20220720 155442
|

De eerste keer op vakantie na een maagverkleining

Voor het eerst op vakantie na een maagverkleining

In mei 2022 heb ik een maagverkleining ondergaan en na een kleine drie maanden ging ik voor het eerst op vakantie na een maagverkleining. We bleven wel in Nederland, dit omdat onze jongste mannen van 1 en 3 jaar (op moment van schrijven) zich het best vermaken in een zandbak en met wat water bij de hand. Iets waar je nog niet voor naar het buitenland hoeft.

Onze tienerdame nam een vriendin mee en we gingen naar een bungalowpark met genoeg vertier dus die vermaakte zich ook prima.

Uiteraard had ik ook in mijn achterhoofd de maagverkleining zitten, want vooraf wist in natuurlijk niet of de vakantie goed zou gaan. Mijn ervaringen over mijn eerste vakantie na een maagverkleining lees je in deze blog.

Op vakantie na een maagverkleining: beviel dit goed?

Ja! Volmondig kan ik zeggen dat het me heel erg goed is bevallen om op vakantie te gaan na de maagverkleining. Sterker nog, we zijn in drie weken tijd twee keer op vakantie geweest. We zijn wel bewust in Nederland gebleven, iets wat ik meer mensen met een maagverkleining zie doen (ik volg op Instagram een groep lotgenoten).

Ook kreeg ik mee van lotgenoten die wel naar het buitenland gingen dat het toch een stuk lastiger bleek om de juiste voeding binnen te krijgen en met name genoeg eiwitten. Hier heb ik zelf in Nederland geen last van gehad, ik kon immers in de winkel krijgen wat ik thuis ook gewend was om te eten en ik had ook bewust wat eiwit verrijkte drankjes meegenomen. 😉

Verder heb ik vooral genoten en wat meer gezondigd dan ik in een normale week thuis doe. Nu het iets langer geleden is na de operatie merk ik dat ik makkelijker kan eten en ook weer meer kan eten.

>>> In de blog Na de maagverkleining valt het soms vies tegen, maar geen spijt, totaal niet! ga ik wat meer in op de ervaringen de eerste weken na de maagverkleining. <<<

Wat is lastig op vakantie na een maagverkleining?

Het lastigst op vakantie vond ik toch wel het uit je normale ritme zijn en daardoor ook eerder geneigd zijn om je normale eetpatroon (en het slikken van de vitaminen) wat uit het oog te verliezen. Uiteindelijk ben ik echt heel strak gaan letten op de vitamines, die zijn immers erg belangrijk om binnen te krijgen en de meegenomen eiwit verrijkte drankjes hebben me geholpen om genoeg eiwitten tot me te nemen. Als ik die niet had meegenomen had ik hier echt tekort van binnengekregen.

(Nu is dit bij mij nu nog steeds een dagelijks aandachtspunt en ik heb me er dan ook bij neergelegd dat ik dagelijks iets nuttig dat is verrijkt met eiwitten. Juist ook omdat ik wil voorkomen dat mijn spieren teveel massa verliezen. Dus dit is niet geheel enkel en alleen vakantie gerelateerd. 😉 )

Tip: laat de weegschaal thuis

De grootste tip die ik kan geven én die mij super is bevallen: laat de weegschaal thuis. Het gaf me enorm veel rust om heel even niet dagelijks op de weegschaal te gaan staan, iets wat er na de maagverkleining wel is ingeslopen. Het is namelijk zoiets groots in je leven dat veranderd dat het voor mij thuis houvast gaf om dagelijks te wegen.

Het niet bij je hebben van je eigen weegschaal op vakantie geeft je rust in je hoofd. Je kunt niet wegen en dus ben je er ook niet (of veel minder) mee bezig. Ja, op het moment dat je weer naar huis gaat is je gedachten uiteraard bij de weegschaal en heb ik ook angsten gehad dat ik (net als vroeger) zou zijn aangekomen tijdens de vakantie. Een paar kilo aankomen in een vakantie was ‘vroeger’ heel normaal, dus het is logisch dat mijn hoofd nog niet is gewend aan de ‘nieuwe ik’ met een kiwimaag.

Die eerste keer weer wegen is iets waar ik behoorlijk tegenop zag. Het moment dat ik zag dat het gewicht toch weer verder naar beneden is gegaan is onbetaalbaar! Nu -na twee keer een ruime week niet wegen en toch als resultaat gewicht verliezen- begint bij mij het besef te komen dat niet meer elke dag wegen voor mijn gemoedsrust uiteindelijk beter is en ik sla nu dan ook wel eens een dag over met wegen. Dit hoop ik binnen een paar maanden uit te bouwen naar slechts 1x per week wegen.

Nog een tip: laat je niet gek maken door andere ervaringen

Ik zie het om me heen gebeuren. Tegenvallende afvalresultaten van lotgenoten die zichzelf vergelijken met anderen die als een speer naar beneden gaan in gewicht. (Het is niet echt vakantie gerelateerd, maar ik voel even de behoefte dit te benoemen.) Ik lees het in sociale berichten: te hoge verwachtingen die niet uitkomen, of niet snel genoeg uitkomen.

Gemiddeld gezien verliest iedereen de eerste anderhalf jaar gewicht. Hierbij gaat niet iedereen het ideale gewicht met een gezond BMI bereiken. Gemiddeld raak je met een Gastricbypass 70 procent van je overgewicht kwijt. Dit betekent dus niet dat je ‘al’ je overgewicht kwijt zult raken, dit is slechts bij een klein gedeelte van de mensen die deze ingreep ondergaan. Wel gaat je BMI een heel stuk omlaag en daarmee je gezondheid een eind de goede kant op.

Barbara (44) – augustus 2022: Zelf ben ik zeer blij dat ik niet tot de groep zeer snelle afvallers behoor. Mijn BMI is inmiddels onder de 35 gezakt en ik heb de – 20 kilo inmiddels al aangetikt, iets waar ik zeer blij mee ben. Al mijn klachten die voor mij de reden waren om de maagverkleining te ondergaan zijn weg. Feitelijk heb ik daarmee mijn hoofddoel al bereikt en alles wat ik nu nog aan gewicht verlies is bonus.

Alles in de buurt van BMI 30 of eronder zou ik al heel netjes vinden als eindresultaat, daar ik het grootste gedeelte van mijn (volwassen) leven een BMI heb gehad van rond of boven de 40. Ik ben dankbaar voor het al behaalde resultaat en de enorme gezondheidswinst en wacht rustig af wat voor mijn lichaam het moment is om te gaan stabiliseren en te stoppen met afvallen.

Bedankt voor het lezen van deze ervaringsblog! Hoe is het jou vergaan op vakantie na een maagverkleining? Of heb jij plannen om voor het eerst op vakantie te gaan na de ingreep? Of ben je aan het overwegen de ingreep ook te ondergaan?

Lieve groet, Barbara


Mocht je deze blog hebben gelezen en meer willen weten over mijn leven na het krijgen van een maagverkleining? Op mijn persoonlijke Instagramaccount Onlybybarbara houd ik met grote regelmaat bij hoe het nu met me gaat met ervaringen, non-scale victory’s, voor en na foto’s en weegresultaten.

Indien je meer blogs wilt lezen over mijn maagverkleining. De link laat direct alle verschenen blogs zien. 😉

Bewaar deze pin voor later:

vakantie na een maagverkleining

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten