Pasen, wat vertelt de geschiedenis ons erover?

Wat is er vanuit de geschiedenis bekend over Pasen?

Laatste update check: februari 2019.

geschiedenis van Pasen
©pixabay

De geschiedenis van Pasen

Pasen is het belangrijkste christelijke feest van het liturgische jaar. Christenen vieren op deze dag de wederopstanding van Jezus uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

Wikipedia: Op Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, herdenken christenen het lijden en de kruisdood van Jezus en met Pasen vieren zij zijn opstanding, ook wel verrijzenis genoemd, uit de dood. Pasen behoort daarmee tot de traditie van de zoenoffers, die draaien om de noodzaak van de dood voor het leven, de verzoening met het goddelijke en de spirituele ontwikkeling van de eigen ziel door beproeving.

Pasen heeft zijn oorsprong in het joodse Pesach en verwijst daarnaast ook naar de 50 dagen die er zitten tussen Pasen en Pinksteren. Tot Hemelvaartsdag duurt dit precies 40 dagen. Katholieken hebben tijdens deze periode de tijd om hun paasplicht te vervullen. Ze moeten per jaar minstens één maal biechten en de heilige communie ontvangen.

Wikipedia: Minstens eens per jaar, in principe gedurende de paastijd, moet elke katholiek de H. Communie ontvangen. Een katholiek kan alleen te communie gaan als hij geen doodzonde heeft begaan die niet door het sacrament van boete en verzoening is vergeven, én als hij bovendien in het uur voorafgaand aan het ontvangen van de H. Communie niets gegeten of gedronken heeft, anders dan water of medicijnen.

De voorchristelijke oorsprong en viering van pasen

Men is het niet volledig eens hoe de precieze oorsprong en viering destijds plaatsvond. Er zijn verschillende lentefeesten waar ook het christendom een aantal symbolen uit zou hebben ontleend. Sommigen stellen daardoor dat Pasen een vrij recente feestdag is waarin bepaalde symboliek vanuit de lentefeesten zijn overgenomen. Anderen vinden de oorsprong meer algemeen, als het feest van de lente. Het moment waarbij de verandering van de natuur van de winter naar de lente werd gevierd.

Wetenschappelijk gezien is de gangbare hedendaagse theorie dat er over de voorchristelijke periode nauwelijks iets bekend is, omdat er bijna niets is overgeleverd vanuit die periode om met zekerheid iets te kunnen stellen. Het blijft dus giswerk.

Paashaas, eieren zoeken en chocolade-eitjes

Inmiddels zijn er veel non-religieuze culturele elementen aan het paasfeest toegevoegd, waardoor het feest ook voor niet-christenen een eigen betekenis heeft gekregen. Velen families brengen een deel van de Pasen in de tuin door met het zoeken naar paaseieren. Verzamelen zich daarna met het hele gezin bij het paasontbijt/brunch, met gekookte eitjes, paasstol en paasversieringen. Ook de chocolade-eitjes zijn elk jaar terugkomende lekkere traditie geworden.

De paasvuren en de paasboom met eieren

In het oosten van Nederland en het aangrenzende westen van Duitsland is het een gebruik geworden om paasvuren te ontsteken. De periode van ontstaan is onbekend. Doel van de vuren zou zijn geweest het verjargen van de demonen van de winterperiode. Tegenwoordig is dit een grote toeristische attractie geworden.

Eieren ophangen in een paasboom of paastakken is een overblijfsel uit de Germaanse traditie, een klein overblijfsel van de heilige-boom cultus.

Gerelateerd:

Comments

 1. Marjolijn says:

  Wij zijn beiden Katholiek en moet toch even zeggen dat de stukjes van Wikipedia wel heel streng overkomen. Wij mogen ook gewoon de H. Communie ontvangen als we hebben gegeten. En de biecht is een apart sacrement, deze mag je doen wanneer je er klaar voor bent, voorafgaand aan de biecht volgt nog een hele periode om je naar de biecht toe te werken. Wij hebben wel 2x per jaar een boeteviering waarin je boete doet en vergeving voor je zonden vraagt, maar dit is iets heel anders dan de biecht.

  Paaseieren en de paashaas zijn bij ons niet eens bespreekbaar als we het over Pasen hebben.
  Voor ons betekent Pasen het lijden, sterven op de wederopstanding van Jezus,. Hij stierf voor onze zonden en daar mogen wij Hem elke dag weer dankbaar voor zijn.

  1. Barbara says:

   Ik denk dat er velen verschillen zijn in de manier van omgaan met het geloof en dat iedere gemeenschap zelf een gedeelte van de striktheid vaststelt… zelf zou ik in een te strenge gemeente me nooit thuis voelen, maar dat is iedereen vrij om te doen zoals het voor hen goed voelt. Ik respecteer dat veel mensen anders denken dan ikzelf en dat is voor mij weer een groot pluspunt van onze samenleving, dat dat kan en mag.

 2. Mijn kinderen kennen het paasverhaal. Ik las ze het altijd voor. Ik wilde niet dat ze dachten dat het alleen maar om de Paashaas ging.

  1. Barbara says:

   Ik zal Riana er over een jaartje ook wel wat over vertellen. Al mag ze van mij nu best genieten van het eitjes zoeken nog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.