Tropenjaren De Eerste 5 Jaar van het Ouderschap
| | |

Tropenjaren: De Eerste 5 Jaar van het Ouderschap

Tropenjaren De Eerste 5 Jaarvan het Ouderschap

De eerste 5 jaar van het ouderschap worden vaak de tropenjaren genoemd. Dit komt doordat het ouderschap erg zwaar kan zijn, vooral in de eerste 2 jaar. De kleine spuit vraagt veel directe zorg en is in het begin zelfs compleet afhankelijk van jou als ouder. Ondertussen probeer jij als ouder ‘alles’ goed te doen, maar dat lukt niet altijd. Je bent moe van de korte nachten met vele onderbrekingen en dat gaat niet altijd ten goede van je humeur en stabiliteit. En dan hebben we het nog niet over je andere rollen die je naast het ouderschap moet vervullen. Je bent ook nog partner van, werkt, sport en onderhoud sociale contacten met dierbaren.

Het is normaal dat je de eerste vijf jaren van je kinderen beschouwt als zwaar.

Als je op dit moment net ouder bent geworden, ofwel als de baby eraan komt, wees dan niet ongerust wanneer het even moeilijker gaat. Het is normaal en iedere ouder maakt het mee. Je moet een nieuwe balans vinden tussen het ouderschap en de andere rollen in je leven. Er zijn veel mensen die je kunnen helpen als het even wat lastiger is. Zoek bijvoorbeeld naar een ouder-kindgroep in de buurt, vind andere jonge ouders op sociale media of lees boeken over tropenjaren en het ouderschap.

Tro·pen·jaar (het; o; meervoud: tropenjaren) 1 jaar, doorgebracht in de tropen 2 (figuurlijk) bijzonder zwaar, slopend jaar

Tropenjaren zijn echt niet niks, maar gelukkig is het maar tijdelijk. Bovendien zijn tropenjaren ook mooi, je ziet je kind groeien en ontwikkelen. Er komen steeds meer lachjes en knuffels. Het is een bijzondere tijd die snel voorbij gaat, dus probeer er ook van te genieten, hoe zwaar het soms ook is na de zoveelste gebroken nacht. De ontwikkelingen van je kleine spruit gaan mega snel.

Na de tropenjaren komt er vaak een opluchting, je kinderen gaan steeds meer hun eigen weg, de directe zorg en daarmee afhankelijkheid neemt af. En dan is het opeens weer een heel andere fase in je leven. Maar laten we eerst eens kijken naar die tropenjaren, waarom zijn ze zo moeilijk?

Tropenjaren De Eerste 5 Jaar van het Ouderschap

Redenen waarom tropenjaren als moeilijk worden ervaren

Eén van de redenen is dat alles nieuw is, je bent voor het eerst moeder of vader en daar moet je aan wennen. Je kind is klein en afhankelijk van jou, hij of zij kan nog niet praten of lopen. En dat betekent dat je 24/24 uur beschikbaar moet zijn. Er is geen tijd voor jezelf, want alles draait om je kind. En bij de eventuele tweede kleine spruit is een deel bekend, maar elk kind is anders, heeft zijn eigen manieren en het is altijd zoeken naar wat werkt. Ook dien je dan deze extra lieverd te integreren in je agenda als ouder. Je aandacht verdelen over meerdere kinderen is ook iets wat extra energie vraagt en aanpassingsvermogen.

Daarnaast ben je misschien ook nog werkende moeder of vader en probeer je een balans te vinden tussen werk en gezin. Dit kan erg moeilijk zijn, want op het moment dat je thuiskomt van je werk ben je moe en wil je liefst ontspannen. En juist dan moet je aan de slag met het avondeten, badje en boekje voorlezen. En dan is de opvang van je kind onder werktijd nog goed geregeld. Dat is in coronatijd wel anders geweest bij vele jonge ouders. Denkend aan de sluiting van de kinderdagopvang, het verplichte thuiswerken en hoe dat dan te combineren met je kleine spuit. Hopelijk was dit een tijdelijke situatie, die nu (april 2022) achter ons ligt. Iedereen hoopt immers dat corona en de lockdowns niet meer in die mate terugkeren na twee pittige jaren.

Ook moet je de hormonen niet uitvlakken. Deze spelen een grote rol in de tropenjaren. Je bent als vrouw wellicht bekend met de baby blues, dit is een periode van een paar weken na de bevalling waarin je snel chagrijnig en emotioneel bent. Dit komt door de grote hormonale veranderingen in je lichaam. Het kan erg lastig zijn om hiermee om te gaan, maar gelukkig is het maar tijdelijk. Let wel: het ontzwangeren duurt in totaal ‘minstens’ net zo lang als de zwangerschap zelf.

Barbara(44): Mijn ervaring is dat het ontzwangeren gemiddeld een jaar duurt eer je echt weer het gevoel hebt jezelf te zijn. Dus als je vlug daarna weer een kind verwacht kan het zomaar zijn dat je voor je jezelf weer hebt teruggevonden weer doorstroomt in de hormonenflow van de nieuwe zwangerschap. En als zwangere was ik echt niet altijd de ‘makkelijkste’ in de omgang. 😉

Je partner kan een grote steun zijn in de tropenjaren, maar het is niet altijd makkelijk om elkaar te begrijpen. Je bent misschien sneller geïrriteerd dan normaal en dat kan leiden tot ruzies. Je hebt beiden je eigen uitdagingen in deze hectische fase en het belangrijkste is dat je elkaar blijft opzoeken en praat over dingen waar je tegenaan loopt. Samen kom je er makkelijker doorheen, zeker als je elkaar begrijpt en weet hoe de ander zich voelt.

De tropenjaren zijn dus zeker niet makkelijk, maar gelukkig is het maar tijdelijk. Na deze periode komt er meer rust in je leven en kan je weer gaan genieten van je gezin. Tot die tijd is het belangrijk om steun te zoeken bij je partner, familie en vrienden. Zij kunnen je helpen om de tropenjaren door te komen.

Extra tips om de tropenjaren door te komen

– Vind een balans tussen werk en gezin.

Dit is een proces, dus wees niet te hard voor jezelf als je merkt dat je niet snel je draai hierin vindt.

– Zoek steun bij je partner, familie of vrienden.

Vele ouders zijn deze fase aan je vooraf gegaan. Je verhaal delen met vrienden kan al veel goed doen. Het gevoel niet alleen deze fase door te gaan is al fijn.

– Neem af en toe even een time-out

Probeer met regelmaat een moment echt voor jezelf te vinden. Iets totaal los van de kinderen en je gezin. Iets waar jij van ontspant.

– Wees lief voor jezelf!

Je doet het goed, ook al heb je wellicht het gevoel steeds te falen. Geen enkele ouder wordt perfect geboren, dit is een leerproces. Je doet alles naar beste weten en kunnen en geef jezelf de tijd en accepteer dat je er achter zal komen dat je iets beter anders kunt aanpakken en kijk niet negatief terug maar positief vooruit.

– Geniet van de kleine dingen!

Door de moeheid kan het genieten soms moeilijk zijn, maar echt elke dag is er eentje om intens te beleven. De eerste jaren vliegen. Je kinderen groeien en ontwikkelen zich mega snel. Vier de kleinste succesjes heel bewust. Geniet van de eerste lach, de eerste draai, de eerste (vul maar in)… en vooral ook van de knuffeltijd. Voor je het weet heeft je spruit geen rust meer in zijn donder voor lange knuffelsessies. 😉

Na de tropenjaren wordt het makkelijker

Het kan nog steeds zwaar zijn na de tropenjaren, maar in deze periode wordt het vaak wat makkelijker. Je weet dan ook beter wat je kan verwachten van je kind en hoe je ermee om moet gaan.

Na de tropenjaren komt er meer rust in je leven, je kind wordt wat ouder en je hebt meer tijd voor jezelf. Soms kan het even wennen zijn, maar uiteindelijk zul je merken dat de tropenjaren een mooie tijd was. Je hebt in deze jaren veel geleerd, en je kind is een groot deel van je leven geworden.

Barbara(44): Toen mijn dame van nu 11 jaar de tropenjaren achter zich liet vond ik dit een verademing. Nooit meer zei ik toen. Niet wetende dat ik nu (2022) weer midden in de tropenjaren zou zitten met twee schatten van jongens samen met vriendlief. En ja, het is weer zwaar, zelfs zwaarder dan toen omdat ik nu ouder ben en wellicht speelt ook de coronatijd extra mee.

Tropenjaren zijn zwaarder als je op latere leeftijd jonge kinderen hebt. Al geniet ik ook enorm veel van mijn lieve jongens, het nu een stuk vermoeiender op mijn 44ste dan toen ik halverwege de dertig was. Ook zal meespelen dat we nu twee jonge kinderen hebben van 1 en 3 jaar. Destijds was ik een alleenstaande ouder (wat het ook zwaarder maakte) maar had ik enkel dochterlief om te begeleiden.

Toch, alleen al het feit dat ik dit alles nogmaals mag meemaken, de jongens samen met mijn lieve man geeft mij ongelooflijk veel voldoening, liefde en energie. Dus tropenjaren of niet, we maken er het beste van en genieten dagelijks van de meest bijzondere momenten met onze jongens en oudere zus geniet net zo hard met ons mee. Dat helpt om de moeilijke, zware momenten wat makkelijker te behappen.

Heb jij tropenjaren gekend? Of ben je er middenin beland? Hoe ga jij hiermee om of heb je tips voor andere tropenjaren-ouder(s)? Laat het weten in de reacties! Tot de volgende keer.

Barbara Oosthoek handgeschreven 3.1

Bewaar deze pin voor later:

Tropenjaren De Eerste 5 Jaarvan het Ouderschap

Je kan Onlybyme vinden op PinterestFacebookInstagramTwitter en Bloglovin’.
Leuk als je deze website gaat volgen!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten