techniek

Techniek: stimuleer (jonge) meisjes richting ICT

De technische sector is als nooit tevoren mega in ontwikkeling op dit moment. Techniek is hot!

Vele soorten banen liggen voor het oprapen, nu en in de nabije toekomst van onze kinderen. Vroeger waren technische beroepen veelal het terrein van mannen en werd er gekscherend vanuit gegaan dat je tot de categorie ‘nerd’ diende te behoren om slim genoeg te zijn voor deze zeer ingewikkelde materie en je dagen te willen verslijten starend achter een ‘saai’ schermpje.

Tegenwoordig is niets minder waar. De techniek is alles behalve saai te noemen en kan juist allerlei soorten studenten bekoren door de veelzijdige (nieuwe) functies die in het werkveld worden aangeboden. Geen enkele sector heeft zoveel innovatie op dit moment als de ICT (feitelijk de gehele technische branche).  Juist nu is het ook voor meisjes interessant om kennis te maken met dit werkveld en wordt er vanuit de overheid campagnes gevoerd om de technische opleidingen voor zowel jongens als meiden een aantrekkelijke studiekeuze te laten zijn.

techniek

Persoonlijke ervaringen met techniek

Persoonlijk heb ik nooit veel met techniek gehad, ik begreep er weinig van. Nu ik ouder ben is de interesse toegenomen richting hetgeen techniek allemaal mogelijk kan maken. Feitelijk begint alles wat we hebben in deze huidige maatschappij met techniek. Heel het denkproces van nieuwe producten die deze laatste paar decennia zijn verschenen, heel het gebied van digitalisering, feitelijk alles waar de meeste bedrijven en ook wij thuis mee werken is bedacht en gemaakt door mensen die wel die roeping hadden om met techniek aan de gang te gaan.

Het is nu leuker voor meisjes op met techniek aan de gang te gaan!

Inmiddels zie ik mijn jonge dame aan de gang gaan met techniek op haar eigen niveau, ze is begonnen met coderen, maakt 3D puzzels en bouwt er lustig op los met Lego en andere bouwmaterialen.

Haar vragen: hoe dingen werken, waar iets vandaan komt?  Zaken die voor mij als ouder vanzelfsprekend zijn, worden door haar belevingswereld weer bijzonder gemaakt. Terug naar de oorsprong van stroom bijvoorbeeld. Want mijn wijsneusje heeft heus door dat de stroom in het stopcontact ook weer ergens vandaan moet komen en hoe komt het daar dan in… ? 😉

Vroeg beginnen met aanbod van techniek!

Hoe vroeger kinderen kennismaken met techniek, hoe eerder ze daar de lol van gaan inzien. De traditionele rolverdeling dat jongens vooral met papa gaan klussen en meiden met mama in de keuken verdwijnen is nu toch echt wel passé. Ja meiden zorgen nog steeds graag voor hun geliefde poppen en willen leren koken en cupcakes bakken. Volgen elke hype op hun leeftijd, en jongens dito op het mannelijke vlak, maar er is genoeg overlapping te vinden tegenwoordig.  Dametjes gaan rustig met papa aan de klus en jongens met mama koekjes bakken.

Lego: het blijft een geweldige uitvinding!

Zo is er voor meisjes op het gebied van Lego al heel veel te vinden, zijn er zelfs vrolijke kleuren toegevoegd aan het totale aspect om het voor kleuterdametjes al leuk(er) te maken om te gaan bouwen met de o zo bekende blokjes.

lego uit eigen jeugd
Dit legohuisje heeft mij zelf op jonge leeftijd uren beziggehouden. #memories

Al is het in mijn mening niet eens nodig, want meisjes spelen net zo goed met tractors, politieauto’s en de brandweer. Sterker nog, de roze hype eenmaal voorbij (hier begint dametje andere kleuren meer te waarderen nu op de leeftijd van 6 jaar), is er helemaal niets mis met de meer jongensachtige kleuren als blauw, wit en groen! Geel is hier zelfs favoriet numero 1!

Technisch lego laat het gebouwde tot ‘leven’ komen!

Na het kennismaken is er op Lego Technic gebied ook al genoeg te vinden wat meisjes zal aanspreken. Lego door ‘techniek’ tot leven brengen is natuurlijk nog veel leuker, dan dat het enkel statisch blijft. Kinderen willen ervaren en technisch Lego is daar uitermate geschikt voor. Spelenderwijs krijgen kinderen al voor de theorie erachter tot op de puntkomma wordt uitgekauwd op de middelbare school veel kennis mee door te doen! Het kwartje zal dan waarschijnlijk theoretisch ook sneller vallen wanneer ze daar mee in aanraking komen.

Mijn advies als mama van een dametje is dan ook: stimuleer je kind in elke richting van interesse. Wil hij of zijn technisch meer leren van de wereld, er zijn vele mogelijkheden ook al op jonge leeftijd die toegankelijk worden aangeboden.

Technisch Lego is er een van, digitaal is er tegenwoordig al van alles mogelijk en wordt er op school ook veel meer aandacht besteed aan techniek als vakgebied. Een zeer positieve ontwikkeling! Coderen is voor kinderen al heel goed vanachter de computer te volgen vanaf kleuterleeftijd. Het leren omgaan met tablets kan al op peuter leeftijd beginnen.

Sommige ouders gruwelijk hiervan, willen liefst dit zo veel als mogelijk beperken. Zelf denk ik dat de nieuwe ontwikkelingen aanbieden met mate, in combinatie met het fantasiespel op andere wijzen heel goed is voor de ontwikkeling. Techniek is de toekomst, beter goed begeleiden dan proberen te negeren of uit te stellen.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten