Ober op verjaardag

Zo wordt het vieren van een verjaardag haast leuk

Heel eerlijk: ik zal het vieren van een verjaardag nooit leuk vinden. Het is gewoon niet mijn ‘ding’. Daarnaast vind ik het een verschrikking om feitelijk zelf niets aan het feest te hebben. Een verjaardagsviering in ons gezin is voor mij dan ook alles behalve leuk. Ik ben immers degene die vooraf de boodschappen doet, de hapjes bereid, de taarten bakt, de gasten voorziet van drinken (of manlief vraagt te kijken of iedereen nog iets te drinken heeft) en mijn domein is dan ook merendeel van de tijd de keuken of het in en uit lopen van de keuken tijdens het vieren van de verjaardag van een van onze gezinsleden. Toch is daar wellicht een oplossing voor, om het voor mij aangenamer te maken. Een oplossing die ik, tot voor kort, niet zelf had bedacht als mogelijk: het inhuren van een ober.

Ober die cocktail uitreikt aan dames.
© Gallant & More

Laat ik meteen even iets rechtzetten: Ik hoef uiteraard niet alles alleen te doen, vriendlief helpt echt waar hij kan en zelfs dochterlief (of lieve aanwezige vrienden) helpen graag een beetje mee met de catering.

Enkel ik vind het zelf belangrijk dat iedereen het aan niets ontbreekt. En met een kamer vol visite ben je nu eenmaal continu bezig.

Daar zodra de mensen die net binnen zijn allemaal iets te drinken hebben en taart voorgeschoteld, de volgende vrienden arriveren. En dan iets later uiteraard al de koffie met gebak gasten met de overige dranken door elkaar heen. Het tussendoor het afwassen van de gebakbordjes (ik heb er namelijk geen 20+ stuks in huis) en niet alle hapjes maak je al vooraf klaar (of wel en dan ben je dus buiten de boodschappen doen ook daar nog uren vooraf mee zoet, of tijdens de verjaardag)

Zo wordt het vieren van een verjaardag haast leuk: een ober die werk uit handen neemt

Ik had nooit gedacht dat ik zoiets ook maar zou overwegen, maar toch valt er wat voor te zeggen om iemand in te huren die betaald krijgt voor hetgeen jij dan niet hoeft te doen. Een bediende die alle aanwezigen voorziet van drankjes, hapjes, zorgt voor het tussendoor bereiden van kleine versnaperingen, de lege glazen weghaalt of aanvult, en dat alles helemaal in overleg. Je betaalt feitelijk voor het afnemen van de dienst met een minimum van 4 uur en verder kan je alles in ervaren handen overdragen aan een zeer service gerichte ober die als hoofddoel heeft het de gasten aangenaam maken en jou werk uit handen nemen.

Zo kom je dan zelf wel toe om even bij te praten met mensen die je niet zo vaak ziet en blijft het niet bij begroeten en gedag zeggen bij het weggaan. Het enige wat je tussendoor hoeft te doen, is eventueel nog een extra verzoek neerleggen bij de bediening en het wordt zo goed mogelijk ingepast.

Is een ober inhuren realistisch?

Mannelijke en vrouwelijk obers op een oude pickup truck met champagneglazen vast. (Gemaakte setting voor persfoto.)
© Gallant & More

Een droom lijkt het me, en ergens ook een beetje een ver van mijn bed gevoel. Bediening hoort immers bij een bruiloft of is meer weggelegd voor de welgestelde Nederlanders, toch?

Uiteraard komt een professionele zelfstandig werkende ober niet voor een paar euro naar je toe, maar ik vond de bedragen redelijk toen ik informeerde.

Kijkend naar wat ze allemaal van je overnemen, wordt de verleiding om het uit handen te geven aantrekkelijk. Want ik weet niet hoe het met jou is, maar na een middag/avond het huis vol met visite ben ik aan het einde van de dag gesjeesd en doodop en vooral blij dat het voorbij is.

DE reden waarom ik al jaren mijn eigen verjaardag niet meer vier! Enkel kan ik dat bij de kinderen niet maken en partnerlief wordt met anderhalf jaar 50 en ik zie de bui nu al hangen. Deze service is dan ook serieus iets om te overwegen. Zo kan het feest thuis plaatsvinden (wat locatiekosten scheelt) en ik ook zelf genieten terwijl manlief in het zonnetje wordt gezet.

Het inhuren van bediening bij een feest

Het inhuren van een ober (of meerdere obers) is veelal voor de grotere feesten normaal, toch is dit ook al kleinschaliger mogelijk. De prijzen beginnen vanaf €23,50 per uur. Goedkoop is het niet, maar heel eerlijk, het is mij het wel wat waard om (zeker bij het komende 50 jaarfeest van vriendlief) de bediening in te huren. Het maakt ons flexibeler qua locatie. Want je geeft grotere feesten vaak ergens in een gelegenheid en spreekt dan een prijs af met de eigenaar van de locatie die dan ook weer kosten berekent voor de bediening, de hapjes, drankjes en de locatie zelf. Op de laatste onderdelen valt veel te besparen als je je eigen huis/tuin gebruikt als locatie en zelf de boodschappen regelt. 😉

Werkzaamheden van een ober

Je kan je wensen kenbaar maken en vooraf wordt alles doorgesproken aan mogelijkheden. Je kunt denken aan: ontvangst, hapjes en drankjes bedienen, opruimen, afwassen, verbindende factor, ceremoniemeester. Plus alles wat de obers zien aan werkzaamheden.

De voordelen spreken voor zich: je kunt zelf ook genieten van het feest en hebt echt tijd voor een gesprek. En alles blijft/wordt opgeruimd, wat een luxe! Ook de zaken vooraf aan het feest kunnen al worden overgenomen, je bepaalt zelf wat je wel en niet wilt doen en wat je laat doen.

Mocht je ook overwegen om bediening in te huren, neem gerust vrijblijvend contact op met Gallant & More voor meer informatie en bekijk hun website Gallantandmore.

Jubileums, trouwerijen, babyshowers, communiefeesten, officiële gelegenheden

Wij hebben deze ober inhuurservice nog niet uitgeprobeerd en ik ontduik echt ook dit jaar (en komende jaren mijn verjaardag, indien ik de kans krijg 😉 ). Een kinderfeest red ik nog net, maar ik zie echt mezelf wel overwegen om mezelf te laten ondersteunen in de toekomst bij nog komende jubileumfeesten, zoals het Abrahamfeest begin 2021.

Ze bedenk ik me ineens dat er ook nog een oratiefeest aan zit te komen volgend jaar. Hoewel ik zelf nog niet alle details weet van wat er bij een oratie komt kijken, weet ik wel dat dat een grootse happening is in de universitaire wereld. Je presenteert dan feitelijk (ik hoop dat ik het goed eenvoudig zo samenvat) jezelf als Professor in je vakgebied aan bekenden en genodigden en vertelt wat je van plan bent met jouw leerstoel. Dit is gebruikelijk binnen 1 jaar na het aanvaarden van je nieuwe functie als hoogleraar en dus hebben we dat voor de boeg ergens begin 2020. Of er ook nog een privéfeest bij hoort, dat weet ik eigenlijk niet, maar ik bereid me in gedachten al voor…

Obers serveren aan bruidspaar aan tafel vol natuurlijk aankleding buiten in natuurlijke omgeving.

Verder zijn er nog genoeg andersoortige feesten te bedenken waar je ondersteuning bij zou kunnen inhuren en ja zelfs bij ‘gewone’ verjaardagen, indien je weet dat je zo de gehele dag tegelijkertijd meer dan 20 man over de vloer hebt en met pech zelfs een tijd lang meer dan 30 gasten. Een leuk verjaardagscadeautje wellicht? Zelf lekker mogen gaan zitten op een feest en niet hoeven zorgen voor het aan niets ontbreken van je gasten?

Disclaimer: de foto’s in deze blog zijn door Gallant & More beschikbaar gesteld.


Eerder verschenen blogs

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten