Depositphotos 322924722 XL scaled
| |

Waarom ik bewust wel schrijf over mijn maagverkleining en heel het traject eromheen?

Depositphotos 322924722 XL

Het ondergaan van een maagverkleining is iets heel persoonlijks, maar er niet over schrijven past niet bij mij als persoon. Ik vind het namelijk belangrijk dat moeilijke onderwerpen en juist ook zaken waar een taboe op rust (zoals bijv. mentale aandoeningen) worden besproken. Dus nu ik zelf in het traject zit en deze week (indien alles goed gaat) wordt geopereerd is het tijd om er ook op Onlybyme iets over te schrijven.

>> Overweeg jij en maagverkleining? In deze blog deel ik 10 tips en ervaringen <<

Waarom er een taboe rust op een maagverkleining?

De chirurg die mijn operatie goedkeurde vertelde mij dat iedereen waarschijnlijk 4 mensen kent die een bariatrische ingreep hebben gehad en dit waarschijnlijk maar van 1 persoon weten. De rest houdt zijn mond bewust of staat iets verder van je af zodat je er niet van op de hoogte bent gebracht.

Waarom houden veel mensen het stil dat ze een maagverkleining hebben ondergaan?

De reden is ergens best logisch. De massa (generaliserend, dat realiseer ik me) heeft de mening dat het ondergaan van een maagverkleining een luie daad is. Afvallen is simpel gezegd: minder eten, meer bewegen. Als je een maagverkleining ondergaat vindt ‘men’ je ongemotiveerd om zelf aan je gewicht te werken. Een harde mening, die ook bij menigeen die wel over zijn of haar maagverkleiningstraject spreekt in (persoonlijke) commentaren terug te vinden is via sociale kanalen of direct via een persoonlijk bericht.

Dat ik weet, door de ervaringsverhalen van anderen die de ingreep al hebben gehad, dat het ondergaan van een maagverkleining alles behalve een luie actie is en zelfs zeer pittig om te wennen aan een heel nieuwe leven na de operatie. Dat je echt het afvallen niet blijvend cadeau krijgt en dat het totaal weinig met luiheid te maken heeft, dat wil niet zeggen dat de massa ook tot deze mening te brengen is.

Gelukkig krijgen steeds meer mensen in hun directe omgeving mee hoe goed het hun naaste heeft gedaan om een maagverkleining te ondergaan en hoe het overgewicht, na vele afvalpogingen en teleurstellingen door het weer aankomen, nu wel onder controle blijft. Dit verandert de mening van de massa langzaam aan. Helaas zullen er genoeg over blijven die vinden dat je het best zelf kunt als je maar wilt en doorzettingsvermogen hebt.

Het stilhouden en doen alsof je geheel op eigen kracht afvalt is dan een hele fijne veilige optie. Je eet immers veel minder (er kan simpelweg niet meer in) en de ongezonde keuzes worden slecht verdragen door je lichaam (zeker de eerste tijd), en dus lijkt het (indien je daarvoor kiest) alsof je zelfstandig afvalt met succes. Ik begrijp deze keuze van degenen die liever in de luwte blijven heel goed. Het traject zelf is al meer dan zwaar genoeg en dan zit niemand te wachten op moddergegooi.

Waarom ik wel erover schrijf en open over praat?

Ik ben niet zo goed in mijn mond houden. Nooit geweest ook. Als flapuit heb ik voor ik er erg in heb tegen een wildvreemde iets gedeeld wat menigeen niet zou delen. Niet omdat ik zo graag mijn hele leven op straat gooi, maar omdat ik in een gesprek makkelijk praat en dan zelf ook makkelijk iets persoonlijks toe voeg. Dus heb ik eerder al geschreven over mijn bipolair zijn en hypomane episodes en bijvoorbeeld mijn ervaring met de voorbereiding van een coloscopie. Ik probeer open en eerlijk te zijn over mijn eigen ervaringen zodat ik anderen kan informeren en soms inspireren. En juist over onderwerpen praten die in de taboesfeer hangen, zoals ook de maagverkleining draagt hopelijk bij tot het uit de taboesfeer krijgen van het onderwerp.

Heel veel mensen zijn te zwaar en lukt het niet zonder hulp blijvend af te vallen

Mochten mijn blogs ook maar iemand op weg helpen, dan is het doel al bereikt en de eventuele negatieve uitlatingen die ik wellicht over me heel krijg, neem ik dan graag voor lief. Ik laat me namelijk niet meer het gevoel opleggen dat ik een luie actie onderga deze week. Het is juist een heel actieve actie tot het begin van een gezonder leven.

Wordt vervolgd.

Barbara

Nawoord: Inmiddels is mijn maagverkleining bijna een jaar geleden (april 2023) en zijn er veel meer blogs online verschenen over hoe het met mij is gegaan dit afgelopen jaar. Deze zijn allemaal te vinden via de categorie maagverkleining.


Leuk als je mij in dit traject op deze website gaat volgen!

 PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.


Bewaar deze pin voor later:

Waarom ik bewust wel schrijf over mijn maagverkleining en heel het traject eromheen

Gerelateerde blog:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten