Snel en toch gezond (vegan) koken | 5 tips
Heb jij ‘s avonds ook niet altijd zin om te koken, maar wil je wel iets gezonds eten na een lange (werk)dag? Of ben je eigenlijk te druk met andere zaken om heel uitgebreid in de keuken te gaan staan om te kokkerellen? Snel en toch gezond koken kan best, zeker met enkele hulpmiddelen. Deze blog is handig voor liefhebbers van gezond eten dat liefst binnen no-time op tafel staat.
Als moeder van drie opgroeiende kinderen met zelf een drukke werkdag en manlief met een veeleisende baan is snelheid in de keuken een ware uitkomst. In de loop van de jaren heb ik leren koken in zo min mogelijk tijd én lukt het me ook nog om snel en toch gezond eten te serveren.
Inhoudsopgave
Tips om snel en toch gezond te kunnen koken
Mijn jongsten (2,5 en 4 jaar op het moment van schrijven) hebben aan het einde van de dag een redelijk kort lontje door toenemende vermoeidheid en vliegen elkaar dan snel in de haren of gaan zoeken naar activiteiten waarvan ze weten dat het niet direct ‘mijn’ keuze zijn. Feitelijk heb ik dan standaard een oog op hun bezigheden en is het ook nog gewenst dat ik zo snel mogelijk het eten op tafel heb staan omdat ze naarmate het later wordt uit moeheid steeds slechter eten.
1-Tijdsbesparende producten
Als je niet de tijd wilt nemen (of zoals ik mijn ogen half op de kinderen houd tijdens het koken), scheelt het enorm als je het koken kan beperken tot een gezond eenpansgerecht. Sinds ik bijvoorbeeld de panklaar zilvervliesrijst versie heb ontdekt ben ik fan. Ik hoef nu niet meer een extra pan met heet water op te zetten (wat met energieke jonge kinderen een stuk veiliger koken is) en kan de rijst uit het pak direct aan het eten toevoegen zodra de saus klaar is. De rijst roerbak ik dan nog enkele minuten mee en het eten is klaar.
Zo is een vegan versie van chili con carne echt met 10 minuten te maken!
Je warmt de pan met een scheutje olijfolie, snij de uien in kleine stukjes en fruit deze op middelhoog vuur en zet daarna de warmtebron lager (voeg eventueel nog andere groentes toe tijdens het aanfruiten, bijv. paprika die ik nu net even niet in huis had).
Doordat ik geen ‘gewone’ gehakt gebruik hoef ik deze niet eerst helemaal gaar te rullen en is kort meebakken door de aangefruitte groenten al genoeg, waarna de saus en tomatenpuree kan worden toegevoegd. Bruine bonen erbij en vrijwel direct ook de zilvervliesrijst uit het pak toevoegen. Daarna alles laten warmen en klaar! Eventueel serveer je er nog een salade bij (ijsbergsla smaakt er zalig bij en kost amper extra tijd) en het eten is gereed.
Uiteraard kan je flink variëren met gerechten die snel klaar zijn. Zo is er ook een voorgestoomde versie van bijvoorbeeld couscous verkrijgbaar. De volgende couscous recepten geven je inspiratie.
2. Kook voor meerdere dagen
Het klinkt wellicht een inkopper, maar het is zo fijn om al een maaltijd klaar te hebben die je enkel nog hoeft op te warmen. Ideaal wanneer je maar weinig tijd hebt omdat je na het eten onderweg gaat naar een sportactiviteit, of door het sporten pas later aan je avondeten toekomt. Feitelijk kan je zo op dagen dat je wel meer tijd hebt om te koken wat uitgebreidere maaltijden koken en dan in grotere hoeveelheden.
Afhankelijk van wanneer je opnieuw deze maaltijd nuttigt kan deze daarna wordt bewaard in de koelkast of vriezer. Vooral pastagerechten kan ik hiervoor aanbevelen. Deze smaken vaak zelfs lekkerder als je ze opbakt de volgende dag (al is pingen nog makkelijker in de magnetron en ook goed te doen).
3. Maak het eten al deels eerder klaar
Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar zeker als er overdag de mogelijkheid is om je even bezig te houden met het eten kan je tijdens het spitsuur in de avond veel tijd besparen. Als je de groenten en aardappelen al hebt geschild en gewassen en in het water zet, staan ze al klaar en is het koken zelf tegen de tijd dat je aan het avondeten wilt beginnen nog slechts het aanzetten van de pannen.
Het vlees (of een vleesvervanger) of de vis kan dan tegelijkertijd in de oven of airfryer worden bereid of indien je toch de voorkeur geeft aan de kookplaat op de ‘normale’ manier. Het eten is dan relatief snel klaar en je hoeft niet meer tijd dan nodig je aandacht in de keuken te houden.
4. Ovengerechten
Ovengerechten duren wat langer in totaaltijd door de tijd die ze in de oven moeten doorbrengen, maar verder is het bereiden juist totaal niet intensief. Na een 10-tal minuten is het gerecht klaar om de oven in te gaan en kan jij zelf beginnen met relaxen en bijvoorbeeld de dag doorspreken met je partner of je even uitleven met je kinderen terwijl jullie in de tuin ravotten of de grootste treinbaan bouwen. Zo heb je én snel de tijd om toe te komen aan ontspanning en doet de oven de rest.
Of maak en ovenschotel al eerder op de dag klaar, zodat je deze enkel nog in de oven hoeft te stoppen en jezelf gezellig bij je gezin, partner en/of visite plaatsneemt.
5. Kant-en-klaar is niet per definitie ongezonder
Gelukkig beginnen de supermarkten in te zien dat steeds meer mensen af en toe graag een maaltijd eten die smaakvol is én gezond. De variatie aan salades neemt steeds meer toe en ook op het gebied van ovenschotels is er steeds meer beschikbaar en denk ook eens aan bijvoorbeeld stoommaaltijden.
Uiteraard zijn er genoeg ongezondere keuzes die je ook kunt maken, maar van veel producten zijn er tegenwoordig ook gezondere alternatieven die kunnen worden gekozen. Het is een afweging, maar soms jezelf eens kietelen is iets wat best kan, mits je dit dan weer afwisselt met gezondere keuzes op andere momenten.
Mocht jij nog een tip hebben die mega tijd bespaart in de keuken, let me know. Zeker tips die je snel en toch gezond laten koken horen echt in deze blog thuis!
Groeten, Barbara
Deze blog bevat een samenwerking met Lassie.nl.