Apple gaat de strijd aan tegen reclames! 2


Apple staat Adblockers toe

Apple staat het vanaf gisteren toe dat er Adblockers kunnen worden gedownload in de Appstore. Deze filteren de reclames weg van je pagina’s op IPhone en Ipad!

Apple

Gisteren zat Alexander Klopping bij DWDD te vertellen dat Apple bij de nieuwe update het bedrijven toestaat apps te lanceren, die de reclame aanwezig op internet wegfilteren. Dit zou wel eens de doodsteek kunnen zijn voor vele bedrijven die leven van de reclame inkomsten.

Quote vanaf dwdd.nl:

Adblockers bestaan al een aantal jaren. Met deze software  worden reclames op het internet niet getoond. Bedrijven lopen een hoop geld mis door deze geblokte advertenties. Dit bedrag gaat alleen maar meer worden nu adblockers ook via de App Store van Apple gedownload kunnen worden.

De gevolgen voor de media en journalistiek zouden heel groot kunnen zijn. Journalistiek wordt immers betaald uit de inkomsten van de reclames, die om de artikelen heen worden geplaatst in kranten en magazines. Kan goede journalistiek wel blijven bestaan, als de reclames straks meer en meer zullen worden geblokkeerd door gebruikers?

Nu al blokkeren 1/3 van de gebruikers de reclame die binnenkomt op websites op de vaste PC. Straks zijn dus ook de IPad en IPhone vrij van reclame te bekijken. Dat gaat de bedrijven die daarachter zitten veel geld kosten.

Voor de gebruikers in eerste instantie een zalig idee om van die irritante reclame af te kunnen en enkel nog te zien waar je naar op zoek bent. De reclamewereld is ook wel heel erg ver gegaan met ‘aanwezig’ zijn online. Je kan geen pagina openen online, of er is reclame in verwerkt. Vaak op zeer irritante wijze. Nu worden ze dus heel hard teruggepakt door een gigant als Apple, die heel duidelijk zal gaan uitdragen, dat haar gebruikers daar geen last meer van hoeven te hebben.

De vraag op de langere termijn is of het voor- of nadelig zal uitpakken voor de consument, als ze geen reclames meer online bekijken en dat verdienmodel voor bedrijven vervalt. Wat zijn daar de gevolgen van?


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

2 gedachten over “Apple gaat de strijd aan tegen reclames!

  • Sopdet

    Ik stoor me vooral aan de manier waarop reclame wordt weergegeven. Op sommig site zit je nog geen seconde en er worden twee tot drie pop-ups getoond. Je moet ze likken op Facebook, op Twitter en als het even kan nog eens inschrijven op een nieuwsbrief of een ebook downloaden. Dan zap ik weg. Ik kan me niet inbeelden dat zulke sites nog interessante informatie vrijgeven.
    Flikkerende reclame of reclame in de tekst vind ik ook vervelend. Liever op het einde of aan de zijkant, maar tja, niet iedere blogger of webmaster heeft dezelfde principes.
    Ergens vraag ik me wel af hoeveel site er gaan verdwijnen eens de reclame verdwijnt.