snowflake 1245748 640

Krijgen we sneeuw in januari?

Het weer heeft me altijd gefascineerd en nu ik vanmorgen op Scientias.nl* een interessant artikel las over een mogelijke wending naar zeer koud weer in onze omgeving deze maand, ging mijn winterhart direct harder kloppen.

snowflake 1245748 640
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Het is natuurlijk altijd afwachten of het ook gaat gebeuren, niets zo onzeker en veranderlijk als het weer.

Helaas gisteravond/ vannacht geen sneeuw

Er was aangekondigd op verschillende media dat er in het oosten van het land, en dan met name de hoger gelegen delen sneeuw kon gaan vallen en even zou blijven liggen. Nu wonen wij niet op een hoger gelegen deel, dus de kans was hier klein, maar toch bleef mijn sneeuwhart hopen en had ik al gepland om dametje eventueel uit bed te trekken. En toen ging al het nieuws over de gekte in USA rondom de bestorming van Het Capitol in Washington DC en de inmiddels bevestigde uitslag van de verkiezingen en de benoeming van Biden als nieuwe president vanaf 20 januari aanstaande. Dus ik kreeg geen updates van eventuele sneeuwval, maar voor zover ik het heb kunnen nagaan is er nergens sneeuw van betekenis gevallen.

Toch lijkt koud weer in januari nog steeds mogelijk!

Als niet deskundige blijf ik graag ver weg van alle details, maar het blijkt dat er in het noordpoolgebied een bijzonder meteorologisch verschijnsel gaande is, genaamd een ‘plotselinge stratosferische opwarming’ (PSO). (Lees voor meer informatie daarover vooral het artikel* zelf. ) Daardoor verandert er iets met de poolwervel en kan deze een verschuiving van de straalstroom teweegbrengen. Die verschuiving ‘kan’ als gevolg hebben dat het in deze omgeving behoorlijk koud wordt.

Een PSO zorgt in twee derde van de keren dat het voorkomt voor een duidelijke invloed (verandering) van het weer. Al is het niet gezegd dat het juist dan kouder wordt. Dit is weer afhankelijk van meerdere factoren en als ik de nadere uitleg in het artikel op NoodweerBenelux* lees is de kans op een langdurige koude periode in West-Europa toch niet heel erg groot. Maar ik mag blijven hopen en met mij vele winterweer liefhebbers van ijspret en sneeuw.

Wel een koudere maand dan gemiddeld

Wat ik begreep van Nederlandse weerbronnen is januari nu wel voorspelt als kouder dan gemiddeld. Als je je neus buiten de deur steekt is het ook behoorlijk frisjes. En dat raken we soms haast ontwent met geregeld zachte winters met amper koudere dagen. Het is uiteraard afwachten hoe het weer zich verder zal ontwikkelen. Maar een warme winterjas, sjaal en handschoenen zijn momenteel geen overbodige luxe.

Klein minpuntje: het is met een pas geboren baby niet al te lekker nu om langere tijd buiten te lopen. Dus ik stel de langere wandelingen nog maar even uit met de kinderwagen. Een geluk bij een ongeluk is dat onze 20 maanden oude dreumes zelf nog maar net een groot huizenblok loopt, dus dat doen we dagelijks nu met de baby in de draagdoek of wandelwagen. 😉

*Externe artikels met meer achtergrondinformatie:

https://www.scientias.nl/dramatische-verandering-boven-de-noordpool-kan-ons-weleens-op-extreme-kou-en-sneeuw-trakteren/

https://www.noodweer.be/sudden-stratospheric-warming-in-januari-2021/

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten