Review Droomhuis, winnaar Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2017

Familiespel Droomhuis is een spel wat zowel tactiek, snelheid, duidelijke regels en vooral veel plezier tijdens het spelen in zich heeft!

Is dit familiespel in onze ogen terecht winnaar zijn geworden van Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2017?

Droomhuis

 | WHITE GOBLIN GAMES | age 7+ players 2-4  playtime 30 | familiespel | Recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Droomhuis

Droomhuis

Droomhuis is uitgeroepen tot winnaar Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2017. Uiteraard word je niet zomaar Familiespel van het jaar, dus wilden wij bij Onlybyme ervaren waarom. Deze review gaat hier uitgebreid op in. Is het terecht in onze ogen?

White goblin games over Droomhuis:

Hoe ziet jouw Droomhuis eruit? Heb jij liever een grote slaapkamer met een zo’n prachtig hemelbed, of toch een ruime huiskamer met ruimte voor een piano? In Droomhuis kun jij nu je eigen droomhuis ontwerpen en realiseren. Gebruik je eigen creativiteit voor elk besluit, van het soort dak tot aan de stijl van je interieur. Maar verlies je buren niet uit het oog, want aan het eind van het spel is iedereen in jouw wijk jaloers op het mooiste huis!

 

Spelregels Droomhuis

Iedere speler krijgt een huisbord. Hierop staan lege vakken die gedurende het spel gevuld worden met kamers. Regel is hierbij dat er op de laag onder de laag erboven al een kamer gevuld dient te zijn voor deze ook gevuld mag worden. Indien een kamer niet gevuld kan worden door deze eis, dient een gekozen kaart gekeerd op het lege veld te worden gelegd.

Overzichtskaart

Verder is er een overzichtskaart die aangeeft hoe extra punten te behalen zijn. Zo is er met een compleet dak van 4 kaarten goed punten te scoren zeker indien je deze bijeen kunt verzamelen in dezelfde kleur met een dakkapel. Helaas liggen de dakkaarten op een stapel op elkaar en kan je ze niet inzien tijdens het spelen, dus geheugentraining!

Soorten speelkaarten

Ook de gereedschaps-, klussers- en inrichtingskaarten kunnen extra punten opleveren. Indien een kamer wordt ingericht kan deze echter niet meer worden uitgebreid. Sommige soorten kamers kunnen namelijk tot maximaal 3 vakjes groot worden, zoals de woonkamer. Indien een ‘soort’ kamer uit 3 kaarten mag bestaan levert deze weer meer punten op dan een kamer van slechts 1 kaart, indien je ook daadwerkelijk je kamer met de maximaal mogelijke kaarten neerlegt. Met minder kaarten kan dezelfde ‘soort’ kamer juist weer nadeel in punten geven ten opzichte van een kamer die maximaal 1 of twee kaarten kan inhouden. Indien een kamer af is mag er ook niet nog een dezelfde soort kamer direct naast worden gelegd. Wel weer op verschillende verdiepingen of met een andere soort kamer ertussen.

De gereedschapskaarten en klusserskaarten kunnen je extra punten opleveren door deze op het juiste moment goed in te zetten tijdens of na het spel. Sommige kaarten hebben zelfs als het spel afgelopen is nog invloed om het tij te kunnen keren door bijv. kaarten in jouw huis te mogen ruilen en zo een ideale combinatie voor elkaar te krijgen.

Combinatievoordelen

Daarnaast dien je rekening te houden met groepen kaarten die indien allen aanwezig in je huis weer bonussen geven. Kortom, vele mogelijkheden om je medespelers net te slim af te zijn en op het nippertje te winnen.

Als laatste is ook het ‘wie er mag beginnen’ elke ronde nog een interessant speelelement, want bij minder dan 4 spelers wordt er door deze speler eerst een set kaarten verwijderd van het bord, waarna hij/zij zelf begint. Kiest hij/zij er voor om veilig te stellen dat hij/zij steeds mag blijven beginnen? Of om een andere speler dwars te zitten, die heel duidelijk verlegen zit om een bepaald soort kaart, door deze weg te halen?

Conclusie

Droomhuis is een spel dat juist door de steeds weer anders vallende kaarten op het speelbord, dat bij elke ronde weer een 5-tal kamerkaarten beschikbaar stelt en daarnaast een 4-tal van de overige speelkaarten in het spel.  Die gemixt steeds net weer anders vallen en daardoor geen spelronde hetzelfde maken, zeker als je ook nog de verschillende tactieken van de spelers onderling meeneemt in dit geheel.

Zowel jonge, oudere als zeer fanatieke spelers kunnen hun tactieken uitspelen en proberen met ‘hun’ droomhuis dit spel te winnen. Ben jij slimmer dan de rest en is jouw indeling het meest ideaal? 

Inhoud speldoos

Droomhuis

 • 1 regelboek
 • 1 speelbord
 • 4 huisborden
 • 60 kamerkaarten
 • 28 dakkaarten
 • 20 gereedschaps-, klussers en inrichtingskaarten
 • 10 inrichtingstegels
 • 4 overzichtskaarten
 • 1 houten startspelershuis
 • 1 scoreblok

 

 

Persoonlijke Spelervaring

Barbara(40):  Droomhuis heeft me zeer positief verrast. Bij de aanblik van de doos vermoedde ik een spel dat vooral opgroeiende meiden zou bekoren. Ik dacht aan een ‘poppenhuis spel’, niets is minder waar. Uiteraard draait het spel om het inrichten van een huis, maar verder heeft het geheel niets in zich, waardoor het meer door meiden als jongens zal worden gespeeld. Sterker nog, mijn vriend is groot fan van het spel en zeer fanatiek tegenstander!

Als volwassenen onderling kan er echt competitie ontstaan doordat je elkaar behoorlijk dwars kan zitten en de verschillende kaarten kunnen voordelen opleveren.

Persoonlijke Tip: Houd ook vooral het aantal dakkaarten in de gaten die je in je bezit hebt. Ik heb al meerdere malen ‘net’ verloren door dat detail teveel uit het oog te verliezen. 😉 Tot hilariteit van mijn vriend, die me daar nu continu aan herinnert. 😀

Spelen vanaf 7 jaar is mogelijk, al zal het fanatieke strategische spel me hogere leeftijden toenemen. Dochter Riana (7) was meer bezig in een zo mooi mogelijk ingericht huis krijgen, dan de meest mogelijke punten verzamelen door het in de gaten houden van de combinaties die punten opleveren. (Ze had op haar manier een geweldige spelervaring, ook al won ze niet!) Niet dat dat erg is, maar de winkans neemt dramatisch af zonder tactische denkwijzes in te zetten tijdens het spel. Feitelijk is een kind tot ongeveer 10 jaar in mijn ogen geen ‘echte’ tegenstander met volwassen spelers aan tafel. Met enkel leeftijdsgenoten verandert dit uiteraard meteen. 

De combinatie van tactiek, spelsnelheid en de leuke niet moeilijke spelregels maken Droomhuis een terechte winnaar! Ik kan het iedere familie met opgroeiende kinderen aanbevelen! 

 

Winactie Droomhuis

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je Droomhuis wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag middernacht 18 februari 2018. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Comments

 1. Anton van Alphen says:

  Ik blijf ervoor thuis.

 2. Jennie hofmans says:

  Ja ik wil droomhuis wel winnen …leuk om te spelen

 3. Margreet Meijer says:

  Ik ga graag voor een droomhuis spel, zelf al in huis,even als de uitbreiding….Maar ik foe hem graag onze vrienden kado !

 4. Marjan Polet says:

  Ik doe graag mee voor dit geweldige spel

 5. Marijke says:

  Ik loot graag mee voor Droomhuis!!

 6. Jolanda prins says:

  Ik doe graag mee!

 7. Monique Gort says:

  Wat leuk! Ik had nog nooit van dit spel gehoord, maar nu ik dit zo lees ben ik enthousiast geworden!
  Ik zie ons al zitten aan de keukentafel met dit spel in ons midden…..heerlijk!

 8. atyjanzen says:

  Ik woon prima, maar voor dit Droomhuis ga ik natuurlijk wel. Ik doe dus graag mee.

 9. Dini says:

  Leuk.Ik loot graag mee.

 10. Annelies van Groezen says:

  waarom zou ik niet willen winnen 😉

 11. Ik maak graag kans op dit spel! Lijkt me heel leuk 🙂

 12. Hein van Beers says:

  Ik heb Droomhuis gespeeld op het Spellenspektakel afgelopen jaar. Heel leuk spel en zou het dan ook graag winnen!

 13. Helena Hoogerwaard says:

  Klinkt als een erg leuk spel. Leuk voor onze maandelijkse spelletjes avonden.

 14. Anna says:

  Ik doe mee voor je droomhuis…!

  facebook: An Na

 15. Owh dat lijkt mij een leuk spel! Ik doe graag mee om te winnen 😃

 16. Heerlijk dit is pas echt genieten een beker warme chocolade melk en een super leuk spel spellen.

 17. Sabrina says:

  Ik loot graag mee voor dit leuke Droomhuis spel! Groetjes, Sabrina

 18. Claudia de Kok says:

  Ik wil graag het spel Droomhuis winnen

 19. Carolien says:

  Wat een leuk spel! Ik heb er nog niet van gehoord, maar zou er graag voor in aanmerking willen komen.

 20. wilmsen anita says:

  Ik wil Droomhuis graag winnen om met de kleinkinderen te spelen

 21. N. Paas says:

  Droomhuis lijkt mij echt een gaaf spel. Ik heb er niet eerder van gehoord maar wat ik zo lees is het echt een spel wat bij ons in de familie thuis hoort !!

 22. A. says:

  Droomhuis Daar doen we natuurlijk aan mee ….misschien komt onze droom uit 😉👍🏻🎁

 23. Jackie Colpaert says:

  ik maak heel graag kans op “Droomhuis”

 24. Brit Weijers says:

  Droomhuis dat lijkt me geweldig.

 25. anja says:

  leuk ik doe graag mee

 26. Tina says:

  Dit klinkt als een spannend spel, ik ben heel benieuwd. Ik maak graag kans.

 27. MarliesS says:

  Het spel Droomhuis lijkt me erg leuk.

 28. Maria says:

  Ik doe mee om te winnen.

 29. Marco Kerkhove says:

  Graag zou ik dit spel winnen voor mijn nichtje !

 30. Nelly says:

  Ik wil Droomhuis graag winnen.

 31. Renee says:

  Ik doe graag mee voor droomhuis

 32. margodekkers says:

  Ik loot graag mee voor het spel Droomhuis

 33. tenbde says:

  Droomhuis lijkt me een leuk spel

 34. Mireille Muls says:

  lijkt me enorm leuk om met de kinderen te spelen op een woensdag namiddag in de schoolopvang

 35. marij brand says:

  lijkt me een super leuk spel!

 36. Esther Jansen says:

  Wauw, lijkt mij een geweldig leuk spel! Ik ben sowieso dol op spelletjes! Ben er erg benieuwd naar geworden, dus ik maak mega graag kans op het spel Droomhuis! xxx

 37. Nina Mol says:

  Ik loot graag mee voor Droomhuis!!

 38. Hille Morel says:

  Leuk ik doe graag mee voor mij en mijn zoontje straks en om het met mijn moeder te spelen. We spelen super graag spellen en dit lijkt me een geweldig leuke. En ik kende deze nog niet. Leuk om dan op boardgamegeek te zetten wat ik er van vind.

 39. Barbara says:

  Wat ziet dat er leuk uit zeg, we zijn in ons gezin gek op spelletjes, deze kennen we nog niet, lijkt me super!

 40. Inge Brunnekreef says:

  Graag loot ik mee voor het spel droomhuis. Lijkt me echt een spel voor mijn gezin. Heerlijk samen genieten aan de keukentafel en tijd voor ons

 41. Carmen says:

  Dit lijkt me nu zo een gezellig spel. Bij ons thuis staat de televisie nooit meer aan omdat we elke avond een spelletje spelen. Veel gezelliger en is echt een gezinsmomentje geworden. Ik zou het heel leuk vinden mocht ik Droomhuis aan onze collectie kunnen toevoegen. Het lijkt me een leuk spel, wat niet gauw saai wordt en keer op keer opnieuw gespeeld kan worden. Succes met het kiezen van een gelukkige winnaar tussen al deze enthousiaste reacties. Groetjes, Carmen

 42. Iris says:

  leuk zeg, ik doe graag mee

 43. Margot says:

  Ik doe graag mee 🙂

 44. says:

  Geinig spel denk ik, ik doe ook mee!

 45. Raaf Klein says:

  Ik zou graag Droomhuis willen winnen.

 46. vessen says:

  Nooit iets over gehoord. Lijkt me leuk.

 47. chris de haas says:

  Droomhuis wil ik graag winnen.

 48. Moniek says:

  Klinkt me wel erg leuk! Ik zie eht inderdaad onze 7-jarige met haar vriendin spelen ‘om het mooist’, maar met mijn familie lekker fanatiek 😉

 49. Danielle says:

  Dit lijkt me een erg leuk spel!

 50. Cobi says:

  O dit ziet er gaaf uit!! Ik die graag mee

 51. Tamara Stoc says:

  Wat leuk, ik loot graag mee!

 52. Marian B says:

  Dat klinkt leuk! Wij houden wel van spelletjes dus ik ben van de partij!

 53. Nancy says:

  Geweldig! Een nieuw spel voor onze spelletjesavond!!!

 54. elskimo says:

  Oeh, lijkt me echt een leuk spel! En leuker om te doen met vrienden dan al dat digitale online gedoe! 🙂

 55. Corine N says:

  Lijkt me een hartstikke leuk spel dus ik doe graag mee

 56. Wilma D says:

  Graag doe ik mee om kans te maken op dit leuke spel. Dromen is altijd goed toch?

 57. van erum maria louisa says:

  ik doe zeker mee voor droomhuis

 58. brants harry says:

  ziet er een leuk spel uit

 59. kempenaers anita says:

  lijkt mij leuk dit spel te kunnen spelen

 60. Stephanie Smit says:

  Ik zou heel graag “Droomhuis” winnen! 🙂

 61. Wat een leuk spel dit zou ik erg graag willen winnen voor mijn zoontje.

 62. wilmsen anita says:

  Ik wil Droomhuis graag winnen

 63. Liana says:

  Ik doe graag mee!

 64. mdekje says:

  Ik doe graag mee voor droomhuis.

 65. Yvette Ververs says:

  Lijkt me een leuk spel! Loot graag meee

 66. Susanne van der Veen says:

  Lijkt mij leuk!!!

 67. Nicky says:

  Graag!

 68. Sylvia says:

  het spel ziet er heel leuk uit. Wij spelen vaak spelletjes en dit is zeker weer een nieuwe uitdaging

 69. Anneliese de Waal says:

  Ohhh….dat is een erg leuk spel, erg leuk om met heel de familie te spelen 🙂

  Groetjes Anneliese

 70. Gea Jager says:

  Ik doe graag mee voor het spel Droomhuis

 71. Marja says:

  Ik win graag

 72. SophiaG says:

  Ik doe graag mee voor Droomhuis

 73. Rianne says:

  Het spel lijkt me een leuke uitdaging om te spelen met mijn gastkinderen dienhetnleuk vinden om spelletjes te spelen.

 74. Liesbeth says:

  Jaaaa!! Ik doe graag mee!

 75. Aleesha says:

  Ik zou graag droomhuis willen winnen.

 76. Marianne says:

  Dit is een geweldig spel. Ik doe graag mee voor ons nichtje!

 77. Leandra says:

  Dit klinkt echt als een heel leuk spel. Mijn man is een zelf benoemd ‘binnenhuisarchitect’. Hij is altijd beter met zijn ideeën…. denkt hij. Dit spel klinkt wel toepasselijk 😀
  Hij is er inmiddels achter dat je met spelletjes spelen echt een leuke en gezellige avond kunt hebben samen, en ik als spelletjes fanaat ben steeds op zoek naar nieuwe leuke spellen. Oftewel: ik doe mee 😀

 78. Marian Zw says:

  Dit lijkt me een leuk spel voor onze dochter en haar vriendinnen.

 79. Iris says:

  Tof spel zeg, ik doe graag mee

 80. J Hes says:

  Leuk leuk leuk, alweer zo’n leuk spel. We loten graag mee!

 81. Els Black-Stoker says:

  Lijkt me een erg leuk spel, de kinderen zijn nog te klein, maar met vrienden kan het ook

 82. Femke says:

  Ik doe graag mee! Mijn middelste zoon is al sinds hij 2 is bezig met huizen inrichten en bouwen. Eerst steeds met Playmobil en nu vaak met lego. Hutten/huisjes bouwen en ook zijn eigen kamer inrichten houdt hem ook bezig .Ook zijn tekeningen en knutselwerkjes zijn steevast huizen. Hij weet nu al dat hij architect (plus ook binnenhuisarchitect) wil worden en wordt helemaal blij als we naar leenbakker, kwantum oid gaan. Ikea is helemaal favoriet en echt een uitje voor hem. We hebben laatst het spel hotel bij oma geleend en dit vindt hij ook erg leuk om te spelen.

 83. Gerard de Gelder says:

  Met het spelletje Droomhuis zou ik mijn kinderen enorm verrassen.
  Dus ik loot graag mee.

 84. Anton van Alphen says:

  Ik loot graag mee

 85. Nadine says:

  Ik doe graag mee!! 🙂

 86. pajacq says:

  ben gek op spellen.. probeer dat ook over te brengen op de kleinkinderen.. Met Droomhuis kunnen we kijken wie de beste interieurstylist is

 87. J Rev says:

  Lijkt me erg leuk met de kids

 88. Suzan van de Vendel says:

  Leuk,laat mij graag verrassen met dit mooie spel !

 89. chantal says:

  Loving games 😍Fingers crossed🍀

 90. Joke Dezijn-Oosterling says:

  Ik maak heel graag kans op het spel Droomhuis! Het ziet er super leuk uit en lijkt me onwijs leuk om met mijn gezin te spelen. We zijn gek op dit soort spellen.

 91. co says:

  ik doe graag mee

 92. Marieke says:

  Ik doe graag mee!

 93. Ineke says:

  wat een leuk spel. Ik maak heel graag kans

 94. Oma Will says:

  Wat een geweldig leuk spel.
  Hoop nog niet te laat te zijn, om mee te doen.
  Ik heb geen Facebook, maar volg op Bloglovin.
  IK waag graag een kansje, als het kan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.