dekbedden

Wollen dekbedden: een goed alternatief?

In de zomer moet ik er zelf niet aan denken om ook maar iets meer over me heen te hebben dan een dun lakentje, maar als de temperaturen weer gaan zakken is het toch al snel behaaglijk om een dekbed tevoorschijn te toveren en de dekbedhoes te vullen met een dekbed van persoonlijke voorkeur. 

Het begrip ‘lekker onder de wol’ is niet voor niets ontstaan!

dekbedden

Is een wollen dekbed een goed alternatief voor een synthetisch of donzen dekbed?

Uiteraard is het heel erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Bedenkend dat je ongeveer een derde deel van je gehele leven doorbrengt in de slaapkamer is het in mijn ogen wel belangrijk aandacht te besteden aan matras en dekbed keuze. Vergeet hierbij ook je kussen niet, want je wilt liefst zo lekker mogelijk slapen. Zelf wissel ik zelfs meerdere soorten kussens af daar ik nogal wisselend van behoefte ben, zeker in nachten met veel gedraai wordt er hier nogal eens gewisseld. (Elk mens zijn gebrek zullen we maar zeggen.)

Wollen dekbedden worden in Nederland het meest verkocht. Dit komt door hun eigenschappen. Veel mensen weten niet eens onder wat voor soort dekbed ze slapen, daar er niet altijd zeer bewust wordt gekeken naar de bestandsdelen van het dekbed bij aanschaf. Iets wat ik eenieder toch eens zou aanraden om nader te bekijken. 

De isolerende en goed vocht absorberende eigenschappen zijn bekend van wol. Toch is het niet iedereen bekend dat een wollen dekbed tot 35% van het eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder dat het daardoor klam gaat aanvoelen. Erg handig voor mensen die nogal transpireren in de nachtelijke uurtjes! Daarnaast zijn er nog andere gunstige eigenschappen die de keuze voor een wollen dekbed kunnen bevorderen:

  • Naast isolerend en absorberend bevat wol ook Lanoline (wolvet) dat vuilafstotend en bacteriewerend is.
  • Wol is licht van samenstelling waardoor het makkelijk op te hangen is en niet zwaar in gebruik.
  • Wol is duurzaam, gaat dus lang mee, wat erg aangenaam is voor de portemonnee
  • Wol voorkomt huisstofmijt.

Uiteraard zijn er ook voor synthetische of donzen dekbedden voordelen te benoemen!

Het is en blijft een persoonlijke smaak. Wil je graag een zeer goed ventilerend dekbed, dat licht is en je in de zomer de koelte brengt en juist in de winter de warmte vasthoudt? Dan is donzen waarschijnlijk eerder jouw keuze. Wil je je dekbed vaak willen kunnen wassen, dan is synthetisch weer een handige(re) keuze. 

Mijn persoonlijke advies: lees over de verschillende soorten en besluit op basis van jouw persoonlijke voorkeuren specifiek op zoek te gaan naar het dekbed dat jou het beste past. Voor mij is een wollen dekbed een goed alternatief, feitelijk heb ik alle 3 de soorten dekbedden in huis en wissel ze naar behoefte. De zolder functioneert dus deels als opslag hier voor het beddengoed. 😉

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten