Verbouwing in een huurhuis
|

Een verbouwing in een huurhuis overwegen?

Wij wonen nu ruim 3 jaar in een huurhuis in Nijmegen dat toen wij hier kwamen wonen nieuw werd opgeleverd. Alles was zag er netjes uit, maar er zijn toch nog enkele wensen die wij al vanaf het begin hebben en overwegen aan te laten passen. Enkel is het wel verstanding om een verbouwing in een huurhuis te overwegen?

In eerste instantie waren we terughoudend om iets te laten aanpassen, omdat het een huurhuis is en dus niet ons eigendom. Maar het bevalt ons hier momenteel zo goed, dat de verbouwingsoverwegingen steeds vaker onderwerp van gesprek zijn. Want waarom een woning niet geheel aan je wensen aanpassen als je van plan bent hier nog jaren te blijven wonen? Zo denken wij na over het maken van een extra slaapkamer op de nu nog geheel open zolder, een badkamerverbouwing (ik mis het bad verschrikkelijk) en een traprenovatie.

Waarom een traprenovatie in een vrij nieuw huis?

verbouwing in een huurhuis

De trappen zijn destijds wit geverfd opgeleverd voordat wij erin kwamen. Veel liever had ik de trap in de originele houtkleur gehad (persoonlijke smaak) zonder witte verf. Verf is immers kwetsbaar voor beschadigingen, zeker in een groot gezin met kleine kinderen en veel traploopbewegingen per dag. De kinderen gaan kruipend, lopend, glijdend en botsend (soms met attributen) naar boven en beneden. En vlak daarnaast al die bewegingen met bijvoorbeeld koffers of grote (meubel)stukken niet uit die de verf op de trap beschadigen.

De nieuwheid van de toen splinternieuwe trap is dan nu ook al ver te zoeken. En dat zal in de komende jaren met verder opgroeiende kinderen alleen maar verder gaan toenemen. Toch wil ik geen kapitalen aan een traprenovatie gaan uitgeven. Met de andere kostenposten als het maken van een extra slaapkamer op zolder en plaatsing van een bad in de badkamer in gedachten, die hoe dan ook behoorlijk in de kosten gaan lopen, ben ik eens gaan rondneuzen wat je zoal kwijt bent aan traprenovatie kosten.

Het viel me mee: we kunnen de trap richting de eerste verdieping waarschijnlijk zelf renoveren voor kosten rond de 1000 euro en indien we het laten doen (waarschijnlijk omdat we zelf niet de grootste klussers zijn) onder de 2000 euro. Al moet ik hierbij wel zeggen dat ik geen idee had vooraf wat de kosten zouden zijn en vreesde voor veel hogere kosten, al blijft het natuurlijk een behoorlijk bedrag. Ik vond het fijn om online een overzicht te zien van vermoedelijke kosten al moet dit natuurlijk nog helemaal op onze persoonlijke situatie worden afgestemd.

Toch zijn de kosten wel dermate hoog dat we al wel hebben besloten eerst de andere verbouwingen uit te voeren. Wanneer je net een nieuwe trap hebt en daarna de zolder en badkamer laat verbouwen dan is de nieuwheid van de gerenoveerde trap daarna denk ook weer snel weg. 😉

Mag je zomaar je een verbouwing in een huurhuis doorvoeren?

Nee. Je hebt in veel gevallen toestemming nodig voor een verbouwing van de verhuurder. Het gaat dan om ingrijpende verbouwingen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een bad in de badkamer. Indien wij dit willen laten uitvoeren zullen we dan ook met de verhuurder hierover afspraken moeten maken.

Het gaat dan om aanpassingen die niet makkelijk in de oude staat zijn terug te brengen. De website van rijksoverheid is een goede start om extra informatie in te winnen over wat je mag.

Waarom een verbouwing in een huurhuis toch overwegen?

Een huis dat niet van jezelf is verbouwen klinkt wellicht als zonde geld. Ik heb dat dan ook de eerste jaren steevast geroepen als het gesprek over de verbouwing in een huurhuis op tafel werd gebracht door manlief. Daarbij mag het dus ook niet zomaar zonder toestemming van de verhuurder als je een wat ingrijpendere verbouwing in gedachten hebt zoals het aanpassen van de badkamer. Toch is het soms verstandig om dit toch te overwegen.

Een verbouwing in een huurhuis verhoogt je leef geluk

Als je langdurig van plan bent om in een huurhuis te blijven wonen is het missen van bijvoorbeeld een extra kamer op de zolder of een bad in de badkamer iets wat je leef geluk enorm kan laten toenemen. Uiteraard moet je er rekening mee houden dat je bij vertrek uit de huurwoning hier geen vergoeding voor krijgt.

Denk aan aanpassingen die te demonteren zijn

Voor zover mogelijk is het dan ook verstandig om eventuele aanpassingen zo te verrichten dat de huurwoning bij vertrek in de oude staat kan worden teruggebracht. Denk bij het maken van een extra kamer op de zolder dan ook aan tijdelijke afscheidingen in plaats van het laten zetten van een zeer stevige muur. Een schuifwand is immers zeer goed te demonteren bij vertrek.

Ditzelfde geldt bij het plaatsen van een nieuwe keuken of een uitbreiding van de huidige keuken. Bewaar wel altijd de originele onderdelen zodat je deze weer terug kunt plaatsen indien de verhuurder dit van je verlangt bij vertrek uit de woning.

Zo hebben wij een best luxe keuken in ons huurhuis, maar we misten best nog wat werkbladruimte. Een los keukendeel is zo extra geplaatst aan de overzijde om dit ‘euvel’ te verhelpen. Al hebben wij dit nu opgelost met een kastenwand van lades voor extra opbergruimte, waarop we ook nog attributen kunnen plaatsen.

Een verhuurder mag niet zomaar je verbouwplannen afkeuren

Indien je met een goed verbouwplan bij de verhuurder komt die de waarde van de woning verhoogt, moet de verhuurder je plannen serieus overwegen. Mocht er geen goedkeuring volgen dan kan je je verbouwplannen nog voorleggen aan de rechter die dan beslist om je verzoek om de huurwoning aan te passen billijk is.

Gaan wij een voorstel tot verbouwing in ons huurhuis voorleggen aan de verhuurder?

Waarschijnlijk wel. We willen op een nette manier een aanpassing door laten voeren in de badkamer die de nodige kosten met zich zal meebrengen en niet makkelijk te demonteren is bij vertrek uit deze woning in de toekomst. Voor we de verbouwing laten uitvoeren, gaan we dit zeker voorleggen aan onze verhuurder. Dus we zullen eerst gaan de mogelijke kosten verder inventariseren en een bouwplan laten maken met de aanpassing erin verwerkt door een aannemer of een partij die badkamers renoveert.

De aanpassingen op zolder zullen waarschijnlijk van die aard zijn dat alles (makkelijk) is te demonteren bij vertrek indien de verhuurder dit van ons vraagt. Ook aanpassingen aan de trap zullen in een vorm worden verricht die te demonteren is.

Zoals je merkt zijn we nog niet zover. Het zal dan ook nog even duren voor een verbouwing daadwerkelijk plaatsvindt, maar goed werk heeft nu eenmaal tijd nodig. 😉

Overweeg jij ook om een verbouwing in een huurhuis te (laten) doen? Of heb je dit al laten doen? Deel gerust jouw ervaring(en) in een reactie.


Eerder verschenen blogs over onze woning

Bouwwerkzaamheden rondom Huize Only

Slaapkamerstyling: een royale beachlook!

Van ledikant naar peuterbed: wat is het juiste moment?

We hebben een luxe keuken in ons huurhuis

Het nieuwe huis is veel minder gehorig!


Naast deze website heeft Onlybyme ook de volgende sociale kanalen:

 PinterestFacebookInstagram en Bloglovin’.

Disclaimer: deze blog bevat ‘sponsored content.’

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten