house insurance 419058 1920
|

Waarde inboedelverzekering updaten. Doe jij dat met regelmaat?

Bijna iedereen heeft een inboedelverzekering, wij ook. Enkel update lang niet iedereen met regelmaat de waarde die is verzekerd. Velen besteden er heel weinig aandacht meer aan, nadat deze verzekering eenmaal is afgesloten. Het wordt beschouwd als een vanzelfsprekendheid die ‘er zal zijn’ wanneer nodig.

house insurance 419058 1920

Aanspraak maken op je inboedelverzekering (bijvoorbeeld bij FBTO) doe je immers pas wanneer er iets aan de hand is.

Barbara: Ook bij ons is (heel eerlijk) de inboedelverzekering een onder geschoven kindje. De waarde van ons huishouden hebben we dan ook nog steeds niet bijgewerkt nadat we zijn verhuisd. Stom, want ik weet ergens heus wel dat het belangrijk is. Enkel is er zoveel belangrijk om te regelen rondom een verhuizing.

Welke verzekering dekt wat?

Met een heel scala aan verzekeringen is het handig om te weten welke verzekering wat verzekerd. Bij een zorgverzekering, reisverzekering en autoverzekering is dit redelijk duidelijk. Maar hoe zit dat met een aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering?

  • De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij en je gezin, logees of huisdieren veroorzaken aan spullen van derden. Uiteraard zijn er allerlei uitsluitingen zoals schade door motorvoertuigen die weer onder een andere verzekering vallen. Deze vallen namelijk onder de verplichte WA-verzekering die je dient te hebben voor je motor, auto of brommer.
  • Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen die ‘los’ in het huis zitten. (televisie, bank, schilderij, etc.) Je kunt als het ware de gedekte spullen meenemen naar een nieuw huis.
  • De opstalverzekering dekt schade aan zaken die vastzitten aan het huis. (dak, regenpijp, schuur, etc.) Niet altijd heb je een opstalverzekering nodig. Bij een huurhuis wordt deze verzekering veelal door de verhuurder afgesloten. Wel kan deze verzekering een verbouwing aan je huurhuis, bijvoorbeeld een nieuwe keuken tot een bepaald bedrag verzekeren.

Onze inboedelverzekeringswaarde opnieuw bepalen

Na onze verhuizing is het dan ook hoog tijd om een nieuwe waardebepaling te doen van onze spullen in huis. Nu zijn we wel voor een redelijk bedrag verzekerd, zodat we bij een grote schade niet direct in de problemen komen. Het staat op onze ‘nog te doen lijst’.

Zodra de meeste dozen zijn uitgepakt en we weten wat we in huis houden, is de waarde van onze inboedelverzekering een aandachtspunt om opnieuw te bepalen. We hebben ons voorgenomen goed ons deels te ‘ontspullen’, door kritisch te kijken naar de dozen die standaard op zolder staan. Door minder te bewaren krijgt het huis meer ruimte om in te leven. Al willen we niet zover gaan als sommige opruimwoede trends die tegenwoordig hip zijn. Ieder zijn ding! 😉

Bij de inboedelverzekering van FBTO is het opwaarderen van je inboedelverzekering niet nodig. Daar ben je altijd verzekerd voor een bedrag tot 150.000 euro. Bij onze huidige inboedelverzekering is dit (wellicht) anders geregeld en dus wel een belangrijk iets om goed naar te kijken. De inboedelverzekering die ik voorheen had, toen we nog niet samenwoonden had dit in ieder geval niet. Hoe de verzekering van vriendlief precies in elkaar zit: heel eerlijk, ik weet het niet. Toch maar snel induiken!

Inboedelverzekering is niet verplicht

Het hebben van een inboedelverzekering is niet verplicht. Toch zou ik er niet aan moeten denken dat we door schade veel van onze spullen zouden moeten vervangen. Los van het trauma van de eventuele schade, lijkt het me een hel om niet verzekerd te zijn. Het voelt als een soort verzekering die ik hoop nooit echt nodig te hebben. Wellicht is dat de reden waarom de waarde van de verzekering niet onze eerste prioriteit heeft op dit moment. Toch ben ik blij dat we wel verzekerd zijn bij diefstal, brand, waterschade etc. Het Nibud waarschuwt op hun website voor onderverzekering, een aandachtspunt om nader te bekijken. Veel mensen onderschatten de kosten die worden veroorzaakt door schade en komen daardoor in de financiële problemen.

Hoe lang is het geleden dat jij je inboedelverzekering hebt nagelopen en gekeken of de verzekerde waarde nog overeenkomst met de aanwezige spullen in huis?

Disclaimer: deze blog betreft een samenwerking.


Gerelateerde artikelen

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten