Is het al bijna borreltijd? Zo kun je de wijn afstemmen op je borrelhapjes!
Borrelen doen we maar al te graag. Je tovert een goed glas wijn tevoorschijn, serveert er een smaakvol kaasje, toastje of stukje worst erbij en een mens is al gauw tevreden. Lekker alleen op de bank na een zware werkdag, in goed gezelschap of spontaan op het terras omdat de voorjaarszon zich eindelijk weer eens vertoont: er is gelukkig altijd wel een legitiem excuus om een fles open te trekken! Probeer de hapjes wel zo goed mogelijk af te stemmen op de wijn die je erbij drinkt. Op die manier creëer je namelijk de ultieme balans en komen alle smaken nog beter tot hun recht. We inspireren je graag met een aantal fijne combinaties.
Hapjes met vis
Pure verwennerij voor de visliefhebber: zalmrolletjes met roomkaas, een toastje met tonijn- of krabsalade, of gerookte makreel. Schenk bij vis een lekkere frisse witte wijn, die de zilte, vettige smaken van de vis mooi kan compenseren. Bij gerookte makreel is een Riesling een goede match. In combinatie met de zalmrolletjes is een Sauvignon Blanc of een wat vollere Chardonnay dan weer uitermate geschikt, en bij tonijn raden we je een fruitige Rosé aan.
Kaasplankje
Wijn en kaas gaan bijzonder goed samen, mits je ze goed combineert. Zachte kaasjes zoals Camembert en Port Salut matchen goed met een volle witte wijn zoals Viognier. Hou je meer van rood? Kies dan voor een soepele rode wijn zoals Carmenère of een fruitige Merlot.
Bij de wat pittigere kazen, zoals blokjes oude kaas, Pecorino of Parmezaan is een Côte du Rhône wijn een perfecte begeleider. Een smaakvolle suggestie uit de Côte du Rhône bij dit soort pittige kazen is de Porte d’Orange Côtes du Rhône. Deze blend van Syrah en Grenache druiven is soepel, vol en fruitig van smaakprofiel, met een zijdezachte finale.
Charcuterie
Ook de Spaanse worstjes doen het goed bij de borrel. Een lekker pittig gekruide chorizo of fuet is ideaal te combineren met een rioja wijn zoals de houtgerijpte Tempranillo of een Rioja Gran Reserva. Deze wijnen zijn zeer vol en rijk van smaak en zullen pittige gedroogde worstjes zeker niet misstaan. Bij het zachte en zoutige van rauwe hamsoorten zoals Serranoham, is een Cava Brut dan weer een mooie aanvulling: fris, fruitig en met een aangename fijne mousse!
Vegetarische borrelhapjes
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lekkere borrelhapjes zonder vlees. Wat dacht je van nacho’s met guacamole, olijven of een toastje met hummus of met huisgemaakte tapenade? De lekkerste wijn bij olijven is als je het ons vraagt een droge witte wijn met een fris zuurtje zoals een Spaanse Verdejo. Bij toastjes of bruschetta met tapenade is Gruner Veltliner de ideale partner, omdat hij de zoute, kruidige smaken goed aanvult. Bij de nootachtige smaken van hummus is Italiaanse Pinot Grigio een fijne match.
Geniet ervan!
Deze blog bevat een betaalde samenwerking.