mac and cheese 1 1

Maak Mac and cheese eenvoudig zelf met dit recept!

Mac and cheese at ik voor het eerst toen wij voor de eerste in keer in Amerika waren. Het staat daar in bijna elk restaurant wel op de kaart en aangezien ik gek ben op macaroni en een echte kaaskop ben, leek mij dit een gouden combinatie. En dat was het ook.

Thuis gekomen wilde ik dit ook kunnen maken, recepten op internet waren er al wel maar nog niet zo uitgebreid als nu (ik spreek over 2008). En mac and cheese was dus nog niet te vinden op internet, dus moest ik zelf aan de slag.
Het was een romig gerecht met veel kaas en in mijn geval ook hamblokjes, hier kon ik wel iets mee. Dus ik ging aan de slag, de eerste keer was het echt niet te eten, het was een grote dikke brij geworden en alles behalve eetbaar. Maar ik ga niet op en niet veel later had ik de perfecte mac and cheese.

Mac and cheese

Geschiedenis Mac and cheese

Op mijn blog Puur koken neem ik mijn bezoekers altijd graag mee in een stukje geschiedenis van een gerecht. Ik hoop dat jullie dit ook kunnen waarderen.

Het eerste recept verschijnt in de 14e eeuw in het Liber de Coquina (het kookboek). Het recept was toen nog niet veel meer dan dat men geraspte kaas door de pasta moest roeren.

In 1390 verschijnt er nog een ander recept, ditmaal geschreven door de hofkoks van koning Richard II.

Een gedetailleerd recept verscheen uiteindelijk in het kookboek van Elizabeth Raffald in 1769. Toen in 1937 de Amerikaanse voedselproducent Kraft zijn (nog steeds) bestverkochte recept van mac en cheese vertoonde ging het recept al snel de hele wereld over.

Comfort food

Mac and cheese is voor mij een echte comfort food, als ik even niet zo lekker in mijn vel zit doet een heerlijk bord mac and cheese mij altijd weer goed.

In Amerika vind je in iedere supermarkt pakjes mac and cheese, wij hebben deze geprobeerd maar geloof mij dit wil je echt niet eten haha.
Er zaten pakjes bij die best oké waren, maar er waren ook pakjes bij waar je alleen al van de geur ging kokhalzen. Nee dan beter maar een beetje meer tijd kwijt zijn en een echt lekkere mac and cheese op tafel zetten. Veel tijd kost het niet en het is ook super makkelijk.

Hoe maak je mac and cheese?

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 350 gram macaroni
 • 250 gram creme fraiche
 • Pakje kaassaus
 • 300 gram geraspte kaas (ik neem meestal jong belegen)
 • 250 gram hamblokjes
 • Ovenschaal

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht)
 2. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking
 3. Maak ondertussen het kaassausje volgens de aanwijzingen op de verpakking
 4. Als het sausje klaar is doe je het vuur uit en roer je 100 gram kaas door het sausje tot het gesmolten is. Roer daarna alle creme fraiche door het sausje. Zet het eventueel op een klein vuurtje om de kaas goed te laten smelten en de creme fraiche goed in de saus te laten ‘oplossen’.
 5. Giet de macaroni af en doe dit in de ovenschaal    
 6. Verdeel de hamblokjes over de macaroni   
 7. Giet het kaassausje over de macaroni en de hamblokjes
 8. Verdeel de rest van de geraspte kaas over de ovenschotel
 9. Zet de ovenschotel voor ongeveer 20-25 minuten in de oven tot de geraspte kaas gesmolten en goudbruin is.

Zo simpel is het om een heerlijk bord mac and cheese te maken!

Eet smakelijk!

disclaimer jpeg e1671742002932

Deze blog is geschreven door medeblogster Marjolein. Ze schrijft op haar eigen blog Puur koken veel over eten en recepten en deelt af en toe hier een recept.

Eerder verschenen recepten die ook makkelijk en snel te maken zijn:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten