liefde
Actueel nieuws

Weigeroma was kanshebber op woord van 2017

Weigeroma staat in de top-5 van nieuwe woorden volgens Onze Taal. Plofklas is het uiteindelijk geworden en nu is het vooral hopen dat hier iets aan gaat gebeuren want plofklas is een klas waar te veel kinderen bij elkaar zitten.

weigeroma

Maar ik wil graag even ingaan op een woord dat mij erg verbaasde; Weigeroma! Wat een woord, zeg. Ik vind het belachelijk dat er vóór oma, nog een bijvoeglijk naamwoord moet komen. Je bent oma of niet.

Driekwart van de grootouders past wekelijks op de kleinkinderen .

Op 22 november bij hoorde ik dit woord voor het eerst voorbij komen bij RTL Late Night. Daar zat een vrouw te vertellen dat ze 4 dagen in de week van 7 tot 5 de kleinkinderen bij zich had omdat de moeders gingen werken. En dat terwijl ze zelf ook nog een eigen bedrijf had. De uitdrukking, weigeroma, alleen al lieten mijn nekharen overeind staan. Wat een walgelijke benaming voor opa’s en oma’s die niet willen oppassen op hun kleinkinderen. Want daar staat deze term voor. Hoeveel meer vernederend willen we het nog maken voor deze mensen.

De generatie waar deze grootouders uitkomen, werkt veelal vanaf de puberjaren en hebben het nadeel tot bijna de 70 door te moeten werken. Daarnaast nog hun eigen kinderen opgevoed en meestal nog eigen ouders waar zorg voor nodig is. Weigeren om ook nog op de kleinkinderen te passen, lijkt niet te kunnen in onze maatschappij.

De kinderen die nu opgroeien zijn, naar mijn idee, geen gezinssituatie gewend.

Ze worden vanaf jonge leeftijd al naar oppas en kinderopvang gebracht, zodat beide ouders kunnen blijven werken. Omdat de kinderopvang, die ook nog eens gesubsidieerd wordt, vaak nog te duur is, wordt bespaard door opa en oma in te schakelen. Zelfs 80 procent van de grootouders zorgt er ook nog eens voor dat de kinderen naar de zwemles kunnen.

Maar het is tegenwoordig dus heel normaal dat je als grootouders oppast op je kleinkinderen omdat je kinderen moeten werken. Dat vind ik persoonlijk ontzettend krom. Mensen kiezen ervoor om kinderen op deze wereld te zetten om ze vervolgens niet zelf op te voeden. Moeten we die mensen dan ook maar weigerouders gaan noemen? Nee, die noemen we carrièremoeders. Dat klinkt alsof je een hogere status hebt tegenover de thuisblijfmoeders. Die ik trouwens het liefst zorgmoeders noem. Zij zorgen voor hun eigen kinderen en regelen meestal alleen maar oppas als het echt nodig is. Er wordt niks gesubsidieerd, terwijl je uiteindelijk wel een salaris inlevert. Carrièremoeders blijven werken om verschillende redenen, vaak omdat het financieel niet mogelijk is om te stoppen maar ook hoor je regelmatig dat ze niet wíllen stoppen ondanks dat ze kinderen hebben.

Die laatste categorie zou ik dus bij deze willen bestempelen als weigermoeders. Ze zetten wel kinderen op de wereld maar weigeren er voor te zorgen.

Mensen: zullen we anders elkaar gewoon eens respecteren om wat je wél doet. En niet elkaar afkraken of van dit soort termen bedenken als je eens een keer niet doet wat er van je verwacht wordt, door de maatschappij of door je omgeving. Ouders die werken, (zeker de moeders) worden vaak afgewezen omdat ze niet genoeg voor de kinderen zouden zorgen. Moeders die thuisblijven om de kinderen zelf op te voeden, worden vaak weggezet als lui en dom, omdat ze niet werken. Moeders moeten zich al zó vaak verantwoorden voor de keuzes die ze maken, niks lijkt goed te zijn. De hele dag thuis niet, halve dagen werken niet, fulltime werken niet. Hoe je het als moeder ook doet, het is in de ogen van andere moeders nooit goed. De vaders daarentegen, blijven meestal buiten schot in deze discussie, van hen is het immers normaal dat er fulltime gewerkt wordt.

Maar ik vind het erg triest dat een opa of oma die niet de zorg voor de kleinkinderen op zich willen nemen, nu ook nog eens in deze discussie belanden. En dan nog zo negatief ook.

Zullen we vanaf nu de termen, carrièremoeder, thuisblijfmoeder en weigeroma , verbannen uit onze Nederlandse taal?

Zullen we elkaar weer eens gaan waarderen als ouders en grootouders? Ik hoop van wel want deze woorden en de veronderstellingen die achter deze woorden zitten, doen mensen pijn. En het is niet nodig. Laten we het gewoon houden op moeder, vader, opa en oma, en al die bijvoeglijk naamwoorden, die alleen maar onnodig kwetsend zijn, opzij zetten. Laten we het woord weigeroma zo snel als mogelijk vergeten. Dank u.

 

Nawoord redactie Onlybyme

Onlybyme is persoonlijk benaderd door de schrijver van deze gastblog met het verzoek of wij deze blog wilden publiceren om een duidelijk statement te maken. Gezien Onlybyme een actueel onderwerp niet schuwt en de discussie graag activeert over de manier waarop mensen oordelen en veroordelen, staan wij 100% achter de publicatie van dit artikel. Los van het feit of dit ons eigen mening vertegenwoordigt of niet. De content is niet geredigeerd en totaal eigendom van de auteur die om ons begrijpelijke redenen niet met naam wenst te worden genoemd.

Gerelateerd:

 

5 reacties

  • Helena Hoogerwaard

    Tja, ik hoor het in mijn omgeving ook. Kinderen en dan hoor je “nee, mijn ouders passen wel op”. Wanneer ik dan vraag………weten en willen je ouders dit wel, krijg je een blik van………..natuurlijk. Mijn ouders is het niet eens gevraagd door de kinderen, omdat ze het antwoord wel wisten. Natuurlijk mochten ze wel eens logeren en dagjes mee uit. Maar handen af van de vrijheid die opa’s en oma’s na jaren kinderen verzorgen, werken eindelijk wel eens verdienen. Zit je in de misschien laatste gezonde, goede dagen nog hartstikke vast. Ik zou ze willen noemen “geniet van mijn vrije tijd” opa’s en oma’s. Maar natuurlijk zijn er opa’s en oma’s die dit zelf willen. Dus, wel of niet………ze zijn gewoon opa’s en oma’s.

  • Merel Nahuijsen

    Weigeroma: wat een bizar en seksistisch woord. Hoe staat het eigenlijk met de weigeropa? En wat gedacht van de weigerpapa?

    Of komt de opvoeding van kinderen alleen op vrouwen terecht? Ouderwetse gedachte lijkt mij. Leuk blog, maar niet volledig.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *