fietsland 1

Waarom is Nederland zo’n fietsland?

Niets is in Nederland normaler dan met je fiets naar werk komen. We fietsen overal naartoe zonder hier over na te denken. Waarom zouden we? Toch is deze Nederlandse gewoonte in het buitenland een stuk minder normaal. Wij Nederlanders worden gezien als echte fietsers; geen land fietst zo veel als wij. Maar, hoe komt het eigenlijk dat we zo veel fietsen?

Waarom is Nederland zo’n fietsland?

De fiets als symbool van Nederland

Wist je dat toen de fiets eerst aan de wereld werd geïntroduceerd Nederland hier helemaal niet op zat te wachten? Zoals veel uitvindingen was de fiets in eerste instantie alleen voor de rijken: veel Nederlanders konden er simpelweg geen gebruik van maken. Maar, aangezien fietsen zich bleven ontwikkelen, werden ze steeds toegankelijker. Toch moest er een symbolische gebeurtenis plaatsvinden totdat de fiets echt met Nederland werd geassocieerd: om te laten zien dat prins Bernhard écht een Nederlander was, poseerden hij en prinses Juliana met een fiets. Vanaf toen stond Nederland in het buitenland bekend als het land van de fiets

De fiets in de Tweede Wereldoorlog

Het duurde ook niet lang meer totdat de fiets Nederland echt veroverd had. Zo had het een bijzondere rol in de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen gebruikten tijdens deze periode burgers voor het eerst de fiets fanatiek om van A naar B te komen, vanwege de schaarste van vele grondstoffen werd de fiets ook gebruikt door het Nederlandse en Duitse leger. Om de Nederlanders te ontkrachten bedacht Hitler zelfs een opmerkelijke actie: de Nederlandse fietsen afpakken. Gelukkig werd de fiets niet vergeten door de Nederlanders: een bekende uitspraak over de bevrijding van Nederland is “Eerst mijn fiets terug”.

En nu?

Ondertussen zijn we alweer ruim 75 jaar verder en kunnen we niet meer indenken hoe Nederland er uit zou zien zonder fiets. Sterker nog: Nederland kent nu meer fietsen dan inwoners! Toeristen komen naar Nederland om te fietsen (wat we soms erg irritant vinden). Nederland doet het erg goed bij grote internationale wielrenwedstrijden en het is nog steeds het geval dat fietsen één van de eerste handelingen is die een kind geleerd wordt. Het past goed bij de individualistische levenswijze van Nederland: op een fiets kunnen we elke kant op – niemand die ons tegenhoudt.

Veilig fietsen

Toch ontstaat er steeds meer kritiek over het vrije fietsen van de Nederlanders. Iets wat veel niet-Nederlanders raar vinden, is dat we geen helm gebruiken op de fiets. Een ongeluk zit in een klein hoekje, toch? Ze zouden zo maar eens gelijk kunnen krijgen: helmplicht is ondertussen al een regel bij scooters, maar het zou niet raar zijn als dit ook bij fietsen het geval gaat zijn.

Is veilig fietsen iets wat jij nu al belangrijk vindt, dan kun je natuurlijk met een gerust hart al een helm dragen. Daarnaast raden we aan om een fietsverzekering af te sluiten. Hierdoor weet je zeker dat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan, indien je fiets bijvoorbeeld wordt gestolen. Neem eens een kijkje op de website van InShared en fiets beschermd!

Deze blog bevat een betaalde samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten