Tuin opknappen
|

De tuin opknappen: besparen kan!

Nu ben ik niet de persoon die gaat lopen verkondigen dat je een tuin goedkoop kan maken tot een waar paradijs. Eerlijk is eerlijk, het is een dure hobby. Daar kwam ik wel achter toen ik september 2015 hier kwam wonen, met een tuin die zo was verwaarloosd dat ik geen andere keuze had dan deze leeg te laten halen. Een lege tuin dus, en nu nog steeds veel te doen. 😉 

Tuin opknappen: Plannen genoeg!

 In 2015 dus een lege tuin, met de pech dat de schutting (die ook niet veel meer waard was) het die winter al begaf. Dus dat moest eerst. Dus een nieuwe schutting laten zetten en hoewel ik dankbaar ben voor een mooie grote tuin is dat met een schutting plaatsen niet handig, eerder best prijzig. Toch valt ook daar goed op te besparen door goed rond te kijken. Ook een gesprek met meerdere partijen kan dan erg verhelderend zijn en vaak is er wel iets aan ruimte in de offertes. 😉 Niettemin bleef het een hoop geld en gelukkig ben ik wel zeer blij met het resultaat.

tuin opknappen

Natuurlijk gooide de schutting wel wat plannen door de war, het blijft hoe dan ook een grote uitgave, ook al probeer je goed op te letten. Dus de rest van vorig jaar is er niet heel veel energie meer in de tuin gestoken. De achtertuin was (en is) dan ook een wat wilde tuin geworden. Heus had ik opgevraagd bij een partij wat het zou kosten om het grotendeels te betegelen en aan te leggen, maar het was een te grote kostenpost voor vorig jaar en ook dit jaar zit dat niet in de planning.

Spendeer tijd in het zoeken naar aanbiedingen!

Toch kan je best besparen op de inrichting van je tuin. Door goed uit te zoeken wat de prijzen overal zijn, bespaar je veel meer dan je denkt. En niet enkel op stenen, zand, planten etc., maar ook op de verdere aankleding van je tuin.

Tuin opknappen

Foto zomer 2016 in onze tuin aan het ontbijt.

Zo wil ik voor de tuinset dit jaar nieuwe vrolijke kussens. Nu kan je voor een tuinkussen uitgeven wat je wilt. Tuinkussens zijn er in vele prijsklassen te vinden, maar toch vind ik het een sport om op zoek te gaan naar plekken waar het iets minder kost dan elders. Herkenbaar?

Ook wil ik de voortuin verder aankleden. Vorig jaar zijn er al behoorlijk wat planten in gezet, maar je kent het vast. Die planten ‘verdwijnen‘ haast in de grond. Bedrag x aan planten en als het eenmaal geplant is, vraag je je af waar je de planten hebt geplaatst.

Bespaar door de tuin de tijd te gunnen!

Toch is ook hier te besparen. Zo is geduld een goede manier. Koop bodembedekkers en na een jaar ga je deze splitsen en vul je binnen een paar jaar een groot oppervlakte van de grond. Ook het scheuren van planten is een optie, al ben ik niet kenner genoeg om hierin advies te geven. Mijn moeder weet er alles van, dus straks als het werken in de tuin begint, zal ik haar zeker naar deze mogelijkheid vragen. Ook stekken is een optie.

Natuurlijk heeft het liefst iedereen zijn tuin gelijk vol met de mooiste bloemen en planten, maar door de tuin de tijd te geven te groeien, bespaar je mega veel geld uit! Geld dat je dan weer aan andere zaken kunt spenderen.

Wensen te over, ook hier!

Sparen voor iets moois geeft mij een heel goed gevoel. Zo heb ik best dromen ook voor deze tuin, maar als je elk jaar iets beetpakt ben je met een paar jaar ook een eind onderweg. Daarbij is het altijd verstandig om te kijken naar het aantal jaren dat je van plan bent ergens te wonen, of je in een koophuis of huurhuis woont etc.

Bezint eer ge begint! Doe dan ook alleen wat jij wilt en niet omdat je voor de buurt een leuke tuin wilt hebben. En wees realistisch. Als je jonge kinderen hebt of honden, dan zijn sommige opties niet zo ‘handig’ te noemen. Dus goed iets uitdenken scheelt uiteindelijk ook geld.

Als ik vorig jaar toch het plan van de inrichting van de tuin had doorgezet, had ik nu spijt gehad, gezien de bruikbaarheid daarvan was tegengevallen wetend wat ik nu weet. Een jonge hond is immers niet zo makkelijk uit bepaalde delen van een tuin te houden en kiezels erg mooi, maar graven ook. Ik zie het al helemaal voor me. De mooi aangelegde worteldoeken met siersteentjes er boven op waren nu binnen mum van tijd kapot gegraven met een heel aparte ‘tuinlook‘ tot gevolg vermoed ik zo…  🙂

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten