Suggestie woord van 2020 : gezinsthuiswerken

Bij deze wil ik een suggestie doen voor HET woord van 2020: Gezinsthuiswerken.

Keukentafel met daarop 3 laptops en heel het gezin aan het werk. 
#gezinsthuiswerken
Gezinsthuiswerken aan onze keukentafel – 20 maart 2020 © Barbara Oosthoek

Ik denk dat velen de situatie afgebeeld op de foto hierboven nu ook dagelijks thuis aan de keukentafel hebben. Manlief werkt vanuit huis, dochterlief heeft schoolwerk en ikzelf probeer tussen alles door thuis te studeren. Een persoonlijke blog vanuit ons gezin.

Gezinsthuiswerken – een unieke situatie

Het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, heeft een situatie gecreëerd in Nederland die ik met mijn 42 jaren nog niet heb meegemaakt. Dit geldt feitelijk voor (bijna) iedereen. Een land grotendeels stilleggen gebeurt feitelijk alleen in zeer uitzonderlijke situaties, zoals uitbraken van zeer besmettelijke en/of dodelijke ziekten en oorlogen. Dit laatste hebben we hier in Nederland gelukkig al lange tijd niet meegemaakt. Juist dit jaar herdenken we 75 jaar vrijheid.

Nog geen totale lock-down van Nederland

Nu hebben we in Nederland nog niet eens de totale ‘lock-down’ situatie die wel in veel landen om ons heen van kracht is. De maatregelen die nu van kracht zijn kunnen nog verder worden aangescherpt. Tot op heden zijn deze tot en met 6 april van kracht.

De huidige maatregelen

Het pakket aan maatregelen in de aanpak van het coronavirus in Nederland is via de link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-de-aanpak-van-het-nieuwe-coronavirus-in-nederland in te zien.

Daar staat t/m 19 maart 2020 het volgende aan maatregelen:

 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. (Meer informatie over dit ‘social distancing’ staat hieronder bij de veelgestelde vragen.)
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever.
 • Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht tot en met maandag 6 april. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis (niet ter plaatse opeten). Coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten tot en met maandag 6 april. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Hoe gaat het gezinsthuiswerken er bij ons aan toe?

Beter dan vooraf verwacht! Al ligt dat wel aan het moment van vragen. 😉 We, partnerlief en ik, hebben beiden onze momenten met frustraties. Beiden met een agenda vol met werkzaamheden waar de nodige focus voor nodig is, en dat kan met gezinsthuiswerken niet altijd even gemakkelijk worden gerealiseerd.

Hoe ervaart onze dochter (9) het gezinsthuiswerken?

Nu heb ik deze vraag niet direct aan haar gesteld, maar gisteravond kwam in een gesprek naar voren dat ze het niet heel erg vond om thuis te zijn. Het schoolwerk had ze veel eerder af dan op school en meer tijd over voor andere bezigheden. Ergens vinden we het goed dat ze nog niet de totale ernst van de situatie kan overzien, dat ze nog kind kan zijn op dit moment. (Het is duidelijk dat wij daar als volwassenen anders over denken en de situatie, hoewel we er veel begrip voor hebben, als een noodzakelijke maatregel zien.)

Buitenspelen?

Op dit moment laten we haar nog wel dagelijks (bij mooi weer) even naar buiten gaan, al is dit wel een discussiepunt waar we het geregeld over hebben. Ze is in goede gezondheid en vertoont totaal geen symptomen van verkoudheid. Ook dringen we er bij haar op aan afstand te houden van andere kinderen. Al is dit natuurlijk ingewikkeld, maar ze houdt zich er wel aan en doet geen tikspelletjes en vermijdt direct contact met andere kinderen.

Ze is vooral actief op haar ‘space-scooter‘ op de skatebaan en die beweging heeft ze nodig. We bekijken per dag hoe ze eraan toe is en met welke verhalen ze thuiskomt.

Thuis werken aan school

Deze week is de basisschool vanaf dinsdag begonnen lesgeven op afstand. Maandag hebben we haar even laten wennen aan het thuis zijn en vanaf dinsdag volgt ze het rooster van school. We hebben gister haar boeken en schriften opgehaald en ze krijgt online instructies van haar leraar. Ook kan ze online vragen aan hem stellen. Het scheelt dat ze graag naar school gaat, dus we hoeven haar niet echt te motiveren om aan schooltaken te werken. Ook zit ze al in groep 6 en heeft ze al geleerd erg zelfstandig aan haar taken te werken op school en daar verandert thuis niet veel aan. Wel vergt het de nodige begeleiding qua planning en wanneer wat te doen (en wanneer iets aan ontspanning).

Uiteraard is ook de nodige aandacht om de dagen leuk te houden. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Spontane ingevingen werken tot op heden zeer goed. 😉

Lukt het studeren een beetje? En het thuiswerken van manlief?

Wisselend. Het ligt aan de soort werkzaamheden. De taken waar veel focus bij wordt gevraagd zijn het lastigst.

Studeren is dus ronduit ingewikkeld. Zeker daar kinderen nu eenmaal continu aandacht vragen, actief en passief. De stilte is hier in huis dan ook ver te zoeken (los van de geluiden van de bouwwerkzaamheden waar ik eerder al een fotoblog over schreef) en hoewel ik mezelf zou kunnen afsluiten met muziek op de oren, dan nog krijg je meer mee dan gewenst en heb ik als mama de neiging in te grijpen. Het enige wat werkt is mezelf afzonderen van de rest, maar dat betekent dan direct dat vriendlief feitelijk niet meer verder kan met zijn werkzaamheden die over het algemeen behoorlijk wat focus vragen.

We lossen het samen deels op door te werken/studeren op tijden dat de kinderen slapen. Enkel gooit bij mij een groot slaapgebrek ook nog roet in het eten. Nachtelijke geluiden vanuit de kamer van zoonlief (11 maanden) laten mij meer dan eens wakker zijn op momenten dat ik liefst diep in slaap lig. Helaas is dit nu eenmaal iets wat bij het mama-zijn hoort. Vriendlief hoort het ook, maar valt daarna weer direct diep in slaap. Ik kan daar best jaloers op zijn, moet ik bekennen. 😉

Ik kan niet én mama zijn én genoeg tijd besteden aan mijn studie thuis. Dit is ook de reden voor ons geweest om voor de kinderen een deel van de week opvang te regelen onder en buiten schooltijd. Een bachelor verpleegkunde doe je niet ‘even’ erbij.

Positief denken helpt!

Toch probeer ik het positief te benaderen en zijn er medestudenten die het zwaarder hebben met andere familiaire omstandigheden en werkzaamheden. Zo heb ik vanuit levenservaringen, werkervaring en eerdere studies een voorsprong op mijn jongere medestudenten en kan ik een deel van de studiestof sneller tot me nemen.

Daarbij is een examen gepland op 31 maart uitgesteld daar we niet naar de campus kunnen tot en met 6 april. Ze zijn bezig om digitaal online toetsen vanuit huis mogelijk te maken, met cameracheck o.i.d. , maar vooralsnog schuift de examendatum van die toets op. Of we 9 april de andere toets wel kunnen maken op de campus of vanuit huis wordt later bekend gemaakt. We moeten dus wel doorstuderen.

Online college

We krijgen nu op onze wekelijkse collegedag de vakken die online kunnen worden gegeven via MS Team aangeboden. Dit is even wennen, maar het werkt. De overige vakken worden zodra we weer naar de hogeschool mogen ingehaald in een komend studieblok. Alles om geen studievertraging op te lopen. Het is afwachten hoe de situatie rondom het coronavirus zich verder in Nederland gaat ontwikkelen. Wel kan ik thuis (wanneer daarvoor de mogelijkheden en vooral de focus) al de lessen uit het komende blok (we zitten aan de afronding van dit blok) voorbereiden. Er is genoeg te doen.

Extra tijd voor elkaar door het thuiswerken

Samen thuiswerken heeft ook een voordeel. We zien elkaar meer en er is daardoor ook meer tijd voor contact. Het jachtige bestaan is deels wat tot stilstand gekomen. Ook al komen we beiden niet aan al onze zakelijke werkzaamheden toe, toch zoeken we elkaar bewust op voor de nodige ontspanning. Dit doet ons beiden erg goed.

We zijn ook bezig met het verder inrichten van onze woning en de plannen voor de tuin worden ook steeds concreter. Onze woonkamer heeft al een aardige metamorfose ondergaan. Binnenkort daarover een update in een losse blog. We waren in ieder geval thuis om de bestelde meubels in ontvangst te nemen. Nu nog alles inrichten. 😉

Wordt vervolgd.

Wordt gezinsthuiswerken het woord van 2020?

Vermoedelijk niet. Er zijn tig andere woorden die dit jaar worden ‘verzonnen’ en breed verspreid via de media. Ik verwacht niet dat deze suggestie het zal gaan halen tot woord van 2020. Toch is het een samentrekking van woorden die nu heel actueel zijn: gezin en thuiswerken. Dus wie weet. 😉

Leuk dat je de tijd hebt genomen deze persoonlijke blog te lezen!

Lieve groet,

Barbara

Comments

 1. Wij zijn ook veel buiten. Daarnaast knutselen we elke dag iets. Denk ook niet dat dit woord hét woord van 2020 word, maar ben wel benieuwd welke het dan wel zal worden?

  1. Barbara says:

   Tuurlijk wordt dit niet het woord 2020. Het was gewoon een woord wat ik ter plekke verzon en bedacht dat het woord 2020 ook door iemand wordt verzonnen. 😉

 2. Linda Meester says:

  Het is hier wat hectisch met 3 dochters met een vol schoolprogramma. Even stoeien met de deviches en de wifi

  1. Barbara says:

   Ik ben wat dat betreft dankbaar dat onze kleine man nog lang niet toe is aan schoolwerk en we naast onze eigen werkzaamheden enkel dochterlief hoeven te voorzien van een laptop (en per toeval is er nog een oudje beschikbaar, daar we recent een nieuwe hebben aangeschaft).

 3. Frederique says:

  Wij zitten met zijn 4en thuis waarvan er 2 online school hebben en 1 (ikzelf) vanuit huis werk. Mijn oudste is al klaar met school maar werkt in de horeca dus die zit ook thuis. Zij moet dan weer op de computer dingen voorbereiden voor haar studie volgend jaar. Maar wij moeten dus wel in shifts werken/leren omdat we geen 4 computers hebben. Best een uitdaging. Los daarvan vind ik het supergezellig om ze allemaal 24/24 in huis te hebben.

  1. Barbara says:

   Ik snap direct dat het wat planwerk vergt Frederique. Hier in de luxe omstandigheid dat we wel genoeg laptops hebben. Ook hier is het wel gezellig met zijn allen thuis (op wat discussies na soms). We maken er gewoon het beste van!

 4. Leuk om te lezen hoe jullie het reageren. Ik heb het geluk dat mijn kinderen wat ouder zijn, en zelf hun huiswerk en dergelijke maken. Ik heb daar dus geen extra werk mee.

  1. Barbara says:

   Dat is dan weer een meevaller Nicole. Toch is en blijft het altijd aanpassen aan de situatie en ik (en velen) kijk toch ook wel uit naar het moment dat de crisis wat afneemt.

 5. Malou says:

  Haha, dat is creatief bedacht. Ik zelf werk in de zorg dus ben er soms nog even uit. Sterkte met deze lastige en onzekere tijden!

  1. Barbara says:

   Ik ga tzt werken in de zorg en heb me wel her en der aangemeld als inzetbaar. Indien de nood hoger wordt kan het best zijn dat ik ergens word ingezet. Tot die tijd studeren en zorgen dat ik mijn punten behaal en via stages mijn bijdrage kan leveren in de zorg.

 6. Jasmina says:

  Ik vind het nog best lastig hoor, thuiswerken met mijn kleine monstertje. Maar goed, we zijn nu wel veel meer samen dus ik tel mn zegeningen

  1. Barbara says:

   Hier probeer ik ook dagelijks stil te staan bij de zegeningen en die zijn er best veel.

 7. rachel says:

  ik werk altijd al thuis dus voor ons is het niet echt een aanpassing, wat wel een aanpassing is is dat onze meiden nu de hele tijd thuis zijn maar die doen gewoon hun eigen ding

  1. Barbara says:

   Ik heb zelf ook tijden vanuit huis gewerkt (als betaald blogger), maar nu met studeren is het best een uitdaging zoals je kon lezen. En ook manlief nog die ook fulltime thuiswerkt en dan nog de kinderen. Het is te doen hoor, we wennen al aardig aan de situatie maar ik bemerk wel dat het me goed doet als ik even een ommetje maak. 😉

 8. Caroline says:

  Goed om een inkijkje te hebben hoe het gezinsthuiswerken er bij andere gezinnen aan toe gaat.

  1. Barbara says:

   🙂 Leuk dat je het woord noemt in je reactie. Ikzelf vind het ook fijn om elders de ervaringen te lezen!

 9. Linda says:

  Echt een bizarre situatie. We zullen deze tijd echt nooit vergeten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.