|

Review Droomhuis, winnaar Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2017

Familiespel Droomhuis is een spel wat zowel tactiek, snelheid, duidelijke regels en vooral veel plezier tijdens het spelen in zich heeft!

Is dit familiespel in onze ogen terecht winnaar zijn geworden van Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2017?

Droomhuis

 | WHITE GOBLIN GAMES | age 7+ players 2-4  playtime 30 | familiespel | Recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Droomhuis

Droomhuis

Droomhuis is uitgeroepen tot winnaar Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2017. Uiteraard word je niet zomaar Familiespel van het jaar, dus wilden wij bij Onlybyme ervaren waarom. Deze review gaat hier uitgebreid op in. Is het terecht in onze ogen?

White goblin games over Droomhuis:

Hoe ziet jouw Droomhuis eruit? Heb jij liever een grote slaapkamer met een zo’n prachtig hemelbed, of toch een ruime huiskamer met ruimte voor een piano? In Droomhuis kun jij nu je eigen droomhuis ontwerpen en realiseren. Gebruik je eigen creativiteit voor elk besluit, van het soort dak tot aan de stijl van je interieur. Maar verlies je buren niet uit het oog, want aan het eind van het spel is iedereen in jouw wijk jaloers op het mooiste huis!

 

Spelregels Droomhuis

Iedere speler krijgt een huisbord. Hierop staan lege vakken die gedurende het spel gevuld worden met kamers. Regel is hierbij dat er op de laag onder de laag erboven al een kamer gevuld dient te zijn voor deze ook gevuld mag worden. Indien een kamer niet gevuld kan worden door deze eis, dient een gekozen kaart gekeerd op het lege veld te worden gelegd.

Overzichtskaart

Verder is er een overzichtskaart die aangeeft hoe extra punten te behalen zijn. Zo is er met een compleet dak van 4 kaarten goed punten te scoren zeker indien je deze bijeen kunt verzamelen in dezelfde kleur met een dakkapel. Helaas liggen de dakkaarten op een stapel op elkaar en kan je ze niet inzien tijdens het spelen, dus geheugentraining!

Soorten speelkaarten

Ook de gereedschaps-, klussers- en inrichtingskaarten kunnen extra punten opleveren. Indien een kamer wordt ingericht kan deze echter niet meer worden uitgebreid. Sommige soorten kamers kunnen namelijk tot maximaal 3 vakjes groot worden, zoals de woonkamer. Indien een ‘soort’ kamer uit 3 kaarten mag bestaan levert deze weer meer punten op dan een kamer van slechts 1 kaart, indien je ook daadwerkelijk je kamer met de maximaal mogelijke kaarten neerlegt. Met minder kaarten kan dezelfde ‘soort’ kamer juist weer nadeel in punten geven ten opzichte van een kamer die maximaal 1 of twee kaarten kan inhouden. Indien een kamer af is mag er ook niet nog een dezelfde soort kamer direct naast worden gelegd. Wel weer op verschillende verdiepingen of met een andere soort kamer ertussen.

De gereedschapskaarten en klusserskaarten kunnen je extra punten opleveren door deze op het juiste moment goed in te zetten tijdens of na het spel. Sommige kaarten hebben zelfs als het spel afgelopen is nog invloed om het tij te kunnen keren door bijv. kaarten in jouw huis te mogen ruilen en zo een ideale combinatie voor elkaar te krijgen.

Combinatievoordelen

Daarnaast dien je rekening te houden met groepen kaarten die indien allen aanwezig in je huis weer bonussen geven. Kortom, vele mogelijkheden om je medespelers net te slim af te zijn en op het nippertje te winnen.

Als laatste is ook het ‘wie er mag beginnen’ elke ronde nog een interessant speelelement, want bij minder dan 4 spelers wordt er door deze speler eerst een set kaarten verwijderd van het bord, waarna hij/zij zelf begint. Kiest hij/zij er voor om veilig te stellen dat hij/zij steeds mag blijven beginnen? Of om een andere speler dwars te zitten, die heel duidelijk verlegen zit om een bepaald soort kaart, door deze weg te halen?

Conclusie

Droomhuis is een spel dat juist door de steeds weer anders vallende kaarten op het speelbord, dat bij elke ronde weer een 5-tal kamerkaarten beschikbaar stelt en daarnaast een 4-tal van de overige speelkaarten in het spel.  Die gemixt steeds net weer anders vallen en daardoor geen spelronde hetzelfde maken, zeker als je ook nog de verschillende tactieken van de spelers onderling meeneemt in dit geheel.

Zowel jonge, oudere als zeer fanatieke spelers kunnen hun tactieken uitspelen en proberen met ‘hun’ droomhuis dit spel te winnen. Ben jij slimmer dan de rest en is jouw indeling het meest ideaal? 

Inhoud speldoos

Droomhuis

  • 1 regelboek
  • 1 speelbord
  • 4 huisborden
  • 60 kamerkaarten
  • 28 dakkaarten
  • 20 gereedschaps-, klussers en inrichtingskaarten
  • 10 inrichtingstegels
  • 4 overzichtskaarten
  • 1 houten startspelershuis
  • 1 scoreblok

 

 

Persoonlijke Spelervaring

Barbara(40):  Droomhuis heeft me zeer positief verrast. Bij de aanblik van de doos vermoedde ik een spel dat vooral opgroeiende meiden zou bekoren. Ik dacht aan een ‘poppenhuis spel’, niets is minder waar. Uiteraard draait het spel om het inrichten van een huis, maar verder heeft het geheel niets in zich, waardoor het meer door meiden als jongens zal worden gespeeld. Sterker nog, mijn vriend is groot fan van het spel en zeer fanatiek tegenstander!

Als volwassenen onderling kan er echt competitie ontstaan doordat je elkaar behoorlijk dwars kan zitten en de verschillende kaarten kunnen voordelen opleveren.

Persoonlijke Tip: Houd ook vooral het aantal dakkaarten in de gaten die je in je bezit hebt. Ik heb al meerdere malen ‘net’ verloren door dat detail teveel uit het oog te verliezen. 😉 Tot hilariteit van mijn vriend, die me daar nu continu aan herinnert. 😀

Spelen vanaf 7 jaar is mogelijk, al zal het fanatieke strategische spel me hogere leeftijden toenemen. Dochter Riana (7) was meer bezig in een zo mooi mogelijk ingericht huis krijgen, dan de meest mogelijke punten verzamelen door het in de gaten houden van de combinaties die punten opleveren. (Ze had op haar manier een geweldige spelervaring, ook al won ze niet!) Niet dat dat erg is, maar de winkans neemt dramatisch af zonder tactische denkwijzes in te zetten tijdens het spel. Feitelijk is een kind tot ongeveer 10 jaar in mijn ogen geen ‘echte’ tegenstander met volwassen spelers aan tafel. Met enkel leeftijdsgenoten verandert dit uiteraard meteen. 

De combinatie van tactiek, spelsnelheid en de leuke niet moeilijke spelregels maken Droomhuis een terechte winnaar! Ik kan het iedere familie met opgroeiende kinderen aanbevelen! 

 

Winactie Droomhuis

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Droomhuis wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag middernacht 18 februari 2018. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten