WGG1809 altiplano 3d
|

Review Altiplano, White goblin games

Altiplano is in onze ogen een topper onder de tactische bordspellen.

Hoeveel geluk je ook hebt in het leven, in dit spel kom je zonder een goed uitgedachte strategie bedrogen uit. Voor niets komt de zon op, maar het levert je geen punten!

WGG1809 altiplano 3d

 | WHITE GOBLIN GAMES | age 12+ players 2-5  playtime 60 | Strategisch bordspel | Recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Altiplano

Het spel Altiplano wordt door White Goblin Games aangekondigd als een van de ‘Expert Highlights voor 2018‘. Vanaf dinsdag 13 februari 2018 verkrijgbaar in Nederlandse uitvoering. Op verzoek van White Goblin Games hebben wij het spel net iets eerder in ons bezit gekregen om te reviewen.

Het eerste wat opvalt is de zware speldoos, veel spelelementen, een behoorlijke handleiding en na enige bestudering van de ‘spelregels’ is ons al duidelijk voor het spelen: echt een spel voor strategen die graag een ander te slim af willen zijn. Het is dan ook direct duidelijk waarom er voor dit spel meer dient te worden betaald dan een gemiddeld bordspel. (Engels/Duitse versie via bol.com €63,99, de Nederlandse prijs is mij op moment van schrijven nog niet bekend.)

Gezien het Expert gehalte is het niet mogelijk om in een beknopte versie de spelregels toe te lichten, daar het visuele aspect teveel ontbreekt om het tot een begrijpelijk verhaal te krijgen. De basis van het spel is echter wel duidelijk te verwoorden.

Algemeen spelbeeld

Je bent als inwoner van de Zuid-Amerikaanse hoogvlakte (genaamd: Altiplano) aangewezen op creatief omgaan met de schaars aanwezige grondstoffen en landbouwmogelijkheden. Door deze goed toe te passen neemt de rijkdom van de inwoners toe. Met deze rijkdom wordt ook verwacht dat er nieuwe stadia van ontwikkeling mogelijk worden gemaakt door nieuwe productieplaatsen te creëeren en de wegen aan te leggen. Het is de kunst om op het juiste moment de volgende stap in de ontwikkeling in gang te zetten. Al is het behoorlijk een uitdaging om op het juiste moment het wegennetwerk te hebben uitgebouwd, zodat je in staat bent om de gevraagde goederen te kunnen verhandelen wanneer dat gewenst is.

Een zeer strategisch bordspel waarbij je elkaar onderling goed dwars kunt zitten. Ga jij de uitdaging aan? Wij wel!

Altiplano

White Goblin Games over Altiplano:

De inwoners van de Altiplano, de Zuid-Amerikaanse hoogvlakte tussen de hooggebergten van Bolivia en Peru, moeten creatief omgaan met de schaarse grondstoffen en  landbouwmogelijkheden. Door te vissen op het Titicacameer, erts te delven, alpaca’s te fokken en goederen te verhandelen voorzien de bewoners zich van een gestaag groeiende rijkdom. Nieuwe productieplaatsen worden gebouwd, opdrachten worden vervuld en goederen worden opgeslagen in de pakhuizen voor zware tijden. Ook de aanleg van wegen is belangrijk, omdat die de ontwikkeling versnellen. De inwoner die het best van zijn mogelijkheden gebruik weet te maken, zal aan het einde de rijkste oogst hebben.

Inhoud doos

5 actieborden, 5 pakhuizen, 5 speelfiguren, 5 markeerstenen, 5 punten-overzichtskaarten, 5 kisten,

7 rolkaarten,  209 goederenfiches, 15 karren, 50 munten,10 huiskaarten,10 bootkaarten,

16 opdrachtkaarten, 5 stoffen zakken, 1 startspelerfiguur, 1 scoreblok, 20 missiekaarten, spelregels.

Persoonlijke Beleving

Barbara(40): Altiplano is niet een spel wat je ‘even’ gaat spelen. De echte strateeg zal snel merken dat door de vele regels en mogelijkheden de manieren om te proberen het spel naar de eigen hand te zetten groot zijn.

Je leert het Altiplano goed te spelen door te verliezen van de betere spelers, of door veel tijd te investeren in nadenken over je strategische mogelijkheden. Het extra bestuderen van de spelregels kan zeker geen kwaad. Zeker indien je een nieuwe speler bent, met ervaren spelers aan tafel. Accepteer je eventuele verlies met de gedachte dat je door het doen het snelste leert en je strategische mogelijkheden verkent. 

Altiplano

Voorbereiding + begrijpen spelregels

Indien niemand bekend is met de spelregels is het voorbereidende werk (alles klaarleggen) 10 minuten en de spelregels goed genoeg begrijpen door stap voor stap de eerste rondes te spelen met de regels bij de hand zeker een uur. Dit schrijvend zijn we nog steeds onderweg in ons eerste spel en gaandeweg leer je beetje bij beetje inzicht te krijgen in het spel en zijn vele strategische mogelijkheden. Je leert als het ware door te leren van je ‘fouten’ of beter gezegd: ‘niet zo handige zetten’.

Al doende leert men

Je leert door “doen” rekening te houden met:

 • De hoeveelheid stappen die je mag zetten per ronde.
 • Op tijd te investeren in het uitbreiden van je wegen, zodat je elke ronde met meer fiches mag aanvangen, zodat je meer acties kunt plannen.
 • Wanneer je dient te kiezen voor het investeren in je kapitaal om daarmee weer acties te ondernemen.
 • Wanneer moet je gaan opslaan in je opslag.
 • Is het handig om ervoor te zorgen dat bepaalde goederen snel opraken zodat het spel snel eindigt (na het opraken van een soort goederen nog slechts 1 volle spelronde) en zo de meeste punten te verzamelen? Of kan je dat moment beter zo lang mogelijk uitstellen?
 • Kaap je een uitbreiding voor je planbord weg voor een medespeler, hoewel het jou niet direct voordeel oplevert, of gun je het een ander?
 • Zorg je voor genoeg karren in je bezit zodat je ruim over het bord kunt bewegen elke speelronde?
 • Spaar je extra punten door het vervullen van de opdrachtkaarten of ga je voor het verzamelen van huizen en boten?

Vele verschillende strategieën maken winnen mogelijk, dat is ons nu tijdens dit eerste ‘uitprobeer-spel’ al geheel duidelijk. We zien als echte fanatieke strategen de mogelijkheden en verheugen ons op het ‘beheersen’ van deze tactieken.

Wij zijn, zelfs tijdens deze eerste ronde echt enthousiast geworden en vermoeden dat het spel met 2 personen in een uur gespeeld kan worden, mits beiden totaal op de hoogte van alle mogelijkheden. Met meer personen zal de tijd toenemen. De leeftijd aanduiding 12+ is zeker van toepassing. Er wordt veel concentratie en strategisch inzicht van je gevergd om op competitief niveau dit spel te kunnen spelen. 

 Missiekaarten als verdieping

AltiplanoWij kozen ervoor om niet direct ook nog met missiekaarten te spelen. Deze geven het spel, zodra je bekend bent met het basisspel, nog meer uitdaging. Hopelijk kunnen wij met deze eerste ronde en vanavond nogmaals het spel spelen, morgen deze missiekaarten toevoegen.

Het is mogelijk ook deze verdieping direct toe te voegen in het spel, voor de slimmeriken onder de strategische bordspel spelers.

Onze Conclusie

Wij zijn erg enthousiast over Altiplano. Vooral omdat het spel gebaseerd is op strategische zetten, met geluk kom je in dit spel nergens. Daar je zelf alle zetten kunt plannen en je je speelroute en tactiek zelf in de hand hebt. De vele verschillende mogelijkheden om te proberen je tegenspelers te slim af te zijn, zijn een verslavende uitdaging. Hier komt het spel dan ook vandaag weer op tafel!. Moge de beste per spel winnen!

 

Dubbele Winactie Altiplano

LET OP: AFWIJKENDE DEELNAME REGELS VOOR WINACTIES UIT DE SPELLEN 9-DAAGSE!

Hoe kan je meedoen aan deze winactie?

 • Geef in een reactie onder deze blog aan dat je Altiplano wilt winnen.
 • Voeg je naam en mailadres toe in de invoegvelden. Dit zodat we je kunnen bereiken via mail indien je hebt gewonnen. (Mailadres is afgeschermd en niet zichtbaar voor bezoekers.)
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt. Begin met volgen, enkel volgers van Onlybyme maken kans. (Mocht je geen Facebookaccount hebben, geef dan aan op welke sociale kanalen je Onlybyme volgt.)
 • Deze speciale winactie is onderdeel van de Spellen 9-daagse op Onlybyme. Verdubbel je winkansen voor alle 9 winacties door de acties op Facebook door te delen, bekenden te taggen en de acties te liken. (Dit is niet verplicht.)
 • De winnaars ontvangen, na afloop van alles winacties uit de spellen 9-daagse, per mail een bevestiging indien ze hebben gewonnen.  Ze dienen op deze mail reageren met een ‘reply’. Zo weten we zeker dat de rechtmatige winnaar het gewonnen spel krijgt toegekend.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten