energiecontract overnemen of overstappen
|

Verhuizen: energiecontract meenemen of overstappen?

energiecontract meenemen of overstappenRecent zijn mijn dochter (7) en ik verhuisd van Helenaveen naar Enschede. We wonen nu samen met mijn partner en zijn zoon (16) in zijn koophuis. Van twee huishoudens met twee personen, zijn we naar een huishouden van vier personen gegaan. Door de verhuizing moest er ook het een en ander geregeld worden rondom het energiecontract. Gelukkig ben ik ‘ervaringsdeskundige’ als het om verhuizen gaat – dit was mijn 15e verhuizing – dus was dat zo geregeld. We hebben zelfs nog wat geld kunnen besparen. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

Verhuizen en je energiecontract meenemen of overstappen?

Wij hadden allebei een eigen energiecontract. Er waren drie opties: mijn of zijn contract behouden en het energieverbruik bijstellen of een nieuw contract afsluiten. De verhuizing leek ons een mooi moment om eens te kijken wat voor ons met ons vierpersoonshuishouden de goedkoopste energieleverancier is. We gebruikten hiervoor een vergelijkingssite. Kan ik jullie ook zeker aanraden, hiermee krijg je direct een duidelijk overzicht en kun je makkelijk zien welk contract het goedkoopst is.

Hoeveel energie verbruiken we eigenlijk?

Als je wilt weten hoeveel je moet gaan betalen, moet je weten hoeveel energie je ongeveer verbruikt. Dit kun je terugvinden op de jaarrekening die je van de energieleverancier hebt gekregen. Dus pakten we allebei onze jaarrekening erbij.

— Opmerking*: hieronder zijn gedetailleerde gegevens gefingeerd vanwege onze behoefte op enige privacy —

Mijn dochter en ik hebben vorig jaar samen zo’n 2.000 kWh* stroom en ongeveer 1.050 m3 gas* verbruikt. We betaalden hiervoor 1.239,43 euro* aan Essent*. Bij vriendlief was het energieverbruik iets hoger; hij en zijn zoon verbruikten samen ongeveer 2.500 kWh* stroom en 1.100 m3*gas. Ook niet zo gek, met een puber in huis. Hij was, met 1.486,08* dus ook wat duurder uit met een contract bij E.ON*, een energieleverancier die inmiddels is overgenomen door Eneco*.

Overstappen goedkoopste optie

Omdat we van twee huizen naar één huis zijn gegaan, zouden we sowieso gaan besparen. Eén huis in plaats van twee verwarmen, scheelt ook al in energieverbruik. De woning, in elk geval de woonkamer, moet sowieso verwarmd worden. Of je er nou met z’n tweeën of met z’n vieren bent. Hoeveel energie we met z’n vieren gaan verbruiken weten we natuurlijk nog niet. Daarom gingen we uit van het gemiddelde energieverbruik voor vier personen. Dat is 4.500 kWh stroom en 1.700 m3 gas. Tijd om eens uit te zoeken welke optie voor ons het meest voordelig is.

We namen allereerst contact op met onze energieleveranciers. Wat bleek? Mijn energiecontract meeverhuizen was helemaal geen optie, want Essent* levert niet op ons adres in Enschede. Dat was alweer een optie minder. We konden wel zijn energiecontract bij Eneco* behouden en daarvoor zouden we 2345,54* euro per jaar betalen op basis van een vierpersoonshuishouden. Dit is al een stuk minder dan dat we daarvoor samen kwijt waren aan energie (2.725,51)*. Toch besloten we om te kijken of het nóg goedkoper kan.

Goed dat we dat hebben gedaan, want de vergelijkingssite gaf als goedkoopste resultaat een contract van Budget Energie*, voor 2047.02* per jaar. De looptijd van het energiecontract van in Enschede was al verlopen, dus we konden boetevrij overstappen. Budget Energie heeft een klantbeoordeling aan van 7,9, dus daarmee lijkt het wel goed te zitten. Voor die prijs hebben we ook nog eens groene stroom, dus dragen we ons steentje bij aan een beter milieu. En niet te vergeten: we besparen bijna 300 euro per jaar.

Conclusie: het loont om met regelmaat te checken of je energiecontract nog wel gunstig is voor jouw persoonlijke situatie.

Overstappen of nagaan of je huidige contract nog steeds voordelig is kan ik dan ook iedereen op jaarlijkse basis aanraden. Vaak is overstappen goedkoper dan bij je eigen leverancier verlengen.

Bekijk jij jaarlijks of het loont om over te stappen naar een andere energieleverancier? En zo ja, bespaar je dan leuke bedragen op je energieuitgaven?

 Gerelateerde blogs:

 

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten