Review Altiplano, White goblin games

Altiplano is in onze ogen een topper onder de tactische bordspellen.

Hoeveel geluk je ook hebt in het leven, in dit spel kom je zonder een goed uitgedachte strategie bedrogen uit. Voor niets komt de zon op, maar het levert je geen punten!

 | WHITE GOBLIN GAMES | age 12+ players 2-5  playtime 60 | Strategisch bordspel | Recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Altiplano

Het spel Altiplano wordt door White Goblin Games aangekondigd als een van de ‘Expert Highlights voor 2018‘. Vanaf dinsdag 13 februari 2018 verkrijgbaar in Nederlandse uitvoering. Op verzoek van White Goblin Games hebben wij het spel net iets eerder in ons bezit gekregen om te reviewen.

Het eerste wat opvalt is de zware speldoos, veel spelelementen, een behoorlijke handleiding en na enige bestudering van de ‘spelregels’ is ons al duidelijk voor het spelen: echt een spel voor strategen die graag een ander te slim af willen zijn. Het is dan ook direct duidelijk waarom er voor dit spel meer dient te worden betaald dan een gemiddeld bordspel. (Engels/Duitse versie via bol.com €63,99, de Nederlandse prijs is mij op moment van schrijven nog niet bekend.)

Gezien het Expert gehalte is het niet mogelijk om in een beknopte versie de spelregels toe te lichten, daar het visuele aspect teveel ontbreekt om het tot een begrijpelijk verhaal te krijgen. De basis van het spel is echter wel duidelijk te verwoorden.

Algemeen spelbeeld

Je bent als inwoner van de Zuid-Amerikaanse hoogvlakte (genaamd: Altiplano) aangewezen op creatief omgaan met de schaars aanwezige grondstoffen en landbouwmogelijkheden. Door deze goed toe te passen neemt de rijkdom van de inwoners toe. Met deze rijkdom wordt ook verwacht dat er nieuwe stadia van ontwikkeling mogelijk worden gemaakt door nieuwe productieplaatsen te creëeren en de wegen aan te leggen. Het is de kunst om op het juiste moment de volgende stap in de ontwikkeling in gang te zetten. Al is het behoorlijk een uitdaging om op het juiste moment het wegennetwerk te hebben uitgebouwd, zodat je in staat bent om de gevraagde goederen te kunnen verhandelen wanneer dat gewenst is.

Een zeer strategisch bordspel waarbij je elkaar onderling goed dwars kunt zitten. Ga jij de uitdaging aan? Wij wel!

Altiplano

White Goblin Games over Altiplano:

De inwoners van de Altiplano, de Zuid-Amerikaanse hoogvlakte tussen de hooggebergten van Bolivia en Peru, moeten creatief omgaan met de schaarse grondstoffen en  landbouwmogelijkheden. Door te vissen op het Titicacameer, erts te delven, alpaca’s te fokken en goederen te verhandelen voorzien de bewoners zich van een gestaag groeiende rijkdom. Nieuwe productieplaatsen worden gebouwd, opdrachten worden vervuld en goederen worden opgeslagen in de pakhuizen voor zware tijden. Ook de aanleg van wegen is belangrijk, omdat die de ontwikkeling versnellen. De inwoner die het best van zijn mogelijkheden gebruik weet te maken, zal aan het einde de rijkste oogst hebben.

Inhoud doos

5 actieborden, 5 pakhuizen, 5 speelfiguren, 5 markeerstenen, 5 punten-overzichtskaarten, 5 kisten,

7 rolkaarten,  209 goederenfiches, 15 karren, 50 munten,10 huiskaarten,10 bootkaarten,

16 opdrachtkaarten, 5 stoffen zakken, 1 startspelerfiguur, 1 scoreblok, 20 missiekaarten, spelregels.

Persoonlijke Beleving

Barbara(40): Altiplano is niet een spel wat je ‘even’ gaat spelen. De echte strateeg zal snel merken dat door de vele regels en mogelijkheden de manieren om te proberen het spel naar de eigen hand te zetten groot zijn.

Je leert het Altiplano goed te spelen door te verliezen van de betere spelers, of door veel tijd te investeren in nadenken over je strategische mogelijkheden. Het extra bestuderen van de spelregels kan zeker geen kwaad. Zeker indien je een nieuwe speler bent, met ervaren spelers aan tafel. Accepteer je eventuele verlies met de gedachte dat je door het doen het snelste leert en je strategische mogelijkheden verkent. 

Altiplano

Voorbereiding + begrijpen spelregels

Indien niemand bekend is met de spelregels is het voorbereidende werk (alles klaarleggen) 10 minuten en de spelregels goed genoeg begrijpen door stap voor stap de eerste rondes te spelen met de regels bij de hand zeker een uur. Dit schrijvend zijn we nog steeds onderweg in ons eerste spel en gaandeweg leer je beetje bij beetje inzicht te krijgen in het spel en zijn vele strategische mogelijkheden. Je leert als het ware door te leren van je ‘fouten’ of beter gezegd: ‘niet zo handige zetten’.

Al doende leert men

Je leert door “doen” rekening te houden met:

 • De hoeveelheid stappen die je mag zetten per ronde.
 • Op tijd te investeren in het uitbreiden van je wegen, zodat je elke ronde met meer fiches mag aanvangen, zodat je meer acties kunt plannen.
 • Wanneer je dient te kiezen voor het investeren in je kapitaal om daarmee weer acties te ondernemen.
 • Wanneer moet je gaan opslaan in je opslag.
 • Is het handig om ervoor te zorgen dat bepaalde goederen snel opraken zodat het spel snel eindigt (na het opraken van een soort goederen nog slechts 1 volle spelronde) en zo de meeste punten te verzamelen? Of kan je dat moment beter zo lang mogelijk uitstellen?
 • Kaap je een uitbreiding voor je planbord weg voor een medespeler, hoewel het jou niet direct voordeel oplevert, of gun je het een ander?
 • Zorg je voor genoeg karren in je bezit zodat je ruim over het bord kunt bewegen elke speelronde?
 • Spaar je extra punten door het vervullen van de opdrachtkaarten of ga je voor het verzamelen van huizen en boten?

Vele verschillende strategieën maken winnen mogelijk, dat is ons nu tijdens dit eerste ‘uitprobeer-spel’ al geheel duidelijk. We zien als echte fanatieke strategen de mogelijkheden en verheugen ons op het ‘beheersen’ van deze tactieken.

Wij zijn, zelfs tijdens deze eerste ronde echt enthousiast geworden en vermoeden dat het spel met 2 personen in een uur gespeeld kan worden, mits beiden totaal op de hoogte van alle mogelijkheden. Met meer personen zal de tijd toenemen. De leeftijd aanduiding 12+ is zeker van toepassing. Er wordt veel concentratie en strategisch inzicht van je gevergd om op competitief niveau dit spel te kunnen spelen. 

 Missiekaarten als verdieping

AltiplanoWij kozen ervoor om niet direct ook nog met missiekaarten te spelen. Deze geven het spel, zodra je bekend bent met het basisspel, nog meer uitdaging. Hopelijk kunnen wij met deze eerste ronde en vanavond nogmaals het spel spelen, morgen deze missiekaarten toevoegen.

Het is mogelijk ook deze verdieping direct toe te voegen in het spel, voor de slimmeriken onder de strategische bordspel spelers.

Onze Conclusie

Wij zijn erg enthousiast over Altiplano. Vooral omdat het spel gebaseerd is op strategische zetten, met geluk kom je in dit spel nergens. Daar je zelf alle zetten kunt plannen en je je speelroute en tactiek zelf in de hand hebt. De vele verschillende mogelijkheden om te proberen je tegenspelers te slim af te zijn, zijn een verslavende uitdaging. Hier komt het spel dan ook vandaag weer op tafel!. Moge de beste per spel winnen!

 

Dubbele Winactie Altiplano

LET OP: AFWIJKENDE DEELNAME REGELS VOOR WINACTIES UIT DE SPELLEN 9-DAAGSE!

Hoe kan je meedoen aan deze winactie?

 • Geef in een reactie onder deze blog aan dat je Altiplano wilt winnen.
 • Voeg je naam en mailadres toe in de invoegvelden. Dit zodat we je kunnen bereiken via mail indien je hebt gewonnen. (Mailadres is afgeschermd en niet zichtbaar voor bezoekers.)
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt. Begin met volgen, enkel volgers van Onlybyme maken kans. (Mocht je geen Facebookaccount hebben, geef dan aan op welke sociale kanalen je Onlybyme volgt.)
 • Deze speciale winactie is onderdeel van de Spellen 9-daagse op Onlybyme. Verdubbel je winkansen voor alle 9 winacties door de acties op Facebook door te delen, bekenden te taggen en de acties te liken. (Dit is niet verplicht.)
 • De winnaars ontvangen, na afloop van alles winacties uit de spellen 9-daagse, per mail een bevestiging indien ze hebben gewonnen.  Ze dienen op deze mail reageren met een ‘reply’. Zo weten we zeker dat de rechtmatige winnaar het gewonnen spel krijgt toegekend.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Eerder verschenen blogs

136 Reacties

 1. Ohhh deze review maakt me erg nieuwsgierig naar het spel! Heerlijk zo’n spel waar het gaat om tactiek en strategie!

  Ik doe graag mee!

  1. Wij zijn wel van de langdurige spellen met tactiek en tegenslagen. Wel lijkt het me fijn als er tegen de tijd dat het uitkomt, een youtube filmpje van het spel komt. Altijd heel handig om mee te beginnen

 2. Ik loot graag mee voor Altiplano.

 3. Ik zou dit spel super graag winnen 😉

 4. Geweldig. Echt een spel voor m’n zoon. Graag maak ik kans

 5. Oeh, ik en mijn man houden wel van een strategisch spelletje! Ik doe dus graag mee om Altiplano te winnen! 🙂

 6. Ik doe mee voor Altiplano

  Facebook: An Na

 7. Dit is echt iets voor mijn nichtje. Ze is dol op dit soort spellen. Ik ben alleen bang dat ik weer zal verliezen…

 8. O geweldig, ik doe heel graag mee 😀

 9. Ik loot graag mee voor Altiplano!!!

 10. Loot graag mee voor Altiplano!

 11. Heel graag doe ik mee aandeze winactie. als echte spelletjes fanaat mag deze niet ontbreken aan de collectie.

 12. Dat klinkt als een spannend spel, is wel wat voor ons!

 13. Dit lijkt echt weer en topper te worden, het lijkt me super om deze te spelen.

 14. na het lezen ziet die er ontzettend leuk uit , die wil ik wel eens winnen 🙂

 15. Altiplano lijkt me echt leuk! Ik zou het graag winnen😊 Heerlijk lekker lang quality time (maar stiekem hartstikke fanatiek willen winnen)😊

 16. Dit lijkt een ontzettend leuk spel! Ik doe graag mee.

 17. Deze lijkt me heel gaaf, leuk om met mijn vriend en familie te spelen

 18. Dat ziet er echt uit als een tof spel, ik doe graag mee, maar heb geen FB. Ik volg je natuurlijk wel op IG

 19. Lijkt mij leuk Altiplano

 20. Onlangs Orleans gespeeld, en nu heel erg benieuwd naar deze Topper; die iets weg heeft van Orleans

 21. Lijkt mij een fantastisch spel, ik doe graag mee!

 22. Dat ziet er heel goed uit. Ik ben altijd op zoek met spellen die met twee gespeeld kunnen worden, dus deze zou ik wel willen uitproberen. Ik maak graag kans.

 23. Annelies van Groezen

  Pas mijn spellenkast opgeruimd en wat doorgegeven aan anderen, dus er is weer ruimte. Zou die graag opvullen met dit spel

 24. Sien Vandenabeele

  Klinkt echt leuk. Ik doe mee! Duim duim.

 25. Super om nog eens een spel tegen te komen waarbij je je hersentjes volop kan laten werken! zou het heel graag met enkele knappe koppen onder mij vriendenkring willen testen!

 26. Dit spel lijkt mij een hele mooie uitdaging, loot graag mee!

 27. Ik hou erg van strategie spellen dus ik doe erg graag mee, klinkt als een leuke uitdaging

 28. Oh, Altiplano klinkt echt heel leuk! Ben dol op spelletjes maar vind het jammer dat de meeste strategische varianten met meer dan 2 personen gespeeld moeten worden. Loot dus graag mee voor Altiplano, op naar Zuid-Amerika!

 29. zou super zijn voor de zoon en zijn vrienden!!

 30. Ik zou dit spel graag uitproberen!

 31. Ik zou dit graag winnen, heb ik een nieuw spelletje te testen tijdens de drukte van mijn studie!

 32. Ik wil dit spel graagcwinnrn! Lijkt me een mooie uitdaging!

 33. ziet er een leuk spel uit

 34. doe zeer graag mee voor dit spel

 35. Ziet er leuk uit! Ik doe graag mee aan de wedstrijd.

 36. Altiplano lijkt me een fantastisch spel om met de volwassen kinderen en schoonkinderen te spelen. Ik ben niet zo’n strateeg, maar alle kinderen zijn dat wel. Ze maken me geheid in met boter en suiker. Die lol gun ik ze van harte, als we maar speelplezier hebben.
  Dus ik wil Altiplano heel graag winnen.

 37. Wat een gaaf spel! Ik heb nog nooit eerder van dit spel gehoord, maar het lijkt me wel leuk en uitdagend.
  Ik maak heel graag kans. Ik volg je op Facebook (Lieke van Veen) en heb dit bericht geliked en gedeeld en ik heb iemand in dit bericht getagd.

 38. Nu de kids alweer wat ouder zijn een geweldig spel om de hersens aan het werk te zetten en ik wil daarom graag het spel Altiplano winnen.

 39. Lijkt mij een leuk spel.

 40. Oeooeehhhe! Ik ben nieuwsgierig en doe graag mee!

 41. Ik loot graag mee!

 42. Lijkt me een erg leuk spel…Natuurlijk ook om te winnen. De figuren en afbeeldingen zijn grappig.

 43. Altiplano al een paar keer zien passeren, maar nooit echt bekeken. Nu toch eens deftig bekeken in een review en het boeit me wel! poolbuilding maar op vrij euh, duidelijke manier. Alles duidelijk aan de hand van afbeeldingen is best wel goed gedaan, ipv van een hoop tekst die dan weer verkeerd kan worden geïnterpreteerd. Geen idee of dit ook vlot speelt met 5, maar handig dat dit mogelijk is, daar de meeste tot 4 spelers zijn.

  Deze wil ik dus wel winnen hoor. 🙂

 44. ik loot graag mee voor “Altiplano”

 45. Graag zou ik meedoen aan deze winactie! Heb het spel al een aantal keer voorbij zien komen en zou het graag spelen nu de Nederlandse editie er is.

 46. Marjan Barrientos

  Dit klinkt veel belovend! We zijn zeker toe aan een uitbreiding van onze spellenverzameling, en met vrienden spelen we graag tactische spellen.
  Gezien de prijs zullen we dit niet 1,2,3 kopen zonder recensies, reviews en eigen ervaringen. Hoe leuk zou het zijn om het te winnen en te mogen gaan ervaren.

 47. Ik wil graag Altiplano winnen.

 48. Ik zou graag een exemplaar van Altiplano winnen.

 49. Onze zoon houdt van tactische spellen. Een nieuw spel is altijd welkom.

 50. Patricia Bouthisma

  Ik maak graag kan op dit spel. We zijn dol op spelletjes spelen hier thuis. Beter dan al maar die beeldschermen voor al die neuzen

 51. Als grote spellenfanaat zie ik dit spel helemaal zitten. De review maakt mij nieuwsgierig om het zelf te spelen. Ik doe dus erg graag mee aan deze fantastische winactie!

 52. Spelletjes zijn altijd welkom en is erg leuk voor in de vankantie zo vervelend niemand meer

 53. Lijkt mij een erg leuk spel 🙂 wij, als fanatieke Catanners, zijn wel weer eens aan een nieuwe uitdaging toe!

 54. Ik xou dit spel graag willen winnen!

 55. Heel benieuwd naar Altiplano dus ik doe graag mee aan de verloting

 56. Wauw dat ziet er gaaf uit! ik doe heel graag mee voor een van onze spelletjesavonden

 57. Ik doe graag mee voor Altiplano

 58. Jacqueline Van de Manakker

  Echt iets voor die van ons volgens mij

 59. Deze ziet er weer prachtig uit, ik doe graag mee! Onze spellenclub zou er heel blij mee zijn.

 60. Deze lijkt ook erg leuk, ik waag een kansje

 61. Graag doe ik mee want het lijkt mij een heel mooi spel. Ben weg van de vormgeving.

 62. Ik wil Altiplano graag winnen!

 63. Ik ben dol op spelletjes en zeker nieuwe spellen uitproberen is leuk. Ik doe dus graag mee

 64. Altiplano ziet er ook uit als een leuk spelletje.
  Ik loot graag mee in de hoop dit binnenkort met mijn gezin te kunnen spelen.

 65. Klinkt als een leuk spelletje!

 66. Om de twee weken spelen wij met vrienden een bordspel: Ticket to Ride, The kathedraal, Colonisten van Catan enz maar we zijn wel toe aan iets nieuws en de review van Altiplano maakt mij erg nieuwgierig dus liken, delen en duimen………….

 67. Ik doe graag mee met de Spel 2 – 2x Winactie/Review Altiplano, spellen 9-daagse

 68. Ik <il Altiplano graag winnen om met de kleinkinderen te spelen

 69. Ik ben erg benieuwd naar dit spel! Zou geweldig zijn als ik deze win.

 70. Leuk, ik doe graag mee

 71. Het spel ziet er al heel erg grappig uit dus ik doe graag weer mee 😀 linda raaijmakers l_raaymakers@msn.com

 72. Je moet vooral geen spellen kopen bij bol.com, want die zijn daar overwegend veel te duur. De Engels/Duitse versie (van dlp games) is bijvoorbeeld bij adriaensen-speciaalzaak.be te koop voor € 37,60. Dus bijna de helft!

  Ik loot graag mee voor Altiplano van WGG!

 73. Wat leuk ! Ik doe graag mee… Echt een spel dat anders is dan alle andere. We zouden er vast van genieten…

 74. Jaaa Altiplano! Ik doe mee! 😎

 75. Ik heb nog geen kans gehad om deze te spelen. Vrienden van me hebben Orleans. Dat vond ik super om te spelen. Ik heb dan ook grote verwachtingen van deze versie op het spelmechanisme. Ja dus, ik wil dit heel erg graag winnen!

 76. Ik doe graag mee voor Altiplano.

 77. Als we dit spel met vrienden spelen wordt dat een avondvullende happening. Leuk, wij komen 1 x per 2 weken samen voor een spelletjesavond en dit spel zal door ons zeer gewaardeerd worden.

 78. Ik doe graag mee aan de verloting van Altiplano.

 79. Altiplano lijkt me een leuk spel. Ik doe weer graag mee.

 80. Ik doe graag mee aan de verloting van Altiplano.

 81. Heel erg leuk om op dag 2 via de spellen 9 daagse van Onlybyme het spel Altiplano te kunnen winnen. Ik doe wederom graag mee.

 82. Alleen al voor de naam van het spel wil ik em winnen… dan kan ik even flink gaan oefenen op de naam 😉

 83. Ik loot ook graag mee voor het spel Altiplano. Ik volg je via Facebook (winactie bericht geliked en gedeeld), Twitter en Instagram. Groetjes, Sabrina

 84. Wat een geweldig spel lijkt me dit doe heel graag mee!

 85. Ik lijkt mij echt een fantastisch spel! IK loot graag mee!

 86. Leuk zeg, we zijn gek op spelletjes en deze ziet er leuk uit!!

 87. Suzan van de Vendel

  Wij zijn echte stategen ! Dus dit spel is hier welkom!

 88. Altiplano lijkt me een leuk en avondvullend spel, hier als spelletjesgek wil ik het zeker gaan spelen.

 89. Ik doe mee voor Altiplano

 90. Loving games 😍Fingers crossed🍀

 91. Altiplano lijkt mij een geweldig spel ! Hier zijn wij echt heel de avond mee bezig, heerlijk !!

 92. Ooh wat een tof spel! Ben dol op dit soort spellen. Ik doe heel graag mee.

 93. Een spel voor spelers die van strategie, tactiek houden, waar je op meerdere manieren kan winnen en aan het eind pas weet of je wint. Das op mijn lijf geschreven. Zou ik echt heel graag willen winnen!!!!

 94. leuk dit spel zou ik graag spelen met vrienden en familie

 95. Ik doe graag mee voor Altiplano

 96. Ik zou graag Altiplano willen winnen.

 97. Dat klinkt als een leuk spel, waarbij onze hoofden goed uitgedaagd kunnen worden. Ik doe mee

 98. Altiplano wil ik wel graag winnen, lijkt me leuk om te spelen

 99. Ohh dit klinkt echt als een ontzettend leuk spel. Vooral het strategie gedeelte vind ik heel interessant klinken.

 100. Kom maar op! We willen het spel graag spelen.

 101. Wat een fantastische review. Ik zou het heel graag willen spelen!

 102. Ik ben erg benieuwd naar Altiplano

 103. erg leuk ik doe graag mee voor de verrassende spel

 104. Anneliese de Waal

  Wat een leuk spel, ik doe graag mee voor het spel 🙂

  Groetjes Annelies

 105. Erg benieuwd naar deze!

 106. Petra van der Berg

  Spannend dat Altiplano! Doe graag mee! 😀

 107. Wat een leuk en origineel spel, ik ben nu al fan en zou het spel heel graag willen winnen om te kunnen spelen met mijn vrienden! Fingers crossed

 108. Jaa heel graag deze!! Tactische bordspellen zijn toch wel m’n favoriet als het gaat om spelletjes spelen!

 109. Leuk! Ik doe mee. Ik volg per mail en op Bloglovin’ (meer myr).

 110. Altiplano kennen we nog niet, maar vast een zeker een leuk spel!

 111. Ik wil Altiplano graag winnen!

 112. Dit spel staat al op mijn verlanglijstje dus winnen zou heel leuk zijn

 113. Lijkt me echt een te gek spel!

 114. Wat zou het geweldig zijn Altiplano te mogen winnen. Hier thuis zijn we enthousiaste spelletjes liefhebbers. Een tactisch spel gaan we graag de uitdaging mee aan.

 115. Dit ziet er zeer uitdagend uit. Gelukkig ben ik daar gek op, dus kom maar op!😉

 116. Klinkt als een super leuk spel. Doe graag mee voor mijn gezin.

 117. Een strategisch spel doet het bij ons altijd goed!

 118. Dit lijkt me ook een grappig tof spel waar ik graag m’n kans voor waag!

 119. Hoe moeilijker, hoe liever 🙂 Ik ben dan ook benieuwd naar dit spel. Ik wil daar wel kans op maken. Geen Facebook, wel Instagram en Pinterest.

 120. ik wil de uitdaging van dit spel zeker aangaan met mijn familie.

 121. elisabeth maria martina

  ik mag graag een kansje wagen

 122. Dit lijkt me een leuk spel! Ik doe graag mee!

 123. ik doe graag mee voor ALTIPLANO

 124. Ik kwam dit spel pas tegen op internet en het lijkt me zo leuk! Mijn vriend en ik spelen heel vaak spellen & hebben er zelfs een grote tafel voor aangeschaft. Kortom, Altiplano zou heel goed terecht komen bij ons. Plus de lama op de voorkant is awesome.

 125. Er zijn 2 spellen die ik echt graag wil proberen en die ook best overeenkomen: Orleans en Altiplano. Van alle reviews heb ik alleen in dit genre nog geen spellen, maar het lijkt me zo ontzettend leuk. De stijl van Altiplano trekt me wel wat meer omdat je zo met goederen ipv mensen bezig bent. Erg leuk hoe je die weer om zet naar voedsel en je producten (en alpaca’s) in je warenhuis kunt bewaren. Ook dat het speelveld uit losse eilanden bestaat ziet er erg vrolijk uit. Echt een spel die ik maar al te graag wil spelen en bij de andere spellen in de kast wil zetten.

 126. Goed om de hersens eens te laten kraken met onze kennissen!

 127. Oh dit spel zou ik zo graag willen winnen. We hebben vaak een spelavond met ook wel wat tactische spellen, maar het zou leuk zijn om eens een graadje moeilijker bezig te gaan zijn. En dat er alpaca’s in zitten is alleen maar een groter pluspunt.

 128. Leuk, ik doe graag mee.

 129. Graag doe ik mee voor dit spel.
  Ziet er ingewikkeld uit, maar zou het graag proberen.
  Ik heb geen Social Media , zoals Facebook ( privéredenen), maar volg alleen op Bloglovin.
  Hoop mee te mogen loten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge