bechamel saus 1

Recept: bechamelsaus zelf maken en flink besparen

Veel mensen kopen kant en klare soep en/of sauzen. Velen omdat het sneller gaat en anderen omdat ze niet weten hoe ze het zelf moeten maken. Zelf ben ik een groot voorstander van zelf maken. De basis van de meeste sauzen en gebonden soepen is namelijk een bechamelsaus. Gemaakt van boter, bloem en melk. Ingrediënten die iedereen, volgens mij, wel in huis heeft. En heel belangrijk: ze zijn niet duur.

Je bespaart door je bechamelsaus zelf te maken

Bechamelsaus is dé basissaus voor heel veel gerechten en als je weet hoe je het zelf maakt kan je flink besparen op de kosten bij het maken van soep en sausen!

bechamelsaus

Ingrediënten en kosten bechamelsaus als je het zelf maakt

  • Een liter houdbare melk – €1,19
  • Kilo bloem – €0,99
  • Pakje boter van 250 gram (roomboter ongezouten) – €2,49

Totaal ongeveer € 4,70 kwijt voor de ingrediënten, waar je 8 x keer saus van kunt bereiden!

Zo verkoopt Grand’Italia 400 gram kant- en klare bechamelsaus voor €2,99. Dus hier valt heel veel op te besparen!

*Prijzen gebaseerd op eigen huismerk AH per januari 2023, dus het kan goedkoper bij discount supermarkten!

Durf jij de uitdaging aan? Bechamel zelf te leren maken?

Zorg dan dat je boter bloem en melk in huis hebt. Neem een pan, een steelpan is het handigst i.v.m. roeren. Nu ben je klaar om te oefenen. Verdeel de boter met behulp van de strepen die je ziet op de verpakking. Maak zo blokjes van ongeveer 50 gram. De hoeveelheid blokjes is het aantal keer dat je kan oefenen.

Leg de boter in de pan en laat zachtjes smelten, zodra het gesmolten is doe je er bloem bij. Hoeveel bloem? Dat ligt aan de boter. Schep er net zolang bloem bij tot je merkt dat de boter verzadigd is en de bloem niet meer opneemt. Laat het heel even pruttelen. Schenk er dan telkens wat melk bij en blijf roeren. Als de melk er net bij gaat, lijkt het of het niet wil mengen. Blijf roeren want als de melk opwarmt krijg je vanzelf weer een gladde saus. Maak hem zo dik of dun als je wilt.

Bechamel als basis voor soep

Zelf gebonden soep maken is nu kinderspel! Verdun de saus verder met water tot de goede dikte. Bouillonblokjes naar smaak toevoegen en dan erin doen waar je zin in hebt. Champignons met wat ham, asperges, broccoli, bloemkool, enz. Eet smakelijk!

Voor wat externe voorbeelden van soepen om zelf te maken verwijs ik je voor inspiratie door naar lekkerensimpel.com.

Nog wat extra tips bij het maken van bechamelsaus

Bechamel staat bekend als de saus die snel aanbrand, maar zolang je er bij blijft en de saus in beweging houdt in de pan kan er weinig mis gaan. Gaat het toch mis, maak je pan schoon door hem even uit te koken met soda. Al de aangebrande saus komt dan los van de bodem zonder te schrobben.

Voeg voor meer smaak ook eens kookvocht van je groente toe aan de saus in plaats van water.
Smaakt de saus te veel naar de bloem, laat hem nog wat langer doorkoken (terwijl je roert). Die smaakt verdwijnt dan vanzelf.

Heb je toch klonten gekregen? Dan is er teveel melk in 1 keer ingedaan. Ook dan gewoon geduldig even door laten koken en blijven roeren. Meestal trek je de klonten er weer mee uit als de saus weer wat indikt.

Probeer tijdens het oefenen goed te letten op wat er in de pan gebeurd en welke hoeveelheid saus je krijgt na aanleiding van de boter waarmee je begon. Zo leer je vanzelf de hoeveelheden in te schatten en krijg je de routine om het zonder maatbeker en/ of weegschaal te doen. (Voor het geld hoef je het niet te laten want dat verdien je snel genoeg terug als je het kunt).

Oefening baart kunst en daarna is het besparen vanaf dat moment aangebroken!

Maak jij je bechamel saus ook zelf? Of ga je naar aanleiding van deze uitleg het zelf proberen te leren?

Recept: bechamelsaus zelf maken en flink besparen
disclaimer jpeg e1671742002932

Deze gastblog is geschreven door Wendy in 2016 en heeft een update gekregen januari 2023.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten