kiespijn
|

Verstandskies oorzaak van hoofdpijn?

Bij het (verder) doorkomen van verstandskiezen kan je last krijgen van hoofdpijn. Het blijkt dat verstandskiezen behoorlijke klachten kunnen geven wanneer ze doorkomen en/of ontstoken raken tijdens het doorkomen. Een verstandskies kan ook voor hoofdpijn zorgen die je niet direct aan je verstandskies koppelt op het moment dat de hoofdpijn ontstaat. Lees in dit artikel waarom dit kan.

Verstandskies oorzaak van hoofdpijn?

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Hoofdpijn veroorzaakt door verstandskies: het kan zeker!

Mijn eigen ervaring gaat even terug in de tijd, mei 2015. Ik kreeg knallende koppijn bij het doorkomen van mijn laatste verstandskies:

Barbara:Dé oorzaak van mijn hoofdpijn is gevonden: mijn laatste verstandskies! Sinds een paar dagen voel ik mijn verstandskies een klein beetje en sinds gisteren echt pijn. Hij komt denk ik weer verder door en ik weet al langer dat ook deze laatste eruit moet. De tandarts had enkel niet aangegeven wanneer. Ik ben geen tandarts dus ik weet het niet zeker, maar het zou wel de vele extra hoofdpijnaanvallen* van de laatste paar weken verklaren!

*Na het verwijderen van de verstandskies en nadat de ontsteking was verdwenen was de hoofdpijn direct weg.

Klachten bij doorkomen verstandskiezen

De verstandskiezen komen vaak pas door in het stadium dat de kaakgroei is voltooid op volwassen leeftijd. Er is veelal in de kaak dan niet genoeg ruimte meer voor de nieuwe kies. Hierdoor kunnen hevige pijnklachten ontstaan. De locatie van de doorkomende verstandkies veroorzaakt dan gedurende enkele of meerdere dagen pijn in het achterste gedeelte van je kaken. De pijnbeleving kan afwisselend worden ervaren. Dus niet heel de tijd even veel pijn. Dit komt omdat de verstandskiezen gefaseerd door het tandvlees heen groeien.

Hoofdpijn kan wijzen op het (verder) doorkomen van verstandskiezen

Met het doorkomen van de verstandskies kan er een ontsteking ontstaan. Hoe erger de ontsteking, hoe meer pijn dit geeft. Deze pijn kan zich uitbreiden tot het tandvlees en gehemelte. Ook de lymfeklieren kunnen zich vergroten als normale reactie van je afweer tegen een ontsteking. Daardoor staalt de pijn vaak uit naar het oor of de slaap wat je ervaart als hoofdpijn. Ook kan je verhoging krijgen of koorts als reactie van je weerstand op de ontsteking. Zelfs algehele malaise komt voor.

Het is dus niet altijd zo dat de klachten beginnen met pijn in de kaak door het doorkomen van een nieuwe verstandskies.

Barbara: ‘Bij mij gingen er elke weken van toenemende hoofdpijn aan vooraf. Mijn verstandskies was al tijden deels doorgebroken en er is vermoedelijk een ontsteking ontstaan op het moment dat deze nog verder doorkwam die ik niet direct had gekoppeld aan de hoofdpijnklachten. De tandarts gaf aan dat vaker voorkomt, vandaar dat ik het hier deel.

Hieronder ga ik verder in op de symptomen van een ontstoken verstandskies, wat veroorzaakt de pijn en de ontsteking? En wat moet je doen als de verstandskies pijn doet door een ontsteking?

Ontstoken verstandskies na of tijdens het doorkomen

Een verstandskies die doorkomt kan ook ontstoken raken. Als vanzelfsprekend is dat nog pijnlijker dan het doorkomen van de kies alleen. Een ontsteking van de verstandskiezen wordt ook wel pericoronitis genoemd. Het is één van de redenen om de kies te laten trekken. Maar wat zijn de symptomen van een ontstoken verstandskies en wat veroorzaakt de pijn en de ontsteking? Wat moet je doen als de verstandskies pijn doet door een ontsteking?

Wat veroorzaakt de verstandskies pijn en de ontsteking?

Bij het doorkomen van een verstandskies, breekt de tand langzaam door het tandvlees heen. Soms breekt de kies niet helemaal door. Er blijft dan een stukje tandvlees om de kies zitten. Dit wordt ook wel het operculum genoemd. Dit stukje tandvlees kan makkelijk ontsteken. Bijvoorbeeld omdat er voedselresten onder het tandvlees komen. Ook een slechte mondhygiëne, tandsteen of tandplak veroorzaken een ontstoken verstandskies.

De symptomen van een ontstoken verstandskies

Waar het doorbreken van verstandskiezen vaak samen gaat met oorpijn, kaakpijn, hoofdpijn, koorts en je algeheel ziek voelen, kan een verstandskies ontsteking nog meer pijn en klachten veroorzaken.

Veel voorkomende symptomen van een ontstoken verstandskies zijn:

 • Rood en gezwollen tandvlees rondom de kies
 • Moeite met het openen van de mond
 • Vieze geur uit de mond
 • Een dik gezicht
 • Opgezette lymfeklieren in de hals
 • Kaakbot ontsteking
 • Abcessen

Een ontsteking komt het vaakst voor bij de verstandskiezen in de onderkaak. Naast achtergebleven voedselresten, kan de ontstekingspijn ook worden veroorzaakt door de beet van de bovenste verstandskies. Deze raakt namelijk het stukje tandvlees dat op de onderste verstandskies ligt waardoor deze geïrriteerd en dus ook makkelijker ontstoken raakt.

Wanneer worden verstandskiezen verwijderd?

Het trekken of verwijderen van een verstandskies vindt in de meeste gevallen plaats als deze helemaal is doorgebroken. Dit maakt de ingreep makkelijker en minder ingrijpend. De verstandskies ligt dan namelijk minder vast of verzonken in het bot van de kaak. Soms is het verwijderen van een ontstoken verstandskies niet nodig. Als de ontsteking zich goed laat behandelen en de kies intact is, kunnen de verstandskiezen ook worden hersteld.

Doet een doorgebroken verstandskies pijn door een ontsteking en is de kies aangetast? Dan wordt deze vaak verwijderd. Verstandskiezen kunnen het beste op een zo jong mogelijke leeftijd worden verwijderd. Het herstel van het tandvlees en het kaakbot gaat dan sneller. Naast een ontsteking wordt een verstandskies ook verwijderd om de onderstaande redenen:

 • Voorkomen van abcessen
 • Voorkomen van resorptie (schade aan kiezen door de druk van de verstandskies)
 • Voorkomen van kaakbotverlies
 • Scheve of onvolledig doorgebroken verstandskies
 • Algeheel tandbederf

Het verwijderen van de verstandskiezen wordt vaak gedaan door de kaakchirurg maar soms ook door je eigen tandarts. Onderstaande video geeft heel duidelijk weer hoe de kaakchirurg te werk gaat. De ingreep is met animaties weergegeven, dus geen bloederige ‘live’ beelden.

YouTube video

Wat te doen als de verstandskies pijn doet door een ontsteking

Een verstandskies die pijn doet door een ontsteking wordt vaak verwijderd. De tandarts kan het pijnlijke tandvlees tot aan de afspraak behandelen met een oplossing van waterstofperoxide. Dit werkt pijnverlichtend en zwakt de ontsteking tijdelijk af.

Daarnaast is voldoende pijnstilling belangrijk. Zoals ibuprofen of aspirine. Als de verstandskies erg ontstoken is, kan de tandarts voorafgaand aan de behandeling ook een antibiotica kuur voorschrijven om het tandvlees en de kies goed te kunnen laten herstellen.

Afhankelijk van hoe diep of gecompliceerd de plaats van de verstandskies is, wordt deze verwijderd door de tandarts zelf of door de kaakchirurg. Je ontvangt in dat geval een doorverwijzing. Over het algemeen gaat het verwijderen van de verstandskiezen niet gepaard met veel bijwerkingen. De wond heelt snel. Eventueel kun je hinder ondervinden van een bloeding of een infectie. Een goede mondhygiëne is dus zeker heel belangrijk.


Bewaar deze pin voor later:

Is jouw verstandskies de oorzaak van hoofdpijn? Deze klachten kan jouw verstandskies geven! #hoofdpijn #verstandskies #klachten #pijn #wijsheidstanden

Disclaimer: De inhoud is gebaseerd op mijn eigen ervaring aangevuld met een beknopte zelfstudie over verstandskiezen en pijnklachten. Deze content moet dan ook worden gelezen als geschreven door een ervaringsdeskundige. Bij aanhoudende klachten raad ik je aan een tandarts of huisarts te raadplegen.

Een gerelateerde blog over mijn ervaring met een fikse kaakontsteking. Wacht niet te lang, dan kan je dit wellicht bespaard blijven:

Andere verschenen artikelen uit de categorie gezondheid:

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten