bimbo 1502536 1920
| | | |

Wasbare luiers en wasbare billendoekjes: het overwegen waard.

Met een nieuwe uk op komst ben ik druk bezig met de voorbereidingen. En kom ik weer bij bepaalde beslissingen die ik destijds ook moest nemen. Ga ik ditmaal voor gemak (en minder duurzaam) of kies ik voor wasbare luiers en aanverwante producten. Ik vind het een moeilijke afweging.

Wasbare luiers en wasbare billendoekjes: het overwegen waard.

Wasbare luiers zijn duurzamer

Het grootste voordeel van de wasbare luiers is uiteraard de duurzaamheid. Ik weet uit ervaring dat er vele luiers in de luieremmer verdwijnen per dag en daarmee het milieu erg belasten. De afbraak van luiers is niet om over naar huis te schrijven.

Voor baby’s en volwassenen worden grote hoeveelheden luiers gebruikt. Dat levert jaarlijks ongeveer 160 miljoen kilo aan luierafval op. Om de hoeveelheid restafval te verminderen streeft de overheid ernaar de materialen van luiers te hergebruiken. Bron: RIVM

Gemak dient de mens

Helaas is de stelling dat ‘gemak de mens dient’ de grootste reden voor velen om te kiezen voor wegwerpluiers. Zo ook voor onszelf. Het is nogal een gedoe – in mijn ogen – om alle luiers te wassen en vergt veel doorzettingsvermogen. Toch is er ook niet voor niets de uitspraak: een beter milieu begint bij jezelf, in het leven geroepen al jaren geleden om het milieu te besparen waar mogelijk.

De toekomst van onze uk

Vooral de wetenschap dat onze uk in de toekomst ook een goede leefomgeving verdient geeft me hersenbrekers. Ben ik bereid om het extra ongemak te trotseren op luiergebied en zo bij te dragen aan zijn toekomst?

Bij dochterlief was dit 8 jaar geleden een nee. Ik zag het niet zitten en ook nu neig ik weer naar een nee, of wellicht een combinatie. Het geheel vervangen van wegwerpluiers voor herbruikbare luiers is voor mij een no-go. Toch is er nu iets nieuws waar ik wel interesse in heb: de wasbare billendoekjes. Vooral de wijze waarop deze gebruikt worden, spreekt me best aan. Want ook van billendoekjes gooi je mega veel weg en op deze manier gebruik je deze materialen meerdere malen en het lijkt me voor uk ook fijn.

Wasbare billendoekjes

De wasbare billendoekjes van Billenboetiek.nl zijn in mijn ogen een goed alternatief voor de wegwerp variant. Vooral de combinatie met het wc-papier en het navegen met de wasbare billendoekjes die daar na in een emmer met sop gaan, staat me aan. Het lijkt me in de praktijk goed te doen. Zeker als je het enkel thuis toepast en af en toe bij zeer grote uitdagingen jezelf het toestaat om de wegwerpvariant te gebruiken. 😉

Ik ben duidelijk geen milieu goeroe en loop hierin niet vooraan. Ik ben daar eerlijk in, al proberen we wel het milieu ter harte te zijn op andere gebieden. (Afval selecteren, isolatie, de verwarming iets later zetten en tijdsklokken…) Het is iets waar ik me bewust van ben en waar ik ook heel bewust over nadenk en ja ik overweeg de billendoekjes te gaan aanschaffen en deze te testen (wanneer uk er is in de lente) en dan te ervaren of het voor ons ‘te doen’ is.

Uiteraard is dit voor eenieder een eigen afweging en ik ben bereid het te onderzoeken. Al ben ik ook een realist en weet ik dat de kans bestaat dat het bij testen blijft. Maar misschien verras ik mezelf positief.

Gerelateerde blogs:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten