Vier winterse stamppotten met bijpassende wijnen 1

Vier winterse stamppotten met bijpassende wijnen! 

Wanneer het buiten koud is verlangen we naar naar een heerlijke stevige maaltijd op ons bord en een smaakvolle bijpassende wijn in het glas. De wintermaanden zijn daarom de ideale periode om een lekker verwarmend stamppotje op tafel te zetten. Stamppot is niet alleen voedzaam, je kunt er ook eindeloos mee variëren met verschillende winterse groenten en aardappelsoorten. Om je te inspireren hebben wij een paar verrassend lekkere combinaties voor je op een rijtje gezet met bij iedere stamppot een matchende wijn!

Vier winterse stamppotten met bijpassende wijnen! 

Zuurkool in een nieuw jasje

Stamppot zuurkool is natuurlijk een echte klassieker onder de Hollandse stamppotten. Ga voor de authentieke combinatie met kruimige aardappelen, roomboter en gebakken spekjes, of steek de zuurkool eens in een nieuw jasje en combineer ‘m met appel, brie en geroosterde walnoten. De friszure smaken van zuurkool gaan perfect hand in hand met frisse Elzas wijnen, zoals een heerlijke Riesling uit de Franse Elzas. Deze wijn heeft een verfrissend en levendig karakter en is vrij licht, waardoor hij uitstekend aansluit bij het zuurtje van de zuurkool. 

Zoete aardappelstamppot met pastinaak 

Dit stamppotje met pastinaak en zoete aardappel is heerlijk mild en lichtzoet van smaak. Je kunt er gehakt of spekjes bij doen, maar zoete aardappelstamppot is ook heerlijk met verkruimelde geitenkaas en amandelen. Qua wijn combineren deze vergeten groenten erg goed met een rijke witte wijn zoals een elegante Viognier. Deze witte wijn heeft bloemige aroma’s en een klein bittertje, en doet ook denken aan honing en amandel.  Een perfecte aanvulling bij de zachte smaken van de zoete aardappels en de aardse, uitgesproken smaken van de pastinaak. 

Boerenkoolstamppot 

De traditionele stamppot boerenkool kent tegenwoordig verschillende variaties. Zo is het bijvoorbeeld verrassend lekker om de boerenkool met rode paprika te combineren, of om de normale aardappelen in te ruilen voor zoete bataat. In plaats van rookworst kun je er stukjes chorizo of vegetarische spekjes overheen doen en je stamppotje krijgt een verrassende twist. 

Omdat stamppot boerenkool vrij machtig en stevig is kun je ‘m best combineren met een wijn met genoeg pit en met stevige tannines, zoals bijvoorbeeld een heerlijke Amarone wijn. De intens fruitige smaken van deze Italiaanse wijn brengen precies de juiste balans in het geheel. Ook misstaat een glas Syrah niet bij de boerenkool. Vanwege zijn stevige en peperige karakter kan hij de stevige maaltijd goed hebben. 

Stamppot met aardpeer en spinazie

Nog zo’n ontzettend smaakvolle en verrassende combi. Aardpeer smaakt bijzonder zacht en nootachtig, en de spinazie geeft het geheel een lekkere zachte, volle smaak. Lekker met zongedroogde tomaat, halloumi en tijm. Omdat aardperen zo ontzettend zacht en verfijnd zijn van smaak, vragen ze om een wijn met net zo’n subtiele toets. Een mooie match is bijvoorbeeld een zwoele Grenache Blanc of een geurige Roero Arneis. 

Conclusie: geef je stamppot gerecht nog meer diepgang met een bijpassende wijn en geniet! 

Deze blog bevat een betaalde samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten