WhatsApp Image 2021 07 08 at 20.30.31

Studeren op latere leeftijd met een jong gezin | Propedeuse behaald!

Het is tijd voor een persoonlijke update! Genoeg te schrijven voor meerdere updates na een langere periode van stilte, maar deze update is zeer leuk om te delen en daarom begin ik hiermee.

Onlybyme: Een persoonlijke blog van Barbara, een 43 jarige moeder van 3 kinderen, 10, 2 en 0 jaar, gelukkig samen met partner (50) met al uit huis wonende zoon van 19. Studerend voor HBO-verpleegkunde gecombineerd met een jong gezin.

WhatsApp Image 2021 07 08 at 20.30.31
Mijn lieve man en kinderen verrasten mij per post met deze leuke kaart en lekkere versnapering. 😉
WhatsApp Image 2021 07 08 at 20.30.31 1

Propedeuse behaald!

In februari 2020 begon ik de HBO-verpleegkunde opleiding en best trots kan ik nu officieel bevestigen dat ik mijn Propedeuse heb behaald. Het is me feitelijk, zeker in combinatie met onze jonge gezin, relatief makkelijk af gegaan. In minder dan een jaar actieve studie (tussendoor de zwangerschap van Jonah die me dwong om een ruim half jaar amper te studeren) heb ik alle modules in 1x behaald en recent mijn eerste stageperiode afgerond met een zeer goed gevoel.

Het is mogelijk: studeren met een jong gezin

Ik ga niet zeggen dat het eenvoudig is en soms is het letterlijk kiezen en andere zaken laten liggen die ook aandacht willen (hobby’s als bloggen, verbouw/opruimplannen in huis en tuin etc.) en afstemmen met partnerlief wat, wie, wanneer doet, maar het is te doen.

Als kennisjunk is studeren een hobby

Nu vind ik het echt leuk om te studeren en is het duiken in de boeken voor mij een vorm van ontspanning, omdat ik als kennisjunk met veel interesse in het zorgveld de kennis naar binnen alle theorie naar binnen zuig en liefst meer en meer wil leren en weten. Dit, en een bulk aan levenservaring én werkervaring zal het behalen van mijn Propedeuse deels hebben vergemakkelijkt. Al blijft het pittig om studeren te combineren met een baby en dreumes die je beroven van de nodige (nacht)rust. 😉

Studeren kost tijd en die is er niet altijd in een jong gezin

Het meest lastige is het soms letterlijk ontbreken van tijd en/of energie om te studeren. Jonge kinderen worden nu eenmaal vaker ziek, je raakt spontaan zwanger en er zijn andere redenen waarom het studeren soms lastig te plannen is. Daarom is het denk een geluk dat ik een deel van de studiestof betrekkelijk eenvoudig erin heb gekregen, maar dan nog kost het tijd om alle opdrachten uit te werken en de stageuren te lopen. Er is hier dan ook de nodige planning aan vooraf gegaan en soms echt overleg met manlief hoe tijd vrij te maken voor het studeren.

Met regelmaat heb ik dan ook moeten besluiten geen blog te schrijven, ook al is er genoeg om over te schrijven geweest hier in Huize Only. De uren van de dag vliegen om. Toch is dan aan het einde van het studiejaar de beloning van het behalen van de Propedeuse dan groot. Met veel plezier ga ik verder naar de hoofdfase van de opleiding en start ik in het najaar met een stageperiode in de thuiszorg. Na de intramurale zorg is nu dus de extramurale zorg aan de beurt om mee kennis te maken. Hier heb ik heel veel zin in!

Nog meer updates onderweg!

Snel na deze update volgen nog meer updates over onze (zorgen om) peuter Hidde, onze pittige maar heerlijke baby Jonah, onze tienerdame en wat persoonlijke gezondheidsperikelen. Je begrijpt het al: er gebeurt behoorlijk wat in Huize Onlybyme! Tot snel.

Lieve groet, Barbara


Enkele eerdere blogs over studeren:

(Te) druk met gezin en studeren| Persoonlijke blog

Ouderschap, werken en studeren is een uitdaging tijdens de lockdown

Ons gezin en studeren combineren: hoe gaat het?

Vandaag is het zover: de studie begint!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten