5ac008be485d2d7ad95d6cc64b1d3f3bb0edf0bd
|

Monopoly fanaten opgelet: dit najaar verschijnt de Monopoly Cheater editie!

Speel jij graag Monopoly en weet je al dat ‘De Monopoly Cheater editie’ dit najaar eraan komt?’ 

5ac008be485d2d7ad95d6cc64b1d3f3bb0edf0bd

Hier in huize Onlybyme wordt de laatste jaren geregeld Monopoly Junior gespeeld met dametje. Nu ze 7 jaar  is, wordt de classic versie bij haar geïntroduceerd. Bij veel bordspelliefhebbers blijft het klassieke bordspel, ondanks haar hoge leeftijd, een veel gespeeld spel.

Zelf heb ik het spel grijs gespeeld als tiener met broerlief en ook later is het nog geregeld uit de spellenkast gehaald. Nu met allerlei ‘nieuwe’ versies op de markt is Monopoly een blijvende trekker.

Drie versies Monopoly in huis, de vierde onderweg!

Monopoly Junior
©Barbara Oosthoek

We bezitten een ‘oudere’ versie van het Junior spel met de kermis als speelgebied. Daarnaast een ‘gevoelsmatig’ vooroorlogse versie van het klassieke spel uit het jaar nul(gokje: ergens halverwege jaren 80?). En recent de nieuwere update van het klassieke spel met de nieuwe speelpionnen: het badeendje,  de Tyrannosaurus Rex en de pinguïn.

Nieuwe speelpionnen

Monopoly nieuwe pionnen
Embedded picture © Monopoly/ http://www.standaard.be/cnt/dmf20170317_02785259

De nieuwe pionnen zijn bij ons in huis een schot in de roos, met dametje die nog graag eend heeft, een vriend die graag Rex op het bord heeft staan en zijn zoon die (werkelijk waar) al jaren Pinguïns spaart.  Zelf blijf ik veelal bij de oude vertrouwde hoed. Tja, gewoontes verslijten langzaam.

Met de aangekondigde Monopoly Cheater Editie zal er een vierde versie in huize Onlybyme belanden, al heb ik stiekem even op de pagina van Hasbro gekeken en er staan toch nog wel 2 versies bij die ik graag eens zou testen: een recente versie van Monopoly Junior (lijkt meer op het ‘echte’ klassieke spel) en de Monopoly Wereld editie. Al zijn ook de mogelijkheden met elektronisch bankieren weer zeer leerzaam voor dochterlief, en Star Wars is ook best gewild in het gezin (niet echt door mijzelf, maar ik moet ruimer denken…) Kortom, ik vermoed dat de verzameling nog wel verder zal uitbreiden de komende jaren.

Maar goed terug naar het onderwerp….

Deze blog wil ik juist aandacht besteden aan de Cheater editie die dit najaar in Nederlandstalige versie op de markt wordt gebracht.

Monopoly Cheater Editie

Officieel is er nog geen afbeelding door Hasbro aan mij vrijgegeven. Via een andere website kan ik uiteraard wel een Engelstalige versie embedden. 😉

Monopoly Cheater Editie
Embedded picture. © Monopoly

Speel jij graag vals met spelletjes?

Valsspelen is nu eenmaal iets wat velen bewust, dan wel onbewust, toepassen om een spel naar de hand te draaien. Al moet ik wel bekennen liever op kunde te winnen dan op basis van ‘foetelen’.

Als ik terugdenk aan mijn kinderjaren dan werd er best vals gespeeld, met ‘wijlen Jaap’ zelfs zo dik erboven op dat het humoristisch werd. Hij maakt er een soort sport van met speelkaarten te foetelen. Uiteraard zo zichtbaar dat hij werd betrapt, of hij beheerste de kunde ermee weg te komen niet goed genoeg, maar we hebben er menig maal om dubbel gelegen en dat is hetgeen me nu na jaren nog altijd is bijgebleven.

Valsspelen om er voordeel uit te halen: zelf doe ik het liever niet.

Mocht het me overkomen en het is niet opgemerkt, dan zal ik eerlijk bekennen dat ik niet de allereerste ben om het te melden, maar ik zal het zeker niet proberen te ontkennen. Bewust valsspelen, feitelijk weet ik niet of ik die kunde beheers. Het maakt me wel nieuwsgierig naar het nieuwe spel. Zou ik ermee wegkomen, terwijl de andere spelers ook mij een poot proberen uit te draaien?

Vanwege de Wereld Monopoly Dag 19 maart jongstleden werd er door Hasbro een onderzoek* gedaan over het valsspeelgedrag van Nederlandstaligen.

Noot*: enquête uitgevoerd door Brand Science onder 500+ respond/enten van 18-65 jaar in België en Nederland in opdracht van Hasbro Benelux, 9/2/2018.

Onderzoeksresultaten: Zijn wij Nederlandstaligen goed in Valsspelen?

Enkele resultaten uit de gehouden enquête* wil ik graag met je delen:

Monopoly Cheater Editie
© Monopoly

Nederlanders blijken braver dan onze Vlaamse buren! Een kwart zegt eerlijk soms vals te spelen, ruim de helft van de Belgen doet dit. Al is het uiteraard ook mogelijk dat zij de vragen eerlijker beantwoorden, wat ons Nederlanders nog stouter maakt feitelijk. Daar wel 62% van de Nederlanders wel eens is betrapt op valsspelen en dat komt uiteraard niet overeen met een kwart aan eerlijke bekenningen. 😉

Het volgende komt mij niet onbekend voor: mannen spelen meer vals dan vrouwen! (Al kan ik uiteraard nu de repliek al horen… ) Of, dat kan uiteraard ook, misschien zijn vrouwen beter in het goed verbergen van valsspelen! Mannen worden in ieder geval veel vaker betrapt dan vrouwen.

Het blijkt ook dat velen zich schuldig voelen (4 op de 10) indien ze de boel oplichten, al neem ik dit gegeven ook met een korreltje zout. 😉 Ik voel me enkel schuldig indien ik onbewust heb valsgespeeld en dit dus niet mijn intentie was om spelvoordeel mee te bereiken. Zoals al eerder gezegd: liefst speel ik op eerlijke gronden, doordat ik strategisch en met een dosis geluk de anderen te slim af ben. 😉

Hoe je het beste kunt valsspelen met Monopoly?

Het klinkt voor de hand liggend maar het is feitelijk ook echt waar: geld van de bank stelen. Indien je snel bent kom je er merendeel van de tijd mee weg. Of het verzetten van de pion kan heel goed werken. En je richten op de duurdere straten is ook een veel gespeelde tactiek, al is dat met valsspelen niet zo heel goed sneller te bereiken of heb je ook de dobbelstenen in je macht?

Verliezen: een gruwel! Zelf ben ik een hele slechte verliezer. Als kind is zelfs het bord Monopoly al door de kamer gevlogen omdat ik het niet kon uitstaan dat heel duidelijk was dat ik als een van de eersten het spel zou gaan verlaten. (Eerlijk waar gebeurd!) En ik blijk hierin niet de enige want een kleine helft van ons Nederlandstaligen kan niet goed tegen zijn verlies. Het ligt een beetje aan het soort spel. Maar hier duidelijk een MENS ERGER JE WEL persoontje! Is het een strategisch spel met weinig geluk, dan kan ik het waarderen als een tegenspeler me te slim of te snel af is, maar indien het geluk me tegen zit en ik keer op keer verlies dan pfffffff…. (al ben ik uiteraard heel gelukkig in de liefde!)

Bij de nieuwe Monopoly Cheater Editie is valsspelen een must! 

Bankoverval Monopoly
© Monopoly

Zonder deze kunde ga je deze potjes niet winnen?! Ik kan me het nog niet goed voor me halen, hoe dat spel eruit dient te zien en dat het ook nog mogelijk is om te foetelen zonder dat je tegenspelers het ‘zien’ daar ze zich ervan bewust zijn dat je gaat proberen vals te spelen! Toch zal ik zeker die uitdaging aan willen gaan! Met valsspeelkaarten die opdrachten hebben op het gebied van valsspelen en beloningen indien je ermee weg komt moet het zeker een zeer nieuwe ervaring opleveren!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze blog is onderdeel van een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten