Gezondheid,  Lifestyle

Verstandskies oorzaak van hoofdpijn?

Bij het (verder) doorkomen van verstandskiezen kan je last krijgen van hoofdpijn.

Het blijkt dat verstandskiezen behoorlijke klachten kunnen geven wanneer ze doorkomen en/of ontstoken raken tijdens het doorkomen.

Een verstandskies kan ook voor hoofdpijn zorgen die je niet direct aan je verstandskies koppelt op het moment dat de hoofdpijn ontstaat.

Lees in dit artikel waarom dit kan.

Hoofdpijn veroorzaakt door verstandskies: het kan zeker!

Barbara(mei 2015):Dé oorzaak van mijn hoofdpijn is gevonden: mijn laatste verstandskies! Sinds een paar dagen voel ik mijn verstandskies een klein beetje en sinds gisteren echt pijn. Hij komt denk ik weer verder door en ik weet al langer dat ook deze laatste eruit moet. De tandarts had enkel niet aangegeven wanneer. Ik ben geen tandarts dus ik weet het niet zeker, maar het zou wel de vele extra hoofdpijnaanvallen* van de laatste paar weken verklaren!

*Na het verwijderen van de verstandskies en toen de ontsteking was verdwenen was de hoofdpijn direct verdwenen.

Klachten bij doorkomen verstandskiezen

De verstandskiezen komen vaak pas door in het stadium dat de kaakgroei is voltooid op volwassen leeftijd. Er is veelal in de kaak dan niet genoeg ruimte meer voor de nieuwe kies. Hierdoor kunnen hevige pijnklachten ontstaan. De locatie van de doorkomende verstandkies veroorzaakt dan gedurende enkele of meerdere dagen pijn in het achterste gedeelte van je kaken. De pijnbeleving kan afwisseld worden ervaren. Dus niet heel de tijd even veel pijn. Dit komt omdat de verstandskiezen gefaseerd door het tandvlees heen groeien.

Hoofdpijn kan wijzen op het (verder) doorkomen van verstandskiezen

Met het doorkomen van de verstandskies kan er een ontsteking ontstaan. Hoe erger de ontsteking, hoe meer pijn dit geeft. Deze pijn kan zich uitbreiden tot het tandvlees en gehemelte. Ook de lymfeklieren kunnen zich vergroten als normale reactie van je afweer tegen een ontsteking. Daardoor staalt de pijn vaak uit naar het oor of de slaap wat je ervaart als hoofdpijn. Ook kan je verhoging krijgen of koorts als reactie van je weerstand op de ontsteking. Zelfs algehele malaise komt voor.

Het is dus niet altijd zo dat de klachten beginnen met pijn in de kaak door het doorkomen van een nieuwe verstandskies.

Barbara: ‘Bij mij gingen er elke weken van toenemende hoofdpijn aan vooraf. Mijn verstandskies was al tijden deels doorgebroken en er is vermoedelijk een ontsteking ontstaan op het moment dat deze nog verder doorkwam die ik niet direct had gekoppeld aan de hoofdpijnklachten. De tandarts gaf aan dat vaker voorkomt, vandaar dat ik het hier deel.

Eerder gepubliceerde blogs

Klagen helpt niet maar some ben ook ik mega corona moe!

Menstruatie al jaren een maandelijks drama | ervaringsverhaal

Ga op tijd naar de tandarts: een kaakontsteking

Of kijk onder de categorie Gezondheid voor meer informatieve blogs over gezondheidsgerelateerde onderwerpen.


Bewaar deze pin voor later:

Is jouw verstandskies de oorzaak van hoofdpijn? Deze klachten kan jouw verstandskies geven! #hoofdpijn #verstandskies #klachten #pijn #wijsheidstanden

Disclaimer: deze blog is voor het eerst online geplaatst in mei 2015 en voor het laatst geupdate februari 2022.

De inhoud is gebaseerd op mijn eigen ervaring aangevuld met een beknopte zelfstudie over verstandskiezen en pijnklachten. Deze content moet dan ook worden gelezen als geschreven door een ervaringsdeskundige. Bij aanhoudende klachten raad ik je aan een tandarts of huisarts te raadplegen.

Barbara (44) is de eigenaresse van Onlybyme. Onlybyme is een vanuit een schrijfpassie begonnen uit de hand gelopen hobby, die ik niet meer weg wil denken uit mijn leven.

12 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *