hier.
  Nele ik geef je groot gelijk maar dit zijn ook enkel tips en ik vond dat ik ze moest delen.
  Janske, jullie ook smakelijk eten en hopelijk veel plezier met de voorbereidingen in de keuken.

Comments are closed.