stappenplan verhuizing

De stappen die je moet ondernemen als je gaat verhuizen

Verhuizen is niet niks. En dan te bedenken dat ik het al 15 keer heb gedaan. Ik hoop dat de laatste keer, dan ook écht de laatste was. (Al weet ik nu al dat ik nog vaker zal gaan verhuizen, maar gevoelsmatig….. ) Na 15 keer al mijn spullen gepakt te hebben, is het wel even genoeg geweest. Het huis hier in Enschede bevalt ons goed. Een kindvriendelijke wijk, de speeltuin direct achter het huis, veel leeftijdgenoten voor dochterlief en ook nog veel startende gezinnen. Dus ook als de zwangerschap goed gaat is er voor de baby die we volgend jaar verwachten weer aansluiting.

stappenplan verhuizing
Verhuiswagen bij oude huis. – ©Barbara Oosthoek

Stappenplan verhuizing

Elke keer weer levert verhuizen gedoe op, zo ook tijdens mijn verhuizing naar vriendlief naar de andere kant van het land. Om jullie een hoop ellende te besparen, heb ik een stappenplan gemaakt.

  1. Spullen in- en uitpakken

Een verhuizing is het perfecte moment om eens kritisch te kijken naar de spullen die je momenteel in bezit hebt. Natuurlijk zit er veel troep bij en je hebt lang niet alles nodig. Maar ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om soms afstand te doen van bepaalde spullen. Toch is het echt een fijn gevoel als je je nieuwe huisje instapt zónder troep. Als je wel veel spullen wilt meenemen, is het ook mogelijk om een verhuisdienst in te schakelen. Zij zorgen er dan voor dat alle spullen in dozen worden gestopt. Mijn vorige ervaring was iets minder, maar ik heb ook zeker fijne ervaringen gehad met verhuisdiensten. Het scheelt je wel veel werk en geeft je rust.

  1. Check je verzekeringen

Tijdens een verhuizing doe je niet alleen afstand van bepaalde spullen, er komen ook een hoop nieuwe spullen bij. Nieuwe meubelstukken, planten en ga zo maar door. Je doet er alles aan om je nieuwe huisje zo gezellig mogelijk in te richten. Echter, het is dan wel belangrijk om te kijken naar je inboedelverzekering aangezien de inboedelwaarde misschien verhoogd is. Met deze verzekering verzeker je de spullen in je huis tegen diefstal, brand of andere schade. Aangezien ik ben gaan samenwonen met vriendlief hebben we onze verzekeringen aangepast naar de nieuwe inboedelwaarde. Het is daarnaast vaak goedkoper om één verzekering af te sluiten in plaats van twee losse verzekeringen. Dat was ook nu het geval.

  1. Energiecontract

Waar je ook achteraan moet gaan, is je energiecontract. Vaak kun je je energiecontract meeverhuizen, maar dit is niet altijd geval. Omdat ik nu van twee huizen naar één huis ben gegaan, wisten vriendlief en ik al dat we konden besparen op de kosten voor energie. Een vriend van me wees me erop dat het handig is als ik energie vergelijk. Dat heb ik toen gedaan op een site waar je energie kunt vergelijken. Dit is echt heel handig en scheelt je een hoop gedoe. We zagen in één oogopslag welke energieleverancier voor ons nieuwe huishouden het goedkoopste zou zijn.

  1. Verander je abonnementen

Je internet- en tv-abonnementen moet je ook onder de loep nemen. Vooral als de samenstelling van je huishouden verandert, zoals bij mij het geval was. Ik ben bijvoorbeeld van twee naar vier personen gegaan. Wij hebben goed moeten kijken: wie gebruikt er veel internet en naar welke tv-zenders wordt er gekeken. Natuurlijk, vriendlief en en zoon kijken naar andere zenders dan dochterlief en ik. Uiteindelijk hebben we een goed pakket samengesteld waar we allevier blij van worden.

  1. Adreswijziging

Heel erg logisch, maar vaak vergeet men dit. Als je gaat verhuizen is het belangrijk om dit op tijd door te geven aan instanties en aan, niet te vergeten, vrienden en familie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jezelf meldt bij je nieuwe gemeente. Dit kan al vanaf 5 weken van te voren en tot en met 4 dagen na je verhuizing. Vergeet dit niet, het kan zijn dat de gemeente een boete rekent als je te laat bent. Adreswijzigingen kun je ook laten regelen door bijvoorbeeld de service van PostNL. Op deze manier ben je er zeker van dat je geen belangrijke post mist!

  1. Geef een housewarming en geniet

Als de ellende voorbij is vergeet dat dan ook niet te vieren! Nodig iedereen uit voor een housewarming. Zo kunnen ze zien aan welke woning jij de afgelopen week (of misschien wel maand) hebt geklust. Maak het gezellig en vergeet niet te genieten: je verhuizing is voorbij!

Barbara(40): Nu hadden wij de housewarming al gepland, maar toch uitgesteld. Met een hele hete zomer was hard doorklussen niet echt te doen voor ons. Daar ik letterlijk ziek wordt van de warmte. Daarna kwamen we er al snel achter dat ik in verwachting ben. En de vermoeidheid die daar bij komt kijken is niet mals. Nog steeds is het hier nu niet helemaal zoals we zouden willen en er komt nu ook nog een te maken kinderkamer bij. 😉 Gelukkig hebben we nog vele maanden om de laatste puntjes op de i te zetten, maar nee, snel weer verhuizen: liever niet!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten