workstation 1

Waarom ik overweeg een workstation aan te schaffen?

Op dit moment werk ik met een vrij grote 15 inch laptop en zit ik meer dan de helft van de tijd op een vaste werkplek te werken. Het overwegen van een workstation op deze vaste werkplek is dan ook zeker een optie. Voor mij heeft een workstation meerdere voordelen ten opzichte van een laptop op een vaste werkplek.

Waarom ik overweeg een workstation aan te schaffen?

Betere zithouding en groter beeldscherm

Hoewel het scherm van mijn laptop best groot is, merk ik toch dat mijn werkhouding niet het allerbeste is. Je kijkt toch heel de tijd schuin naar beneden en met een workstation heb je dat niet, dan kan je alles zo afstellen dat je kijkhouding ideaal is om zo ontspannen mogelijk naar je beeldscherm te kijken. Iets wat mijn nek en schouders wel zo prettig vinden als ik langdurig bezig ben met studeren of teksten schrijf voor Onlybyme.

Daarnaast is het hebben van een groot beeldscherm (of zelfs twee schermen) erg makkelijk met het werken aan teksten, het nazoeken van gegevens (studeren) en het bijwonen van meetings terwijl je gelijk aantekeningen maakt. Dit kan allemaal ook wel op de laptop, maar ik merk dat ik niet echt gelukkig ben met het delen van al deze informatie op mijn laptopscherm en vaak wat in de knoop raak met de tabbladen die ik dan open heb staan.

Workstation zijn speciaal ontworpen voor zware workloads

Workstations zijn speciaal ontworpen voor zware workloads en hebben vaak snellere processoren, meer geheugen en betere grafische kaarten dan normale desktopcomputers. Dit maakt ze beter geschikt voor taken zoals video-editing, 3D-rendering en simulatie. Zelf ben ik hobbymatig wel eens bezig met grafische vormgeving en daarnaast heb ik een guilty pleasure, het spelen van videogames die behoorlijk wat power vragen. Manlief is voor zijn werk vaak bezig met grote databestanden die veel geheugen in beslag nemen. Een workstation wordt echt gezien als een krachtpatser onder de computers en niets is zo frustrerend als een haperende computer omdat deze net zijn taken niet aankan.

Extra onderdelen makkelijk toe te voegen en zeer betrouwbaar

Workstations kunnen vaak gemakkelijker worden geüpgraded, zoals het toevoegen van extra geheugen of een specifieke grafische kaart, dan normale desktopcomputers. Dit gegeven is gezien de steeds hogere eisen die worden gesteld aan programma’s ook een groot pluspunt, zodat we een los onderdeel kunnen vervangen als dat nodig is.

Naast een gewone desktop en een workstation is er ook nog de keuze voor een zogenoemde industrial pc. Dit zal voor ons geen logische keuze zijn, daar een ‘normale’ workstation ons alles al kan bieden wat wij nodig hebben. Een industrial pc is echt speciaal geschikt voor een industriële setting waar het van belang is dat de kast van de pc tegen vuil en stof is beschermd en indien nodig zelfs tegen water bestand is.

De betrouwbaarheid van een workstation vind ik ook een groot pluspunt. Ze zijn speciaal ontworpen voor intensief gebruik en hebben betere componenten en koeling dan normale desktopcomputers. Dit maakt ze minder gevoelig voor problemen en vermindert de downtime. Daarbij vind ik het zelf vooral ook belangrijk dat de koeling goed geregeld is en vooral stil is. Niets zo hinderlijk als een computer die staat te blazen terwijl je niet door dat soort prikkels wilt worden afgeleid van je werkzaamheden.

Een workstation op mijn werkplek?

Helaas zijn kosten tegenwoordig toch vaak een groot hangijzer. Het kost een boel geld om een workstation te laten vullen met onze specifieke wensen en de laptop waar ik nu mee werk (van binnen ook een krachtpatser) volstaat nog prima. Een alternatief is het plaatsen van mijn laptop in een werkhouder met een los toetsenbord ervoor en eventueel een extra groot scherm erbij voor bepaalde werkzaamheden die een groot beeld vragen.

Dus heel eerlijk, we zijn er nog niet uit. Het voelt voor mij nu toch een beetje als een ‘luxe keuze’ om op dit moment tot een aanschaf over te gaan. Tegen de tijd dat deze laptop aan vervanging toe is, zal er wellicht een workstation worden gekozen voor het zware werk op mijn werkplek en een lichtere laptop voor als ik onderweg ben of in de tuin wil werken.

disclaimer jpeg e1671742002932

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten