|

El Niño: een nat voorjaar?

We hebben afgelopen herfst/winter een hele sterke El Niño gehad in de wereld die grote invloeden heeft op het weerbeeld. Maar wat betekent dit voor de lente in Nederland? En de komende zomer? Valt daar iets over te zeggen?

El Niño

Wat is de El Niño?

El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. De piek van de opwarming ligt vaak in december, vandaar de naam El Niño dat `het (Kerst)kindje’ betekent. bron

 

Gevolgen van de El Niño voor het weer?

In bepaalde gedeeltes van de wereld kan een sterke El Niño zorgen voor best wel grote weersveranderingen ten opzichte van normale jaren. Voor Nederland zijn de gevolgen klein te noemen. Wel is er bij de vorige sterke El Niño’s in 1878, 1983 en 1998 een veel natter voorjaar waargenomen dan in andere jaren. Dus we moeten in 2016 serieus rekening houden met meer neerslag dan in andere jaren in de lente.

We schatten de kans op een nat voorjaar (meer dan 169 mm regen) op zo’n 70% en de kans op een normaal voorjaar (129–169 mm regen) op 25%. De kans dat het voorjaar droog zal zijn is op basis van het verleden weer klein, ongeveer 5%. bron

 

El Niño: een nat voorjaar!

Vooral de paraplu mee dus als je erop uit trekt. Al hopen we natuurlijk op veel nachtelijke regen (als het dan toch moet gaan vallen, hebben we wel voorkeur). Mocht je gras willen zaaien in april/mei, dan zal het zoeken naar een geschikte dag vast niet moeilijk zijn als het geregeld zal gaan regenen. De boeren zullen ook niet al te rouwig zijn met een goede regenbui, zolang het niet allemaal in 1 dag naar beneden valt. Zo zijn er altijd weer mensen blij, met elke soort weersverwachting.

Is er ook nog iets te zeggen over de zomer door de El Niño?

Nee, de invloed van de El Niño is dan weer weg, dus geen extra voorspelling voor de zomer of het een natte, droge of wellicht erg warme zomer gaat worden. Wel is er een tendens waarneembaar van gemiddeld gezien steeds meer warmere, drogere zomers met meer kans op korte hevige buien. Dit alles komt door de klimaatverandering die globaal gaande is en de aarde opwarmt en daardoor een warmer weerbeeld ontstaat in Nederland.

Deze winter was extreem zacht.

Deze winter december, januari, februari) was volgens gegevens van het KNMI uitzonderlijk zacht, met veel zon en een normale hoeveelheid neerslag. Sinds het begin van regelmatige temperatuurmetingen in 1706, was deze winter de op één na zachtste met gemiddeld 6,3 °C tegenover het langjarige gemiddelde van 3.4 °C. Enkel 2006/2007 was nog iets zachter met 6,5 °C.

Vooral de december maand was extreem zacht met een gemiddelde waarde van 9,6 °C. Iets wat in 300 jaar niet was voorgekomen, zelfs niet in benadering. Er waren dagen bij waar een vest volstond en de winterkleren ver diep onder in de kast verdwenen. Het winter gevoel was (bij mij in ieder geval) goed van slag.

Niets zo onvoorspelbaar als het weer!

Dat zal denk altijd wel blijven, maar de grote lijnen kunnen wel steeds beter in kaart worden gebracht. Niet dat het nu duidelijk is wat voor zomer we kunnen verwachten en of we massaal een vliegtuig moeten boeken om wat van de zon te genieten of enkel de waterkant hoeven op te zoeken. Het blijft afwachten.

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten