Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla
|

Review Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla

Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla is een kaartspel voor 2-4 personen waarbij je samenwerkt, in plaats van tegen elkaar, om de topcrimineel te verslaan! De moeilijkheidsgraad bepaal jezelf!

Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla

| WHITE GOBLIN GAMES | age 10+ players 2-4 playtime 30 | kaartspel | Recensent: Barbara Oosthoek |

Review Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla

Bij lezen van onderstaande ‘inleidende tekst’ had ik nieuwsgierige vraagtekens. Hoe je met een kaartspel vanaf 2 personen moet samenwerken en ook uitdaging kan ondervinden. De strijd is immers vaak leuk als je tegen je tegenstander (in mijn geval partner) strijdt en deze probeert te slim af te zijn. 😉 Toch beviel het samenwerken en samen de topcrimineel verslaan ons uitermate goed. In deze recensie wordt duidelijk waarom wij tot deze conclusie kwamen.

Inleidende tekst

Een crimineel spannend coöperatief kaartspel. Het kantoor van inspecteur Hoogstraten staat vol met dossiers. Een team van rechercheurs heeft maandenlang onderzoek gedaan naar de verblijf-plaats van een internationaal gezochte crimineel. Het onderzoek heeft zijn vruchten afgeworpen: inmiddels is bekend dat deze topcrimineel zich verschuilt in een villa in een afgelegen park. De volgende uitdaging is de arrestatie van deze topcrimineel. De villa wordt namelijk bewaakt door dertien tot de tanden toe bewapende bodyguards. Om bij ons doelwit te komen zullen zij eerst moeten worden uitgeschakeld. Alleen een gecoördineerd team met resolute agenten kan erin slagen de bewakers uit te schakelen en het hol van de leeuw binnen te dringen. In de villa zal het uiteindelijk tot een confrontatie moeten komen… bron

Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla

Doel van het spel

Arresteer alle bodyguards en daarna de topcrimineel. Lukt dit voordat één van de deelnemende spelers zonder politieagenten komt te zitten, dan is het doel gelukt, anders is de topcrimineel jullie te slim af! 

Inhoud doos

 • 54 politiekaarten
 • 1 Inspecteur Hoogstraten kaart
 • 4 topcrimineel kaarten
 • 20 bodyguard kaarten
 • spelregels

Uitleg kaartspel

Voordat het spel daadwerkelijk begint dient er een vast patroon te worden gelegd met een topcrimineel die wordt beschermd door zijn bodyguards. Dit patroon is altijd hetzelfde, maar kan wel in moeilijkheidsgraad worden aangepast.

Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla is te spelen met maximaal 4 personen. Wij hebben het bewust getest met zijn tweeën daar we ons afvroegen of het werkelijk leuk zou zijn samen te spelen in plaats van tegen elkaar. De regels veranderen niet veel met 3 of 4 spelers. Wel zal er meer moeten worden nagedacht over wie er per beurt begint om de bodyguards te verslaan, bij meer spelers.

Iedere speler legt 4 speelkaarten (politieagenten) open neer en vult een lege plek aan na zijn beurt met 1 politieagent. Mocht deze speler in zijn beurt 2 politiekaarten nodig hebben gehad om zijn beurt te voltrekken, dan mag hij niet 2 kaarten aanvullen. Indien een speler zijn beurt niet kan volbrengen, neemt de speler die daarna aan de beurt is deze taak over. Mits alle spelers wel politiekaarten bezitten om te kunnen spelen. Zodra iemand totaal zonder komt is het spel immers afgelopen en verloren.

De bodyguards verslaan

 • Dit kaartspel heeft geen vaste beurten. Je past ‘wie er begint’ per beurt aan. Dit is afhankelijk van de strategie die de politiekaarten gaan volgen om de bodyguard die wordt uitgeschakeld (doel) te bereiken.
 • De bodyguards dienen te worden verslagen door in een vastgestelde volgorde (die pas duidelijk wordt zodra de bodyguard wordt ingerekend (poging tot) ), politieagenten met bepaalde macht neer te leggen.
 • De politiekaarten bevatten een van de volgende symbolen: politiewagen, handboeien, pistool, politiebadge, of een combinatie van deze vier (een joker).
 • Ook kunnen twee dezelfde symbolen tegelijkertijd worden ingezet voor een willekeurig symbool.
 • Je mag per weg legging echter maar 1 kaart van je eigen politieagentenstapel aanvullen en dus ontstaan er open plekken.

Op de achterzijde van de bodyguard is wel een hint aangegeven van een symbool dat in bepaalde stap zal worden gevraagd of welke symbool totaal niet zal worden gevraagd. Ook staat de sterkte van de betreffende bodyguard aangegeven met kracht 2, 3 of 4.

Strategie

Je ziet bij het spelen elkaars inzetbare kaarten en kan dus een strategie plannen voordat een bodyguard wordt ‘aangevallen’. Is dit gelukt dan is er ook nog een bonuskaart voor deze ‘vangst’ te verdelen aan één van de deelnemers, mits deze in de aflegstapel aanwezig is. Deze bonuskaart wordt dan neergelegd om een open speelveld of onderaan de stapel van politiekaarten van degene die door het team deze kaart wordt toegewezen. Dit is een strategische keuze. Er kan gekozen worden voor degene met de minste politiekaarten, en/of degene met een leeg speelveld (en dus direct inzetbaar).

Aanpasbare moeilijkheidsgraad

De spelregels voorzien in meerdere moeilijkheidsgraden. Zo kan o.a. de verhouding aantallen bodyguards / politieagenten worden aangepast. Of de topcrimineel zwaarder worden bewaakt door betere bodyguards. Ook is er een stip aanwezig op alle kaarten die een expertvariant speelbaar maakt. Er wordt dan aan de speler die het symbool met stip moet leggen een extra voorwaarde gesteld (het ook bezitten van het symbool van de kaart die daarna moet worden overlegd).

Op dit moment zijn wij de moeilijkheidsgraad nog aan het ophogen (en is de topcrimineel ons nog niet te slim af geweest). Het kaartspel is hierdoor naar onze mening goed speelbaar vanaf 10 jaar. Het kunnen ophogen van de uitdaging is in onze ogen een grote plus daar wij erg houden van strategische spelen en nu eens mogen samenwerken in plaats van elkaar zoveel mogelijk dwars zitten is

Persoonlijke beleving

Barbara(40): Het meerdere malen spelen van Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla op verschillende moeilijkheidsniveaus heeft mij bewezen dat het leuk is om te moeten samen te werken om het doel te behalen.

Hoewel het altijd leuk blijft je tegenspeler een hak te zetten, zien wij in dit spel een andere uitdaging door de moeilijkheidsgraad steeds verder op te voeren en uiteindelijk puur op strategie kans te maken om de topcrimineel in te rekenen. 

Het spel is goed te spelen vanaf 10 jaar en stimuleert het denkproces van kinderen. Het spel vereist vooruitdenken in stappen wat leerzaam is en het spel is hoewel in het thema van ‘boeven vangen’ niet gewelddadig in uitvoering.

Wij zijn erg enthousiast en benieuwd of we de topcrimineel kunnen blijven inrekenen. Ook gaan we dit spel z.s.m. met 3 en 4 spelers spelen om ook dan te ervaren of het ‘eerder’ ingewikkeld wordt, of juist makkelijker. Mochten we nog tot echte aanvullingen komen daarbij, dan zal deze review worden ge-update.

 

Onlybyme mag namens White Goblin Games een exemplaar van Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla weggeven met een winactie. Ben jij na het lezen van onze review enthousiast geworden? Doe gerust mee met de winactie!

Winactie Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je Inspecteur Hoogstraten Gangstervilla wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 21 januari middernacht.
 • De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: Deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten