Recept snelle Cevapi; een makkelijke variant
Een recept uit de Balkan op Nederlandse wijze bereidt; snel en makkelijk.
Inhoudsopgave
Wat is Cevapi?
Cevapi is van oorsprong een recept uit de Balkan landen. Het bestaat uit worstjes van gehakt die geserveerd worden met yoghurt en rauwe ui op een broodje (lepinje) met avjar. Avjar is een saus van paprika, aubergine en Spaanse pepers.
Bron: wikimedia commons
Wendy: Toen mijn man een aantal jaren geleden op uitzending ging naar Bosnië, kreeg hij dit gerecht regelmatig te eten. Thuis heeft hij het met succes zelf klaargemaakt ondanks dat hij geen recept had. Het was dus improviseren om zo dicht mogelijk bij de smaak te komen die hij in Bosnië had geproefd.
Uiteindelijk zijn we bij dit recept uitgekomen dat simpel en snel te maken is en redelijk in de buurt komt van de smaak van de echte Cevapi.
Recept 3# – Snelle Cevapi
Ingrediënten
- Gehakt, liefst rund maar half om half kan ook. Voor 5 personen gebruik ik 750 gram.
- 3 Paprika’s. De kleur maakt niet veel uit al geef ik meestal de voorkeur aan rood en groen omdat dat leuk kleurt in het recept.
- 2 Uien
- Kruiden: bak braad en BBQ, een vleugje knoflook en paprikapoeder.
- 2 Pitabroodjes per persoon
- Mayonaise en/of yoghurt
- Curry
Bereiding
- Ik begin meestal met de paprika en anderhalve ui in stukjes te snijden. Dat gaat gewoon bij elkaar in een bakje tot het de pan in kan.
- Bak het gehakt rul in een grote koekenpan. Kruiden erop zoals, bak braad en BBQ, een vleugje knoflook mag maar hoeft niet. Paprikapoeder en die mag wat overheersen.
- Dan de ui en paprika in de pan erbij en een minuut of 5 tot 10 mee laten bakken. Dat ligt eraan hoe je de paprika wilt, nog wat knapperig of gaar.
- Snij de halve ui in kleine ringetjes en zet dit apart op tafel.
- De saus maak je van mayonaise en curry. Vind je mayonaise geen goed idee, vervang dan de helft door yoghurt. De verhouding is ongeveer 2 delen mayonaise op 1 deel curry.
- Bereid de pitabroodjes volgens de verpakking en je bent klaar.
Zet alles los op tafel en laat ieder zijn eigen broodje vullen met de cevapi, rauwe ui en saus.
Eet smakelijk!
Extra tips
- Ook heerlijk met Turks brood.
- Zet er ook eens een bakje met wat gesneden ijsbergsla bij. Ook dat kan erbij in het broodje.
- De saus kan je ook helemaal vervangen door alleen yoghurt.
- Heb je over, dit gerecht is een dag of 2 houdbaar. Apart van elkaar en afgedekt in de koelkast.
Indien je geen recepten van Wendy meer wilt missen? Elke woensdag komt er een nieuw recept online. Wendy heeft zelf een groot gezin en weet als geen ander hoe je lekker kunt koken & toch kunt besparen. Haar leerschool was haar vader, kok van beroep. Graag geeft ze haar opgedane kennis aan jullie door.
Eerdere recepten van haar hand:
Andere recepten op Onlybyme: