Zwanger, wat moet er allemaal geregeld worden. Meer dan je direct denkt!
Ook al zijn wij nu voor de tweede maal zwanger, het is al weer even geleden met mijn dametje in de schoolleeftijd en zijn zoon al op middelbaar onderwijs. Het was dus tijd weer eens op een rij te zetten wat er allemaal geregeld dient te worden voor dat je gereed bent voor de bevalling.
Daar ik toch een lijst heb moeten samenstellen, besloot ik deze ook hier te plaatsen. Scheelt jou wellicht werk terwijl je hoofd naar alles behalve lijstjes samenstellen staat als je net zwanger bent en genoeg hebt aan jezelf en alle hormonale invloeden die op je afkomen.
Inhoudsopgave
Zwanger, wat moet er allemaal geregeld worden.
Uiteraard liggen er veel zaken voor de hand, zoals het inrichten van een babykamer, aanschaffen van zwangerschapskleding en ik acht eenieder goed in staat die lijst zelf wel samen te stellen, maar juist de zaken die snel(ler) worden vergeten heb ik hieronder opgesomd.
1. Kraamzorg regelen voor de 16de week
Als je net als ik nog niet al te lang zwanger bent, ben je niet direct bezig met het einde van de zwangerschap. Het is echter wel belangrijk dat je op tijd informeert en beslist welke organisatie jij straks na de bevalling over de vloer wilt thuis die de kraamzorg regelt. Tegenwoordig is er veel verschil in aantallen uren die de verschillende zorgverzekeringen vergoeden. Check daarom goed of jouw zorgverzekeraar je biedt wat je graag wilt en overweeg eventueel over te stappen indien mogelijk. Ook is het mogelijk om particulier kraamzorg te regelen.
Dus als je niet een kraampakket hebt meeverzekerd, beoordeel dan goed of je wel gebruik wil maken van deze dienst van je zorgverzekeraar. Je hoeft namelijk enkel een eigen bijdrage per uur te betalen en het ligt aan jouw persoonlijke behoefte of het lucratief is om dit op te nemen in je zorgverzekering of je eigen bijdrage zelf te betalen.
Daar de kraamzorg wordt ingepland en de bureaus die dit regelen graag tijdig weten hoeveel personeel ze wanneer nodig hebben, is het belangrijk dat je dit regelt voor je 16de week van je zwangerschap om te voorkomen dat je niet meer terecht kunt bij jouw keuze.
Update: Zelf kwam ik er achter bij het maken van een keuze voor een kraambureau dat er nog wel wat rek is en je niet direct je mega grote zorgen moet maken als je al verder in je zwangerschap bent en nog niet je kraamzorg hebt geregeld. Wel zou ik je adviseren het zo snel mogelijk te regelen, om te voorkomen dat jouw voorkeur niet meer mogelijk blijkt.
2. Bevalpakket, wat als jouw verzekering het niet automatisch opstuurt.
Niet alle zorgverzekeringen sturen automatisch een zwangerschap-beval-pakket op. Check dit bij je eigen verzekering en zorg ervoor dat dit tijdig in huis is. Helaas is een geboorte niet te voorspellen, maar de verloskundige verwacht dat je dit in huis hebt bij de bevalling. Het is ook mogelijk dit pakket zelf samen te stellen. Een voorbeeld van deze samenstelling: checklist kraampakket.
3. Tijdig een bevaltas gereed, dus niet pas in week 36.
Je wilt niet in het heetst van de strijd terwijl je de minuten tussen de weeën telt nog een tas voor het ziekenhuis moeten samenstellen. Deze staat hier dan ook vanaf 24 weken gereed. Zorg voor lekker zittende kleding die vooral ademt en niet te warm is daar het ziekenhuis altijd warm is, een los vest is veel sneller aan en uit getrokken.
Tip: Regel deze tas ook als je thuis wenst te bevallen, daar je altijd nog op het laatste moment naar het ziekenhuis kan moeten.
4. Ga jij borstvoeding geven, vergeet de borstkolf niet!
Hier ben ik nog steeds aan het nadenken, maar indien je zeker weet dat je borstvoeding wilt geven. Denk ook aan een borstkolf. Is dat makkelijk via kraamzorg na de bevalling nog te verkrijgen (borstkolf lenen) of wil je liever je eigen borstkolf aanschaffen?
5. Vaak vergeten om tijdig aan te schaffen items
De wipstoel
Je wilt je baby graag veelvuldig bij je dragen, knuffelen en aan jou en je gezinsleden laten wennen, maar het is net zo belangrijk om je kleine uk te laten wennen om soms heel even alleen zichzelf te vermaken. Zo wil niet elke baby vanaf het begin al langere tijd in de box liggen en is de wipstoel een goede afwisseling.
Draagzak of draagdoek
Buiten een wandelwagen en maxi-cosi is het heel handig om je baby ook dragend mee te kunnen nemen. En uiteraard kan je dit prima aanschaffen als de baby er al is, maar het is erg handig om al in huis te hebben. Het boodschappen doen wordt er stukken aangenamer van, of het wandelen met de hond in het bos.
Luiers in verschillende maten en soorten
De ene baby is de andere niet. Wat bij de ene kleine uk perfect past is een veel minder perfecte match voor een andere baby. Ik raad je dan ook aan meerdere soorten luiers uit te proberen. En neem ook vooral niet enkel de allerkleinste maat in huis. De wat grotere baby’s passen de kleinste maat vaak niet goed meer. Anderom, is het ook belangrijk om prematuur luiers in huis te hebben indien de verwachting is dat de kleine uk met een laag gewicht ter wereld komt.
6. Check je zorgverzekering
Ben je zwanger en kruist je zwangerschap de jaarwisseling. Check dan goed of de vergoedingen van jouw zorgverzekering passen bij wat jij graag verzekerd wilt zien. Kijk hierbij ook goed naar wat je extra dient te betalen voor de aanvullende pakketten en wat het je netto bespaart. Het is soms zelfs lonend om bijvoorbeeld de eigen bijdrage van kraamzorg zelf te betalen.
7. Zorg altijd voor een naam voor beide geslachten
Je zal de eerste aanstaande mama en papa niet zijn die een geslachtsbepaling hebben laten doen en waarbij bij de geboorte blijkt dat jullie kleine uk voor een verrassing zorgt. Het is namelijk niet altijd met honderd procent zeker vast te stellen of het geslacht een jongen of meisje is.
Nu wordt dit in België meegenomen bij de NIPT test, maar in Nederland bewust niet. Het geslacht mag in Nederland niet mee laten bepalen of een stel overweegt een abortus te plegen. Zelf kan ik me er niets bij voorstellen en is zowel een jongen als meisje even welkom, maar helaas komt het voor dat andere ouders daar anders over denken.
Zelf willen wij het geslacht niet weten, maar het is voorgekomen dat een stel dacht een jongen te krijgen en dat het toch een meisje bleek te zijn.
Uiteraard is deze lijst niet compleet, nu zelf zwanger heb ik nog geregeld ‘o ja’ momenten waarop ik mezelf ineens herinner dat ik nog dien te denken aan …. (vul maar in), maar het is alvast het uitgangspunt waar wij mee aan de slag zijn gegaan.
Gerelateerd: