Ontwerp zonder titel
| |

Van ledikant naar peuterbed: wat is het juiste moment?

Het moment dat je kind klaar is om van ledikant over te stappen naar een peuterbed is -net als met veel bij kleine kinderen- heel persoonlijk. Feitelijk ben je als ouder degene die bepaalt (denkt) dat het moment daar is. Onze peuter (bijna 3) slaapt pas sinds afgelopen weekend niet meer in zijn grote robuuste ledikant, terwijl veel kinderen al eerder de wissel maken naar een ‘echt’ bed toe.

Ontwerp zonder titel

Nu is het ledikant zeer robuust en hoog en daarmee zeer geschikt om langer de functie van bed te hebben. Waarschijnlijk hadden we de spijlen er aan 1 zijde uitgehaald, indien hij onze jongste zoon zou zijn. Nu is onze dreumes (van ruim 1) direct doorgeschoven naar het grotere ledikant van zijn broer.

Waarom wij bewust wat langer hebben gewacht met de overstap naar een peuterbed?

Onze man was de eerste 2 jaar nogal een wild slapend kind. Hij ging heel zijn ledikant door en bonkte (ook in zijn slaap) tegen alle vier de wanden. Pas het laatste jaar is hij tot rust gekomen en ervaart hij het ledikant als zeer beschermend.

Onze week in een vakantiehuisje gaf de doorslag: onze man ging uit zichzelf in het stapelbed liggen. We besloten het te proberen en dekten het bed op en het was direct een groot succes. Hij was reuze trots dat hij in een echt bed mocht slapen! Wij waren feitelijk zelf het meest bezorgd: zou hij er niet uitvallen. Dus het bed van zijn broer er deels tegenaan om de ruimte van het eruit vallen te verkleinen. 😉 De zorgen waren totaal ongegrond. Onze kanjer bleef keurig in bed en liet het merken als hij ons nodig had. De vreemde omgeving en donkerte zal vast geholpen hebben.

Had het eerder gekund achteraf? Ja waarschijnlijk wel!

Nu terugkijkend naar hoe makkelijk het slapen in het stapelbed ging vorige week, moet ik haast wel concluderen dat onze man er al even klaar voor was. Zeker omdat het ook nog in een vreemde omgeving was en hij ook kon kiezen voor het ledikant en geheel uit zichzelf hiervoor koos.

Aan de andere kant vond hij het ook prima om nog in het robuuste ledikant te slapen. Hij is er nog nooit uitgeklommen (wat ik vooral van anderen hoor als reden om de switch te maken 😉 ). In ons geval zal het feit dat hij ‘pas’ na ruim 2 jaar eindelijk rustig slaapt eraan hebben bijgedragen om het nog even bij het oude te laten. Vermoedelijk was hij er op dat moment dat hij rustig ging slapen al klaar voor. Als ik het nu terug beredeneer. Toch is het nu goed. Voor hem en voor ons. Juist het directe succes geeft hem een enorme boost, hij voelt zich nu steeds duidelijker de grotere broer. Erg leuk om te aanschouwen hoe hij de wereld om zich heen steeds beter begint te begrijpen en ook hoe hij daar zelf invloed op uit kan oefenen.

Zeer trots ging onze kanjer in zijn nieuwe grote klein bed!

Dus nog op vakantie hebben we een peuterbed besteld online en deze bij thuiskomst gelijk in elkaar gezet, zodat onze held niet meer terug in zijn oooo zo vertrouwde ledikant hoefde en direct door kon naar zijn nieuwe bed. We hebben wel even getwijfeld over een peuter- of een standaardbed.

Op vakantie sliep hij keurig in het grote stapelbed dus het had prima gekund.

Waarom een peuterbed en niet direct naar een eenpersoonsbed?

Toch hebben we bewust gekozen om de overstap niet groter te maken dan nodig. (Wellicht ook weer deels voor deze mama zelf. 😉 )De afmetingen van zijn peuterbed zijn 140 bij 70 en daar kan hij met zijn rond de 90 cm nog wel een tijdje mee vooruit. Wij ouders zijn beiden niet heel lang dus we verwachten geen explosieve groei de komende jaren.

Daarbij hebben wij ervoor gekozen onze jongens samen een slaapkamer te laten delen. De maat van een peuterbed is zolang er nog een commode in de kamer staat handzamer. De keuze is dus ook praktisch ingegeven. En nu is het afwachten tot zijn kleinere broer ook toe is aan een peuterbed. De tijd vliegt en zijn ontwikkeling gaat hard.

Het babytijdperk is Huize Only in rap tempo aan het verlaten. Steeds meer attributen verlaten ons huis. De kleinste is met zijn 15 maanden zich aan het ontwikkelen tot boefje. Hij loopt nog niet los, maar klimt al wel op de salontafel en er ook weer zelf vanaf. (Dit uiteraard niet met onze toestemming…. 😉 )

Conclusie: het moment van overstappen maar een (peuter)bed is persoonlijk!

Ik peins me suf wanneer mijn dame de overstap heeft gemaakt. Ze is nu elf en dus is het al even geleden. Het was eerder dan bij haar broer. Wel ging zij direct naar een 1-persoonsbed toe. Dit is uiterlijk rond 2 jaar en 4 maanden geweest. Dat weet ik omdat ik toen met haar samen verhuisde naar een andere plaats en ze daar zeker te weten direct in een vast bed is gaan slapen. De fase daarvoor krijg ik niet meer helder. Het zou een paar maanden eerder kunnen zijn geweest.

Ook bij de kleinste verwacht ik dat het moment sneller zal zijn. Maar wanneer is alsnog afwachten. Zo is elk kind anders.

Wanneer ging(en) jou(w) kind(eren) van ledikant naar een (peuter)bed toe? Ik ben benieuwd.


PS. Mocht je een leuk peuterbedje zoeken? Wij hebben deze voor een aangename prijs hier gescoord. 😉

Mocht je het peuterbed aanschaffen via deze link, dan krijgt Onlybyme hiervoor een klein bedrag. Voor jou als koper zijn er geen extra kosten van toepassing.

Bewaar deze pin voor later:

Van ledikant naar peuterbed Wat is het juiste moment

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten