20180131 181204
| |

Week zonder vlees: redenen om minder vlees te eten

Vandaag 5 maart begint de week zonder vlees campagne om aandacht te vragen voor de gevolgen van het eten van vlees.

week zonder vlees
©Pixabay

Zelf ben ik geen vegetariër, maar mijn partner wel. We eten in huize Onlybyme niet (meer) standaard vlees elke dag en indien we wel vlees eten is er voor vriendlief altijd een vegetarische variant. Iets wat heel goed kan terwijl hij gewoon lekker kan mee-eten.

Vroeger leek het mij persoonlijk totaal niet aantrekkelijk om het vlees achterwege te laten. Tegenwoordig zijn er veel ‘lekkere’ alternatieven en ook veel beschikbare recepten. Feitelijk zijn wij dus flexitariërs in Huize Onlybyme. (Een nieuw woord voor mij, maar wel eentje die ik volledig steun!)

Steeds meer mensen worden / zijn flexitariërs

week zonder vlees
Bron: Week zonder vlees magazine 2018

Op het journaal hoorde ik dat de Nationale Week zonder Vlees vandaag van start gaat. Dus ik ‘Google’ direct naar de website en besluit spontaan dit artikel te schrijven, nadat ik mezelf heb aangemeld. Deze week doe ik geheel mee met vriendlief en eet geen vlees. Iets wat voor mij dus niet ‘normaal’ is en hoewel ik dagen zonder vlees eet, zal ik het best gaan missen. Toch wil ik dit doen, niet omdat vriendlief vegetarisch is, maar meer voor een stuk bewustwording.

Hoe is het om geen vlees te eten? Is het werkelijk zo ‘onoverkomelijk’? Zou ik mezelf kunnen omturnen van flexitariër naar vegetariër? Is het voor mij reden om geen of in ieder geval steeds minder vlees te gaan nuttigen? Vragen die ik mezelf nu al geregeld stel, omdat ik zie hoe mijn man ermee omgaat. Want heus is het niet altijd makkelijk om vlees te laten staan.

Week zonder vlees: Redenen om (vaker) vegetarisch te eten

Het onderwerp ‘geen vlees eten’ is uiteraard meer onder mijn aandacht nu ik zelf een partner heb die weigert vlees te eten. Iets wat ik bewonder, want ik weet dat hij vlees als product wel erg lekker vond om te eten en dus ook vandaag de dag regelmatig wordt geconfronteerd met de geuren van vlees, het anderen zien nuttigen van vlees en toch volhoudt.

Hij mist het, vindt het lekker, maar heeft op een bepaald moment besloten dat hij niet meer wilde bijdragen aan de vleesindustrie. Het eten van dieren vindt hij niet goed. Zeker niet de wijze waarop deze dieren worden gefokt, hoe hun korte leven eruit ziet en hoe ze aan hun einde komen. Al geeft hij wel aan nu hij het langer volhoudt, dat de verleiding minder wordt. Hij is ‘gewend geraakt’ aan het niet nuttigen van vlees en kan heel goed zonder inmiddels.

Iets wat me bezighoudt. Wat als ik ook die keuze maak? De redenen waarom hij het doet onderschrijf ik. Het is verschrikkelijk hoe de hele vleesindustrie is opgebouwd. Hoe dieren worden mishandeld en gruwelijk aan hun einde komen. De boeren zijn niet de boosdoeners in mijn ogen. Steeds meer boeren kiezen ervoor om duurzaam te ‘boeren’ en hun dieren een zo goed mogelijk leven te geven tot ze worden vervoerd naar hun laatste bestemming.

week zonder vlees
©Pixabay

Bewustwording dierenleed

Doordat steeds meer mensen zich bewust worden wat we de dieren die we opeten aandoen, is er een groter groeiende groep mensen ontstaan die graag wil dat de dieren een goed leven hebben gehad voordat ze op hun bord belanden. Het nuttigen van vlees zoals we dat tot op heden deden is voor velen niet meer van deze tijd. Ze kiezen bewust voor biologische en/of diervriendelijke vleeswaren in de supermarkt en zijn bereid hier meer voor te betalen.

Stichting wakker dier probeert met regelmaat aandacht te vragen voor het welzijn van dieren en hoe we als mens verantwoord vlees kunnen nuttigen. Zelf kan ik misselijk worden als ik zie wat voor misstanden er plaatsvinden om mensen maar zo snel en goedkoop mogelijk aan een stuk vlees, kip of vis te laten komen. Daarom koop ik bewust geen ‘kiloknallers’ meer let ik bewust op het Beter Leven Keurmerk op de vleesverpakkingen.

Een week geen vlees eten

Hoe ik dat aanpak? Vooral door te kiezen voor gerechten die (ook) lekker zijn zonder vlees of er een kleine variatie op toe te passen.

20180131 181204
©Onlybyme

Vegetarische recepten

Op Onlybyme staan meerdere recepten, maar velen bevatten vlees. Onlangs heb ik het volgende vegetarische recept gemaakt: Recept vegetarische rosti met ei.

Zeer diervriendelijk eten: het kan!

Collega blogger Yvonne Ufkes van de website Vegafoodblog.nl heeft een Vegalifestyle magazine op de markt gebracht. Mocht je deze week smaakvolle recepten zoeken? Diervriendelijker kan het beslist niet!

Chili con carne wordt Chili sin carne door het vlees te vervangen met een vleesvervanger. Zelf kunnen wij uit ervaring de vleesvervangers van De Vegetarische slager echt aanbevelen. Het smaakt voortreffelijk en geeft je geregeld het idee ‘gewoon’ vlees te eten terwijl er totaal geen dier aan te pas is gekomen.

Meer informatie over Vleesvervangers

De consumentenbond heeft een dossier over vleesvervangers samengesteld. Ga via de volgende linken direct naar de betreffende gedeelte toe:

Meer informatie over vegetarisch eten

 

Zelf ben ik na het schrijven van dit artikel van plan nog vaker dan nu al gewoonlijk het vlees te laten staan. Of ik daadwerkelijk geheel zal kiezen voor een vegetarische levensstijl is nog in overweging. Die keuze is zeker dichterbij gekomen.

Disclaimer: er zijn geen samenwerkingen bij de totstandkoming van dit artikel betrokken. 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten