Zondag rustdag. Is dat zo?

zondag rustdagZondag rustdag: Een zondagse steek houdt geen week!

Wie kent die zegswijze niet? Het werd vroeger veel verkondigd. Van huis uit was het ‘not done’ om op zondag te ‘werken’. De wereld verandert echter snel. Heus houden heel veel mensen nog de ‘zondag rustdag’ in stand en doen het ‘rustig(er)’ aan. Toch verandert de inhoud van de zondag heel snel.

Blijft het weekend standaard op zaterdag en zondag?

Eenieder kan tegenwoordig zelf beslissen of hij wel of niet actief wenst te zijn op zondagen. Er wordt op diverse plaatsen geklust in de tuin of huis, de was hangt buiten (ook buiten ‘maandag wasdag’), de boodschappen kunnen op steeds meer plaatsen gewoon op zondag worden gedaan. Is de volgende stap dat we nog flexibelere weekdagen krijgen en kunnen kiezen ‘het weekend’ standaard te verleggen? Er zijn uiteraard branches waar altijd gewerkt wordt, of juist in de weekenden, maar met meer thuiswerken en flexibele werktijden nemen ook de kansen van werken in het weekend als ‘bewuste’ keuze toe.

Vanuit huis werken, flexibeler

Zelf besteed ik geregeld tijd aan Onlybyme in het weekend. Soms komt het zo uit om juist dan veel content te schrijven (zoals nu), ook zijn er zakelijke afspraken die in weekenden vallen (bezoeken aan evenementen, voorstellingen, parken, etc.), maar ik probeer dan wel op andere momenten vrije tijd te blokken. Onlybyme is werken vanuit huis met veel flexibiliteit wanneer dingen worden gedaan. Niet met alles, maar ja je kan zelf je werktijden blokken in de agenda. Voor mij is dit ideaal in combinatie met het (nu nog) alleen draaien van een gezin.

Nu ik eenmaal de vrijheid ervaar van het zelf kunnen indelen van de werkdagen en werkuren, denk ik dat het lastiger zal zijn in de toekomst nog echt terug te gaan naar een ’traditionele baan’ met vaste werktijden en werkplek. Hoewel er voor beide iets te zeggen valt, is het werken als zelfstandige voor mij een luxe (ondanks de extra werkzaamheden van administratie etc.). Beide hebben voors en tegens. Extern werk doe je daar en verder is je privé tijd afgeblokt. Hier thuis schuift werk er wel eens ‘even’ snel tussendoor. Daar ben ik me erg van bewust en zeker nu ik de vlinders heb mogen ontmoeten, is het opnieuw wat aanpassingen doen in timemanagement.

Bewust(er) omgaan met tijd

Je tijd is kostbaar en door je bewust te zijn van wat je wanneer doet en niet alles door elkaar heen, bespaar je uiteindelijk wel tijd. Al is dat wel lastig tot soms onmogelijk als je vanuit huis werkt en de zorg draagt voor een opgroeiende dochter. Je leert dan wel snel schakelen tussen werken en ’tussendoor’ dochterlief te woord staan. Ook probeer je de werktijden te beperken als zij thuis is, maar dat kan niet altijd.

Een rustdag hangt niet samen aan ‘een’ dag

Elke dag kan een ‘zondag rustdag’ zijn. Het is waar je persoonlijk voor kiest. De huidige maatschappij draait door, zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag. De tijd van weinig tot niets ‘mogen’ doen is bij velen voorbij. Je verkiest tegenwoordig om wel of juist heel bewust niets te doen in het weekend. Het is een vrije keuze geworden, waar het vroeger meer een vast opgelegd patroon was. In mijn ogen een goede ontwikkeling, al zal niet iedereen mijn mening delen. Maar de vrijheid om te doen wat je wil doen, wanneer je dat wilt doen, staat me aan. Uiteraard zijn er grenzen, maar dat het echte ‘zondag rustdag’ principe geen standaard meer is voor eenieder en nu een keuze juich ik toe.

Hoe denk jij daarover? Is de maatschappij te ver aan het doorschieten? Of juich je de flexibiliteit toe?

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten