Recensie Orléans, winnaar Experts Nederlandse Spellenprijs 2017

Orléans heeft zeer terecht de Expert prijs 2017 bemachtigd. 

Deze recensie geeft je een indruk over de vele mogelijkheden die dit strategische bordspel je biedt als liefhebber van het winnen op basis van strategie met een vleugje geluk.

Orléans

 

 | WHITE GOBLIN GAMESage 12+ players 2-4  playtime 90 | Expertspel | Recensent: Barbara Oosthoek |

Recensie Orléans

Orléans

Een winnaar van de Expert prijs 2017 en winnaar Gouden Ludo 2016 is een ‘must have’ om te reviewen. Zoals met elk Expertspel moet je je ‘even’ goed verdiepen in de spelregels en daarna je hersens laten kraken om te bedenken hoe je ervoor zorgt dat je als winnaar het spel eindigt.

We hebben dan ook vele uren spelplezier gehad om dit spel te doorgronden en geven hier graag onze mening en indruk over Orléans.

 

De Winnaar Familie 2017 hebben we ook mogen recenseren: Review Droomhuis, winnaar Familiespel Nederlandse Spellenprijs 2017

Inhoud

Met Orléans gaan we terug in de tijd naar De Middeleeuwen. Het spelbord geeft een map weer van Orléans en zijn omgeving. Alle spelers stellen tijdens het spel hun eigen volk samen (boeren, handelaren, ridders, monniken, …) die acties kunnen verrichten.

Spelregels

Het is ondoenlijk om hier in deze recensie begrijpelijk te verwoorden hoe het spel ‘precies’ gespeeld dient te worden. Als alleen al naar de inhoud van de speldoos wordt gekeken en het aantal verschillende soorten spelelementen, is direct duidelijk dat het spel niet ‘zomaar’ even gespeeld wordt.

Het vergt voorbereiding en daarna verdieping in de spelregels om zo stap voor stap het spel samen onder de knie te krijgen. De eerste keer dat we het spel speelden hebben we dan ook niet het doel gehad elkaar te verslaan, maar de mogelijkheden te verkennen die het basisspel Orléans je biedt. (Er zijn meerdere uitbreidingen op het spel mogelijk, dus de liefhebbers van Expertspellen kunnen volledig los gaan.)

Inhoud speldoos

 • Orléans1 groot speelbord
 • 4 spelersborden
 • 1 klein speelbord (goede daden)
 • 4 stoffen zakken (volgelingenzak)
 • 4 houten speelfiguren (koopman)
 • 40 houten handelshuizen
 • 28 houten blokjes
 • 104 personenfiches
 • 90 warenfiches
 • 16 techniekfiches
 • 14 burgerfiches
 • 47 munten
 • 20 locatietegels
 • 18 zandlopertegels
 • 2 overzichtstegels
 • 1 startspeler schild
 • spelregels
 • * extra solovariant ‘De Reis naar Tours’

 

Doel van het spel

Bemachtig zoveel mogelijk handelshuizen, warenfiches, geld en burgerfiches die tezamen een waarde vertegenwoordigen gecombineerd met je bereikte ontwikkelingsniveau aan het einde van het spel. Degene die de meeste punten heeft verzameld na 18 spelronden, heeft gewonnen.

 • Warenfiches vertegenwoordigen per soort een bepaalde waarde (punten).
 • Bij het berekenen van de waarde van de burgerfiches en handelshuizen dienen deze twee te worden opgeteld en daarna te vermenigvuldigd met je behaalde ontwikkelingsniveau.
 • Het geld vertegenwoordigt 1 punt per munteenheid.

Strategie mogelijkheden

Met geluk kom je in dit spel vrijwel nergens. Vallen de combinaties in te zetten personenfiches tegen, dan is het de vraag of je je gekozen strategie onderweg dient aan te passen. Je wilt altijd meer dan je kunt per spelronde en zult steeds keuzes moeten maken uit de vele mogelijke acties.

Ga je voor het bemachtigen van zoveel mogelijk huizen en burgerfiches? Richt je je eerst vooral op het ontwikkelen van je ontwikkelingsniveau? Of bemachtig je liefst zoveel mogelijk geld?

Onze ervaring is dat de juiste mix van verschillende strategieën en de mate van aanpassingsvermogen tijdens het spelverloop je de beste kansen geven om als winnaar te eindigen. Succes!

 

Persoonlijke Spelbeleving

Barbara(40): Het doorkrijgen van de mogelijkheden vergt zeker een ontdekronde van het spel en neemt meer tijd in beslag dan de 90 minuten die het spel gemiddeld kost om te spelen. Indien de regels de spelers bekend zijn dan is het spel met twee spelers in een ruim uur te spelen. De spelregels zijn duidelijk verwoord en het spel is goed in stappen per spelronde opgebouwd waardoor halverwege de rondes een gevoel ontstaat dat het spel ‘landt’ en je daadwerkelijk gaat proberen met de mogelijkheden die je hebt gekregen een strategie uit te spelen. 

Wij hebben meerdere malen ervaren dat een strategie niet standaard werkt en echt afhankelijk is meerdere factoren, waarbij ‘het plan’ van je tegenstander een grote inbreng kan hebben in het wel of niet moeten aanpassen van je gekozen strategie (voor dit te laat is). Je dient continu je bewust te zijn van mogelijkheden die de andere wellicht niet benut of niet kan benutten.

Onze conclusie is eenduidig: Orléans is terecht een winnaar onder de Expertspellen.

We verheugen ons op nog vele avonden strategisch vechten met elkaar. De uitbreidingen die bij dit spel verkrijgbaar zijn zullen dan ook zeker nog worden toegevoegd aan onze steeds grotere spelverzameling.

2x Winactie Orléans

LET OP: AFWIJKENDE DEELNAME REGELS VOOR WINACTIES UIT DE SPELLEN 9-DAAGSE!

Hoe kan je meedoen aan deze winactie?

 • Geef in een reactie onder deze blog aan dat je Orléans wilt winnen.
 • Voeg je naam en mailadres toe in de invoegvelden. Dit zodat we je kunnen bereiken via mail indien je hebt gewonnen. (Mailadres is afgeschermd en niet zichtbaar voor bezoekers.)
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt. Begin met volgen, enkel volgers van Onlybyme maken kans. (Mocht je geen Facebookaccount hebben, geef dan aan op welke sociale kanalen je Onlybyme volgt.)
 • Deze speciale winactie is onderdeel van de Spellen 9-daagse op Onlybyme. Verdubbel je winkansen voor alle 9 winacties door de acties op Facebook door te delen, bekenden te taggen en de acties te liken. (Dit is niet verplicht.)
 • De winnaars ontvangen, na afloop van alles winacties uit de spellen 9-daagse, per mail een bevestiging indien ze hebben gewonnen.  Ze dienen op deze mail reageren met een ‘reply’. Zo weten we zeker dat de rechtmatige winnaar het gewonnen spel krijgt toegekend.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

 • Bekijk alle deelnemende spellen aan de 9-daagse (die in de praktijk meer een ruime twee weken duurt door persoonlijke vertraging 😉 ) via de link direct naar de spellen.

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Comments

 1. Linda Nelissen says:

  Deze staat al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik doe dan ook graag mee aan deze winactie!

 2. linda klingels says:

  Kan niet wachten om het eens te spelen ! Ik zou het super vinden om te winnen ! Volgens mij zeker een aanrader voor vele avonden gevuld van tactisch spelplezier en breinbrekerij !

 3. Simone says:

  Orleans lijkt mij een prachtig spel om samen met mijn man te spelen. Wij spelen vaak expert spellen en een nieuwe uitdaging is altijd welkom.

 4. Hannah de Gelder says:

  Orléans zou ik heel graag willen winnen. Ik heb hem vorig jaar op het spellenspektakel gespeeld, en vond hem erg leuk!

 5. Marian B says:

  Wij houden wel van spelletjes en uitdagingen, loot daarom graag mee!

 6. Maaike says:

  Ik wil Orléans graag winnen. We spelen graag strategiespellen. Onze zoon zou hier (ook) erg blij mee zijn.

 7. atyjanzen says:

  Orléans, natuurlijk wil ik dit 9e spel winnen.

 8. brants harry says:

  doe graag mee voor dit spel

 9. anita kempenaers says:

  ziet er een leuk spel uit

 10. Tina says:

  Wow, dat ziet er geweldig uit. Een spel waar je goed bij moet plannen en nadenken, super! Ik maak er graag kans op.

 11. Evelien says:

  Ik wil graag orleans winnen!

 12. Judith says:

  Graag zou ik meedoen met deze actie, lijkt me al heel lang een goed spel.

 13. Marion says:

  Lijkt me een leuk spel, ik wil het graag winnen.

 14. Ik doe graag mee met deze actie we zijn weer spellen aan het spelen hier dus dat komt vast goed

 15. Joel Cluistra says:

  Het lijkt mij heel leuk om dit spel te winnen!

 16. Marijke says:

  Dit lijkt me een heel leuk spel! Ik loot graag mee voor Orleans!

 17. JW Frijters says:

  Ik zou graag Orléans winnen!

 18. Marjan Barrientos says:

  Wat ziet dit er leuk uit! Ik ben gek op strategie in een bordspel, zo is elke keer weer anders en kun je er een hele avond zoet mee zijn. Het klinkt veel belovend!

 19. Gerard de Gelder says:

  Op het Spellenspektakel al eens geprobeerd. Orléans zou ik ook graag willen winnen.

 20. Marco Kerkhove says:

  Op spellenavond dit spel 1x gespeeld en het is een heel goed spel dat terecht prijswinnaar geworden is. Hopelijk win ik en kan ik dit spel toevoegen aan mijn collectie !

 21. deze zou ik ook wel willen winnen 🙂

 22. Yu Yi says:

  Ik doe graag weer mee om Orleans te winnen

 23. Joy Decock says:

  Staat al heel lang bovenaan mijn lijstje, heb over dit spel nl. nog nooit een slecht woord gehoord. Hopelijk kan ik een exemplaar winnen!

 24. Jonna says:

  Speelbord ziet er gaaf uit, ik doe graag mee

 25. Daniëlle Bakker says:

  Je voudrais orléans😉

 26. Margreet Meijer says:

  Ik wil heel graag Orleans winnen, staat al een poosje op mijn lijstje…

 27. Anna says:

  Ik doe mee voor Orleans..!

  Facebook: An Na

 28. Erwin says:

  Gespeeld en goedgekeurd. Ik maak daar graag kans op. Geen Facebook, wel Instagram en Pinterest.

 29. Lars Wortman says:

  Er zijn 2 spellen die ik echt graag wil proberen en die ook best overeenkomen: Orleans en Altiplano. Van alle reviews heb ik alleen in dit genre nog geen spellen, maar het lijkt me zo ontzettend leuk. Daarom doe ik alleen mee bij deze 2 spellen.

 30. Davy Beullens says:

  Ik doe mee. Ik eb nog nooit een expert spel gespeeld, dus afwachten of dit een leuke ervaring zou zijn. Als ik de review zo lees, vraagt et wel wat tijd eer ik ermee zal weg zijn. 🙂

 31. Karin KM says:

  Mooi dat het ook hier zijn reputatie waarmaakt! Zou het graag winnen!

 32. Heleen says:

  Ik doe graag mee! Ben wel weer toe om een nieuw leuk bordspel te ontdekken! 😃

 33. Jackie Colpaert says:

  ik maak graag kans op de speldoos Orléans

 34. Sabrina says:

  Ik maak graag kans op Orleans! Ik volg je via Facebook (op je bericht gereageerd, geliked en gedeeld), Twitter en Instagram. Groetjes, Sabrina

 35. Katja says:

  Ik loot graag mee boor Orleans!

 36. Brit Weijers says:

  Dit zie ik wel zitten.

 37. Nelly says:

  Ik wil Orléans graag winnen.

 38. Lies Spruit says:

  Oeh, dat is een mooi spel. Zouden we graag willen winnen 🙂

 39. elisabeth maria martina says:

  voor een jarige job helemaal top #nunogboffen

 40. MarliesS says:

  Het spel Orléans lijkt me erg leuk om te spelen

 41. anja says:

  dit lijkt me een leuk spel

 42. Dit lijkt me een heel leuk spel ik doe graag mee!

  Ik volg je ook al een tijd op Facebook (Lieke van Veen)

 43. vessen says:

  Ingewikkeld maar we komen er wel uit.

 44. Hein van Beers says:

  Graag zou ik Orléans winnen! Lijkt me een leuk spel.

 45. marjosreizen says:

  Ik doe graag mee voor Orléans.

 46. tenbde says:

  Goede review. Orleans lijkt me een leuk spel.

 47. jeanblog2017 says:

  Ik doe heel graag mee aan de winactie voor het spel Orléans.

 48. mks says:

  Ik maak graag kans op Orleans.

 49. Renee says:

  Ik doe graag mee voor het spel Orléans.

 50. Marloes Frijters says:

  Ik doe heel graag mee aan de winactie voor het spel Orléans.

 51. Anneliese de Waal says:

  Ik doe heel graag mee voor het spel Orléans, zou geweldig zijn om te winnen voor de kinderen :).

  Groetjes Anneliese

 52. Ik maak graag kans !

 53. Lotte says:

  Wauw wat vet! Orléans staat al een hele tijd op mn verlanglijstje & ik heb er al veel goede din en over gehoord. Mijn vriend en ik zijn echte bordspelfanaten En ik denk dat wij zeker zullen genieten van dit spel. Ik hoop zo dat ik dit spel mag winnen!

 54. Lotte says:

  Mijn vriend en ik zijn gek op bordspellen. Ook heb ik heel veel goede dingen gehoord over Orléams en zou het nu graag eens zelf uitproberen. Hopelijk win Ik!

 55. cobi says:

  Ik doe graag mee!! Fijn voor de spelletjesavonden!

 56. Raaf Klein says:

  Ik maak graag kans op Orléans.

 57. N. Paas says:

  Heel graag zou ik ‘ Orléans’ willen winnen. Lijkt mij een geweldig spel om met mijn dochter te spelen.

 58. Tamara says:

  Ik doe graag mee.

 59. Miriam gouverneur says:

  Wij zijn gek op spelletjes en geschiedenis dit is een mooie combinatie van beide ,dat er ook nog uitbreidingen te koop zijn is natuurlijk ook fijn

 60. Sylvia says:

  een uitdagend spel. Daar houden wij van. Goed voor urenlang spelplezier

 61. Oma Will says:

  Wow, wat een leuk spel, heb er nu al zin aan.
  Ik heb geen Facebook, maar volg op Bloglovin.
  Graag waag ik een kansje.

 62. pajacq says:

  Last but not least.. Spel 9 Orléans .. ik ding graag mee

 63. Heleen says:

  Lijkt me een heel leuk spel! Ik doe graag mee

 64. voor echte spelletjesmensen is dit weer een nieuwe uitdaging

 65. ik wil heel graag dit mooie spel winnen. Wij houden wel van een nieuwe uitdaging!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.