Bacalhau a Bras 1

8 typisch Portugese gerechten om zelf te maken

Portugal heeft een gevarieerde keuken. Met veel verschillende gerechten die per provincie heel erg verschillen van elkaar. Maak kennis met deze rijke gastronomie die helaas nog niet heel bekend in Nederland is. Los van Pasteis de Nata en De Frango Piripiri, zijn er heel veel meer typische Portugese gerechten waar ik je mee wil laten kennismaken. In deze blog beschrijf ik 8 typisch Portugese gerechten.

8 typisch Portugese gerechten om zelf te maken - foto Bacalhau à Brás
Bacalhau à Brás

1- Sardinhas assadas (gegrilde sardientjes)

Om te beginnen zijn de gegrilde sardientjes een van mijn favorieten. Als ik op vakantie ga naar Portugal, is dit het eerste dat ik graag wil eten. Dit gerecht is echt een seizoen gerecht omdat de verse sardientjes alleen verkrijgbaar zijn vanaf mei tot oktober. Sardinhas assadas zijn verse sardientjes in houtskool gegrild. Ze zijn geserveerd met gekookte aardappels en tomatensalade met gegrilde paprika’s. Het hele gerecht moet besprenkeld worden met olijfolie en azijn. Vooral de olijfolie over de sardientjes en de aardappels geeft aan het gerecht een speciale smaak. Houd je niet van vis met graten dan is dit gerecht niet voor je bestemd.

2- Bacalhau à Brás (Brás Kabeljauw)

Dit typische gerecht is met gedroogde Kabeljauw. Er zijn 365 recepten met deze lievelingsvis in de Portugese keuken. Zo kun je zien hoe populair deze gedroogde kabeljauw is. Bacalhau à Brás is een van de meeste gewilde omdat het makkelijk is om te maken en het smaakt overheerlijk. Dit recept is gemaakt met gezouten gedroogde kabeljauw, hotdog frietjes en eieren. Ga jij het ook maken?

3- Frango assado com piri piri (gegrilde kip met piripiri saus)

Van de 8 typische Portugese gerechten om te maken is deze gegrild kip een van de bekendste met zijn pikante saus. De piripiri saus. Op internet zijn veel recepten van deze wereldbekende saus om je zelf te maken. De kip van ‘Beter Leven’ heeft de beste smaak. Net als de saus is dit recept ook op internet te vinden als je de naam van dit recept zoekt. Succes!

8 typisch Portugese gerechten om zelf te maken - foto Feijoada
Feijoada

4- Feijoada (Bonenschotel)

Deze bonenschotel is echt een typisch Portugees gerecht. Vol van smaak en makkelijk om te maken. Het geheim van dit overheerlijke recept zijn de ingrediënten. Vooral de Portugese Chouriço en de gerookte spek brengt de perfecte smaak in dit gerecht met bonen. Met pasta of zonder pasta. Bon appetit!

5- Cozido à portuguesa (Portugese stoofpot)

Deze typisch Portugese stoofpot is een recept met intense smaken, met een grote variatie aan vlees en groenten. De stoofpot wordt meestal geserveerd met gewone rijst. Zoals de feijoada is dit recept heel lekker door de ingrediënten. Houd je van vlees en groenten, dan is dit recept een aanrader.

6- Pastéis de nata (Portugese custardtaartjes)

Pastéis de nata kunnen niet ontbreken in deze lijst. Deze zoete room gebakjes worden steeds populairder in de hele wereld. Ongelooflijk! Tegenwoordig verkopen ze het ook bij de supermarkt. Ik vind ze heel lekker, vooral als ze nog warm zijn. Als je ooit naar Lissabon gaat dan moet je echt naar Belém om de echte Pastéis de nata te kunnen proeven. Een aanrader.

7- Caldo verde (groene bouillon/koolsoep)

Deze soep is oorspronkelijk uit het noorden van Portugal. Het is een typisch Portugese soep. Heel makkelijk om te maken. De ingrediënten zijn bouillon, aardappels (in blokjes) en een groene koolsoort. De kool ga je in heel dunne reepjes snijden en deze soep is door de Chouriço heel smaakvol.

8- Arroz de Pato

Deze ovenschotel is gemaakt met rijst, eend en chouriço de carne. Een heerlijk recept voor de ovenschotel liefhebbers. Zoals je leest bij de meeste recepten is de chouriço de carne een van de belangrijkste ingrediënten voor Portugese gerechten. Chouriço is tegenwoordig te bestellen op veel sites waar Portugese producten zijn te vinden. Ook bij een paar supermarkt heb ze het. Gelukkig!

Dit waren mijn 8 typische Portugese gerechten. Ga je ook een van deze recepten proberen?


disclaimer jpeg e1671742002932

Deze blog is een gastblog van Elsa.

Ik zal mij voorstellen: ik ben Elsa en ik ben geboren in Lisboa (Lissabon) Portugal. Sinds kort heb ik Seizoenen blog en daar schrijf ik met veel plezier artikelen over de 4 seizoenen en uiteraard, recepten uit Portugal.

Wil jij ook graag een recept schrijven als gastblog voor Onlybyme? Dat kan! Neem gerust contact met me op via de mail.

Mocht je naast de Portugese keuken ook nog andere inspiratie zoeken voor heerlijke recepten, probeer deze dan gerust eens uit:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten